Home » Vintersorg – Naturbål

Vintersorg – Naturbål

door Maurice van der Zalm
115 views 2 minuten leestijd

522_Vintersorg_RGBAndreas Hedlund, alias Vintersorg alias Mr. V, levert met Orkan alweer de negende cd (van Vintersorg) af bij Napalm Records. Naturbål is de derde cd in de ‘vier-elementen-cyclus’ en heeft dit keer als centrale thema het vuur. De Zweedse leerkracht lijkt minder werkdruk te ervaren dan de Nederlandse collegae in het onderwijs, want naast Vintersorg weet Andreas met de bands Cronian en Borknagar ook nog cd’s uit te brengen. Maar ik heb het idee dat deze man inspiratie ademt.
Bij Vintersorg wordt hij trouwens wederom bijgestaan door vaste kracht gitarist Mattias Marklund.  Ten opzichte van de voorgaande cd Orkan is er muzikaal niet heel veel veranderd. De negen nieuwe nummers worden nog altijd gekenmerkt door folklore-melodieën met daar over- en doorheen snoeiharde post-blackmetal. In Ur Aska Och Sot wordt dat meteen duidelijk. Het ultrasnelle tempo met dito grunts wordt fraai afgewisseld door melodieuze zang (in het Zweeds). Eenzelfde receptuur is ook aanwezig in Rymdens brinnande öar en het idyllische, melodieuze Urdarmåne. In het laatstgenoemde nummer staat de maan (die volgens oud geloof vuurballen naar de aarde kon schieten) centraal. Het melodieuze blijft maar de drumpartijen zorgen daarbij voor een onheilspellend karakter in de compositie.  Het wat minder snelle Överallt och ingenstans staat bol van de folkloristische elementen en de (toch vrij eenvoudige) gitaarsolo in het midden klinkt verfrissend. Het onweer kan niet uitblijven op deze themacd. In En Blixt Från klar himmel kun je er vanaf het intro niet omheen. Dat fantasie en realiteit samen kunnen gaan laat Mr V. horen in Elddraken. Ook hier een ultrasnelle start alvorens de pagan in melodieuze muziekstukken zijn ding mag doen.
Naturbål is voor de Vintersorg liefhebber een must in de serie rond de vier elementen. Enerzijds omdat het geluid van de band ook op deze cd niet vernieuwend maar heerlijk voorspelbaar is ten aanzien van de vorige producten. Anderzijds omdat een halve serie natuurlijk niet zomaar in je collectie kan staan. De pagan en blackmetalfan kan bij Vintersorg zeker ook zijn/haar hart ophalen, want het geluid op de cd is veelzijdig, kent fraaie ‘hooks’ en ademt liefde voor de muziek én natuur uit. Nu wachten op het vierde element.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00