Home » Voorbeschouwing Tuska Metal Festival in Helsinki

Voorbeschouwing Tuska Metal Festival in Helsinki

door Dave van Hout
168 views 4 minuten leestijd

Wil je deze zomer een festival bezoeken in een Scandinavisch land denk dan eens aan Tuska Metal Festival in Helsinki. Tijdens dit festival kan je drie dagen lang genieten van bands en je onderdompelen in het feestgedruis in de stad. Ik geef je 3 redenen om Tuska deze zomer aan je festivallijstje toe te voegen.
Het Tuska sfeertje
Misschien is dit niet de reden waarom je de eerste keer naar Tuska gaat, maar zeker wel een reden om nog een keer te gaan. Het is gewoon een erg fijn festival. Het wordt gehouden op een fijne locatie waar je geen last hebt van blubber taferelen. Er wordt goed voor de inwendige mens gezorgd en er is zelfs een pop-up sauna om het festival gevoel af te maken. Wat is nou Finser om met een biertje een bandje te kijken vanuit de sauna? Je kan het zelf gaan ervaren. Wat erg fijn is aan Tuska als een festival: er zijn genoeg gratis waterkranen voor wanneer het schitterend zonnig weer is (je mag ook drinken het terrein op nemen). Ook is er een mini store van de een supermarkt waar je gewoon broodjes en beleg kan kopen. Klinkt goed, toch?
Het is in Helsinki
Voor de mensen die niks met topografie hebben, dat ligt in Finland. Het land van de metal. Een bezoekje aan het metalland bij uitstek is helemaal af wanneer je ook nog een festival bezoekt. Na de festival-dag is de pret nog niet uit en zijn er vele after parties op verschillende locaties in de stad. Er zijn ook nog een aantal populaire kroegen waar je luisterend naar rock en metal nog wat drankjes kan drinken. Daarnaast is Helsinki ook gewoon een hele fijne stad. Het heeft mooie parken waar de Finnen genieten van de zon zodra die schijnt. Maar ook net buiten de stad, aan de waterkant een wortsje op het vuur is iets wat je moet doen, en je kunt er prima shoppen.
Een feestje
20 jaar Tuska! De laatste jaren proberen ze van alles uit om zo veel mogelijk mensen te blijven trekken. Wat bijvoorbeeld resulteerde in een nieuwe locatie, bbq/grill eet tentjes, comedians en een sauna op het festival. Het feestje wordt nog completer met het zweedse Sabaton op de eerste avond. Waneer Suicidal Tendicies het publiek al opgezweept heeft en Devin Townsend zijn gekke fratsen uit heeft gehaald om het publiek te trakteren op een knotsgekke energieke show. Deze eerste dag heb je heel wat energie nodig.
Een band die zeker de bezoekers kan laten springen en stuiteren. Het Finse HIM (lovemetal) speelt een thuiswedstrijd. De band heeft aangekondigd ermee te gaan stoppen na een afscheidstour. Ik denk persoonlijk dat het dus bijzonder gaat zijn om deze band nog een keer mee te maken in Helsinki. Ook ben ik erg benieuwd hoe ze op het podium staan wanneer zanger Ville Valo niet dronken is. Je moet misschien wel van deze muziek stijl houden maar het gaat toch een hoogtepuntje zijn. Er spelen dit jaar heel wat finse bands op het festival. Waardoor het festival niet een zelfde line up heeft als een ander metel festival ergens in Europa. Zelf kijk ik uit naar Amorphis, Lost Society en Mokoma. De laatste twee zijn misschien wat minder bekend maar zeer zeker het luisteren waar. De jongens van Lost Society zetten een strakke energieke show neer, je moet wel van trash houden. Ze vliegen over het podium heen.
De laatste dag staat Apocalyptica op het podium. Ze spelen hun eerste CD welke in het teken stond van Metallica nummers en dat op hun cello’s. Zeker de moeite waard als je deze band nog nooit hebt gezien. En zeg nou zelf, elke Metallica klassieker doet het toch goed op een festival. Ze leven zich goed uit op de cello’s om wat moois neer te zetten. De hoofdact van de laatste dag is Mastodon!
Verder zijn er nog wat minder bekende bands waar toch ook kleine pareltjes tussen zitten. Ik zeg een Paara, Oranssi Pazuzu en Kohti Tuhoa. Andere minder grote namen kan je op de after parties bewonderen, in een van de clubs in het centrum.
Vrijdag 30 juni
Sabaton, Devin Townsend Project, Suicidal Tendencies, Mayhem, Wintersun, Insomnium, Brujeria, Anneke Van Giersbergen’s Vuur, Barathrum, Baptism, Trap Them, Kohti Tuhoa, Ratface, Huora
Zaterdag 1 juli
HIM, Amorphis, Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus, Mokoma, Electric Wizard, Lost Society, Avatarium, LIK, Demonztrator, Fear Of Domination, Mind Riot, Sleep Of Monsters, Throes Of Dawn, Paara, Alabama Kush
Zondag2 juli
Mastodon, Apocalyptica plays Metallica by four cellos, Sonata Arctica, Dirkschneider, Baroness, Battle Beast, Oranssi Pazuzu, Amendfoil
Koop je kaartjes in de voorverkoop via www.tiketti.fi en www.lippu.fi
€ 75 – 1 dag
€ 105 – 2 dagen
€ 129 – 3 dagen
Voor onder de 18 zijn er goedkopere kaarten verkrijgbaar.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00