VHF – Very High Frequency

VHF staat niet alleen voor de band van radiofrequenties van 30 tot 300 MHz, maar ook voor Vinciguerra Hoekstra Franklin, een project van drie gelouterde muzikanten.
Tony Vinciguerra is de drummer, vooral bekend als drumleraar en -auteur, en de initiator van het project. Tony Franklin (“The Fretless Monster” van Blue Murder en Kenny Wayne Shepherd) is de bassist en Joel Hoekstra (Night Ranger, Whitesnake) de gitarist van dienst. Het opnameproces was opmerkelijk: Vinciguerra kwam met de drumpatronen op de proppen, Franklin zorgde vervolgens voor de groove, daarna nam Vinciguerra de definitieve drumpartijen op en vervolgens maakte Hoekstra het geheel af. Wat eerst één track was, werd een EP en uiteindelijk een album met zeven tracks. In eerste instantie in 2014 als eigen beheer-release via CD Baby uitgebracht en nu met een algemene release via Golden Robot Records.
Mij verbaast het dat die release nog zo lang op zich heeft laten wachten, want Very High Frequency klinkt als een klok. Instrumentale platen – bijna-instrumentaal in dit geval, alleen Backside Of Your Eyes heeft (afwisselend gebrulde en gefluisterde) zang – worden al snel albums voor gitaarnerds. Zo niet hier. Ondanks dat de heren alles solo hebben opgenomen weten ze iedere keer weer een sfeer neer te zetten. De basis is hardrock, maar er zijn regelmatig uitstapjes naar prog en trippy spacerock, Whispers Of Your Soul heeft een feel van het Midden-Oosten en zo heeft elke track een eigen gezicht.
Het gitaarspel doet me regelmatig denken aan dat van Steve Morse (Deep Purple, Flying Colors). Luister maar eens naar Suspended Animation. Ook de invloed van Steve Vai hoor je terugkomen, bijvoorbeeld in Hoekstra’s solostuk Conception To Death (For 8 Guitars). Hoekstra heeft zich enorm uitgeleefd in zijn gelaagde gitaarpartijen. Niet door het vol te proppen met nootjes, maar door een melodieuze invulling van de geweldige basis die Vinceguerra en Franklin legden. Franklin is sowieso een bassist die ook regelmatig de spotlights naar zich toetrekt. Afsluiter All Is Within is een track met alleen drums en bas, waarin Franklins kwaliteiten op de fretloze bas extra naar voren komen.
Hoekstra heeft de afgelopen jaren soloalbums uitgebracht onder de naam Joel Hoekstra’s 13. Die vond ik zelf wat tegenvallen, omdat hij voor mijn gevoel net iets te vaak de voor de hand liggende keuzes maakte. Wat ik daar miste, heeft VHF wel: geweldig opgebouwde tracks die spannend en verrassend zijn. Very High Frequency mag dan met 34 minuten wat aan de korte kant zijn, het is wel 34 minuten lang genieten van én Hoekstra én Franklin én Vinciguerra.

VHF Facebookpagina

Related posts

Ear Danger – Minotaur

Nine Stones Close – Diurnal

Axamenta – Spires