Home » Vetrar Draugurinn – De creatieve vragen.

Vetrar Draugurinn – De creatieve vragen.

door Wendy Steenmans
114 views 8 minuten leestijd

Hinterlands, de nieuwe plaat van Vetrar Draugurinn, is al een tijdje uit. Benieuwd naar wat meer informatie omtrent de band en het album wilde ik graag de band aan de tand voelen. Ik trof de band op 27 april 2019 tijdens de FemME-clubtour in Eindhoven. Zowel Eric Hazebroek als Marjan Welman waren bereid om mij te woord te staan en een interview te doen voor Rockportaal. Dat Vetrar Draugurinn geen standaardband is, blijkt maar weer. Wat een standaardinterview moest worden, groeide uit tot een open en eerlijk interview van kaliber. Relaxed op een terrasje in de schaduw bespraken we bandgerelateerde en onzinnige dingen, maar vreesden ook niet om diepgang op te zoeken. Een gezellig en interessant onderonsje dat nog lang in mijn achterhoofd zal blijven hangen en dat niet gemakkelijk meer te overtreffen zal zijn. Omdat het interview zo uitgebreid is, zal deze gepubliceerd worden in zes delen. Vandaag tijd voor het zesde en laatste deel!
Ik vind het leuk om na het serieuze vraagwerk wat leuke en creatieve vragen aan jullie voor te leggen. Ik ben benieuwd hoe creatief jullie zijn en of jullie met mijn vragen wat kunnen. Als er vragen bij zitten waarvan jullie denken dat ze echt te belachelijk voor woorden zijn en daar geen antwoord op willen geven, is het ook prima. Ik vind het wel heel erg leuk als jullie het toch proberen.
Voor mij is het echt een tongworsteling geweest om Vetrar Draugurinn te kunnen uitspreken. Hoe vaak hebben jullie zelf moeten oefenen om Vetrar Draugurinn goed te kunnen uitspreken?
Marjan: Niet zo vaak.
Eric: Dat kwam omdat ik jou verteld heb hoe het moet. Ik ben een keer naar een concert geweest van Anneke van Giersbergen met Árstídir. Dat zijn IJslanders. Toen heb ik na afloop van het concert aan één van die gasten gevraagd hoe je Vetrar Draugurinn uitsprak. Toen sprak hij het exact uit zoals wij het ook doen. Het is dus officieel door een IJslander gecheckt, dus we doen het goed!
Eerlijk is eerlijk: ik maak mij schuldig aan ezelsbruggetjes voor bands waar ik de naam niet van kan uitspreken of onthouden. Wat is de gekste variant op jullie bandnaam die jullie tot nu toe hebben gehoord?
Marjan: Er zijn volgens mij maar twee varianten. Het is ofwel vet haar droog erin of vet raar droog erin.
Eric: Daar geef ik graag George Oosterhoek de schuld van!
Marjan: Absoluut! Die eer komt hem ook zeker toe!
Eric: Het maakt ook totaal niet uit, want ik noem zijn andere band ook Origami.
Als ik jullie muziekarchief zou doorzoeken, welke guilty pleasures vinden we daar dan?
Marjan: Het ergste wat ik heb, is Twarres.
Eric: Twarres?
Marjan: Of dat nummer van EMF. Unbelievable! Spice Girls staat er ook nog wel ergens tussen denk ik.
Eric: Het foute is dat ik een dochter van dertien heb.
Marjan: Nee Eric! JOUW muzikale archief vriend! Je moet het nu niet op je dochter gaan schuiven hè!
Eric: Het zijn wel dingen die doorgeschoven worden. Skrillex heb ik thuis.
Marjan: Dat is helemaal niet zo fout!
Eric: Dat is het ook niet, maar dat vinden mijn buren wel.
Marjan: Maar even echt Eric: je hebt toch wel slechte shit in huis?
Eric: Ik ben laatst naar een concert geweest van Panic! At The Disco. Dat is ook geen guilty pleasure eigenlijk. Wel van waar ik vandaan kom natuurlijk! Ik kom origineel uit de death metal. Als ik dan zeg dat ik naar Panic! At The Disco luister, dan snappen ze dat ook niet. Ik moet eerlijk zeggen zat ik dat concert echt supergoed vond.
Marjan: Jij hebt mij ook uitgelachen toen ik jou adviseerde om eens naar een cd van Harry Styles te luisteren. Die is best wel tof!
Eric: Die solo-cd is inderdaad best goed.
Marjan: Ja, dat bedoel ik! Maar je moest eerst wel heel hard lachen! Dat is de eerste keer dat ik hem hoor zeggen: “Dat is best wel tof!”
Eric: Ik ben ook naar dat concert geweest.
Geen Scooter ofzo?
Eric: Dat is wel grappig ja. Daar kan ik wel om lachen. We hebben daar zelfs nog over nagedacht om daarheen te gaan met mijn werk. Gewoon lekker in de loge Scooter kijken.
Ik ben echt nog heel hard aan het nadenken over een guilty pleasure. Ik kom uit de jaren tachtig. Daar is genoeg shit uitgebracht!
Nog tips met betrekking tot beste nummer om onder de douche mee te blèren misschien?
Marjan: Jeetje, er springt er zo gelijk geen in mijn hoofd voor onder de douche. Die springt vast straks wel in mijn hoofd op.
