Home » Vly – I / Time

Vly – I / Time

door Maurice van der Zalm
104 views 2 minuten leestijd

cover vly i-timeEnige tijd geleden werd de applicatie Pro Music Creator gelanceerd. Een plek in de ‘cloud’ waar muzikanten overal ter wereld same naan composities kunnen werken. Hoewel Vly deze applicatie niet heeft gebruikt, zijn de vijf muzikanten wel het praktische bewijs dat het kan werken. Guitarist Karl Demata had wat ideeën over het maken van muziek en kwam in contact met zanger/artiest Keith Gladysz uit New York. De Italiaanse toetseniste Elisa Montaldo, De Engelse bassist Chris Heilmann en de Zweedse drummer Mattia Olsson sloten zich aan bij Demata en Vly was geboren.
Het debuutalbum van de band laat een bijzonder geluid horen dat het meest in de progrockhoek ligt, maar aan de rustige zijde daarvan met een uitstapje in bijvoorbeeld Out Of The Maze dat ik zou willen categoriseren als popprog of progpop. Toetsenist Elisa legt in Time Remembered een klassiek accent op de muziek, en laat in Perfect Place een prachtig stuk muziek horen. Het nummer ligt het dichtst bij het Pink Floydgeluid en is heel mooi opgebouwd. Een nummer waar de band met recht trots op mag zijn. In Dark Days krijgen ze een soort diepte in de muziek. Het lijkt werkelijk of je in een driedimensionale muzikale trip bent belandt. Het gitaargeluid van Karl past heel goed in het nummer en de wat trage zang ligt in balans met een opzwepend onderliggend ritme. Het serene karakter weet Vly ook in Hypnotic en Silver Beaches vast te houden. Qua zang is het stemgeluid van Keith Gladysz opmerkelijk te noemen. In Circles en Message In Water is de zang niet zuiver en ligt het niet in de lijn van de rest van de compositie. In Headache is zijn stem breekbaar en liggen er overeenkomsten met het geluid dat ik gewend ben van Prefab Sprout terwijl hij aan de andere kant in Dark Days het nasale en intrigerende geluid van Mike Scott van The Waterboys benadert.
Al met al is het album I / Time bijzonder te noemen. Er zijn nummers die ik meteen skip, maar er liggen pareltjes in het water van Vly. Ik hoop stellig dat ze op het volgende album wat meer evenwicht weten te vinden, want de potentie is zeker en stellig aanwezig.
[youtube id=”8Qn9oTdpfIQ” align=”left” mode=”normal” autoplay=”no” aspect_ratio=”4:3″ parameters=”https://www.youtube.com/watch?v=8Qn9oTdpfIQ” grow=”no”]

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00