Eric: Dat is wel een mooie vraag om ons stil te krijgen! Ik zing niet onder de douche, want dat vinden mijn buren niet fijn.
Die van mij ook niet, maar ik doe het toch.
Marjan: Vertel jij eerst eens wat jij graag onder de douche zingt.
YMCA van Village People. Is ook supergevaarlijk als je de dansjes er ook bij gaat doen.
Marjan (ligt dubbel van het lachen): Dat is wel een goede ja!
Eric: Ik blijf je deze schuldig.
Marjan: De laatste tijd heb ik heel vaak dat nummer van Janelle Monáe aan staan: Make Me Feel. Dan sta ik helemaal te swingen! Dat is echt niet goed voor het waterverbruik!
Dat jullie beiden talent hebben voor muziek is duidelijk. Wat is het meest nutteloze talent dat jullie hebben?
Marjan: In de weg staan! Dat kan ik echt goed joh!
Eric: Ik ben de grootste uitsteller die er is! Daar ben ik echt verschrikkelijk goed in. Ik heb het ooit wel eens gehad dat ik een dag voordat ik een show moest spelen, met nummers er in die ik al heel lang niet meer gespeeld had, bedacht dat ik misschien die nummers toch maar even door moest spelen!
Marjan: Ik ben ook heel erg goed in onzeker doen. Niet alleen maar doen, maar ook omdat het gewoon zo is.
Eric: Ik ben ook echt goed met van die schuifpuzzelsituaties. Ik heb eigenlijk echt veel troep in mijn huis. Dan ben ik iets aan het opruimen. Dan schuif ik gewoon die zooi naar een andere kamer. Dan denk ik bij mijzelf: dit is echt mooi geworden. Dit is echt relaxed! Dan kom je weer in die andere kamer en dan staat het daar opeens weer vol! In de loop der tijd schuift dat weer naar een andere kamer.
Je bent gewoon een master in Tetris?
Eric: Een master in Tetris ben ik wel ja. De eerste keer dat we op tour gingen met Stream Of Passion heb ik een paar keer de trailer in moeten pakken. Omdat ik dus goed was in Tetris en al die spullen moesten in die trailer. Hetzelfde met geld! Ik ben heel goed in het maximale te halen uit het minimale minimum. Dat geldt ook wel een beetje met het stunten met je band.
Wat is het gekste wat jullie ooit gedaan hebben om geld te verdienen?
Marjan: Una paloma blanca gezongen.
Eric: Ik heb in het begin wel dingen gedaan zoals kranten bezorgen en in een archief werken.
Marjan: Meubels schuren!
Eric: Bij Siemens heb ik pakketten staan inpakken van onderdelen. Dan moest ik altijd om half zes in de ochtend beginnen. Dat was een heel slecht idee!
Wat is de vervelendste gewoonte die jullie hebben, maar geen afstand van doen?
Marjan: Ik moet overal aan pulken en trekken!
Eric: Ik kan geen complimenten accepteren. Dan kan ik gewoon écht niet! Dat heb ik een beetje moeten leren bij Stream Of Passion. Als fans dan zeiden dat het een te gekke show was, had ik echt de neiging om te vertellen: “Ja, maar dit ging niet goed en dan was fout.” Dat willen mensen helemaal niet horen. Dat is ook helemaal niet leuk! Zij hebben een te gekke tijd en ik ga lopen zeiken. Dat is een automatisme. Ik kan ook niet zo goed onderscheid maken tussen positieve reactie en negatieve reactie. Dat is dan meer als er bijvoorbeeld heel veel mensen Hinterlands helemaal te gek vinden en één iemand vindt van niet. Dan kan ik mij juist heel erg op die ene negatieve reactie gaan focussen. Alle goede dingen verdwijnen dan. Mijn hele gemoedsrust gaat daar dan helemaal aan kapot. Kritiek kan ik ook niet zo goed tegen. Niet dat ik boos word, maar ik trek het mij wel aan.
We zijn door het interview heen!
Eric: Wauw, hebben we een nieuw record?
Ik denk het wel! We hebben anderhalf uur gezeten. Gefeliciteerd!
Marjan: Het was wel gezellig!
Om het interview netjes af te sluiten. Zijn er nog dingen die jullie onze lezers willen meegeven?
Marjan: #doeslief
Eric: Geef onze plaat eens een kans en beluister hem eens. Ga er maar eens blanco in en kijk wat er gebeurt. Het is een heel eerlijke plaat, maar dat betekent waarschijnlijk ook dat die afwijkt van wat mensen ervan verwachten.
Nogmaals dank voor jullie tijd en voor dit interview. Ik heb er in ieder geval van genoten. Ik hoop jullie ook.
Eric: Wij vonden het ook tof.
Dit was het laatste deel van het interview met Vetrar Draugurinn. Wij hopen dat jullie er net zo van hebben genoten als wij. Rock on! Vergeet vooral niet dit interview te delen!
Speciale dank aan Jeffrey Klumper voor het dubbel checken van het interview.
 
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00