Warkings + Hammer King + Victorius – 27-04-2024 – De Cacaofabriek (Helmond)

Koningsdag 2024. Hoe kan je die dag beter doorbrengen dan een avondje heerlijke powermetal in Helmond. De Cacaofabriek blijft een prettige zaal voor concerten. Goed bereikbaar, veel parkeerplek en het juiste formaat voor een avondje goede sfeer. Mondjesmaat loopt de zaal vol en is het tijd voor Victorius om het spits af te bijten.

Wat opvalt bij het publiek is dat er vooral veel Duitse en Franse fans naar Helmond afgereisd zijn. Een internationale avond dus. Dat deze mensen zichzelf “fan” mogen noemen wordt duidelijk uit de teksten die ze ongegeneerd meebrullen. Over de band? Victorius maakt powermetal met een vleugje humor. Zo gaan er nummers over dinosaurussen en draken. Als je het over power metal en humor hebt, komt al snel de naam Gloryhammer naar boven. Toch zou ik die vergelijking niet snel maken. Victorius moet dan ook zeker niet gezien worden als een imitatie van deze band maar verdient de eigen naam op een affiche zoals deze. Met nummers zoals Total T-Rex Terror als opener en Mighty Magic Mammoth kan menig power metal liefhebber zich goed bekoren. De eerstgenoemde is recentelijk uitgebracht als single maar heeft al de harten van menig fan weten te veroveren. Bij het laatste nummer, Super Sonic Samurai, komt een heus lichtgevend samoerai zwaard het podium op. Al met al speelt Victorius een strakke set en warmen ze het publiek al goed op voor de rest van de avond.

Na Victorius was het tijd voor Hammer King. Als je deze band vergelijkt met de rest van de line-up zie je in deze band meer ervaring. Dat het publiek deze ervaring deelt wordt duidelijk als de zaal de naam op hoog volume weet te scanderen. De vierkoppige band weet een verwijzing te maken naar koningsdag met de opmerking ‘here to make metal royal again’. Deze knipoog wordt goed ontvangen. Helaas staan de drums tijdens de show erg aanwezig in de mix. Nu we het toch over de mix hebben, de zanger hadden ze wat harder mogen zetten. In een lege zaal was het perfect geweest, maar met het publiek dat alle teksten kent, komt de stem van Titan Fox amper boven het vocaal geweld van de zaal uit. De band kondigt hun nieuwe album König und Kaiser aan welke dit jaar uitgekomen is. Voor de fans van het nieuwe album goed nieuws, want bijna de halve set bestaat uit nieuwe nummers. Er kan veel gezegd worden, maar Hammer King is wel een echte crowd pleaser die graag het publiek meenemen in hun performance. Zo wordt de oproep om te fungeren als achtergrond koor luidkeels vervuld. Naast het publiek en de muzikanten doen ook de ventilatoren hun werk goed. Dit is natuurlijk wel een beetje het hoogtepunt van (power)metal: wapperende haren op een podium! Aan het einde van het optreden begint de band met “goud” het publiek te zegenen wat het plaatje compleet maakt. Zowel hamers als het koninklijke uit de naam zijn goed naar voren gekomen tijdens de show. Na de zegening is het tijd aan de headliner van de avond: Warkings.

Voor wie Warkings niet kent, leef je echt in in een fantasiewereld want dat is wat de heren en dame van Warkings je gaan brengen. Met indrukwekkende kostuums en regelrechte power metal waan je je zelf haast een machtige krijger op weg naar het hol van een draak om het beest te verslaan. De band start de setlist met The Last Battle en draagt dit moeiteloos over in Never Surrender. Daarna is het al tijd voor een van de hits van de band: Maximus direct gevolgd door de andere hit: Hephaistos. Het publiek weet het haast al niet meer waar het moet zoeken. Dat het publiek enorm enthousiast is blijkt wel uit het geduw en getrek. Deze mosh wordt niet door iedereen gewaardeerd, daar sommige van de fans al meerdere zomers gezien hebben en anderen hun jonge krijgers wilde laten proeven van het muzikale geweld van Warkings. De zanger speelt hier netjes op in en vraagt het publiek iets meer rekening te houden. Mooi om te zien dat iemand dat toch op een nette manier kan vragen zonder de aangesproken fans te beledigen. Dat Warkings bereid is om een show neer te zetten blijkt uit de hypeman die ze meegenomen hebben. De beste kerel “rijdt” op een hamer (dit laat ik aan de fantasie van de lezer over) en toont daarna zijn oranje string (ook dit laat ik aan jullie fantasie over). Natuurlijk is dit een leuke knipoog naar koningsdag in ons kikkerlandje. Later tijdens de show wordt hier nog eens naar verwezen door te vermelden dat zij natuurlijk War… KINGS zijn. Naast de gebruikelijke vocals van Georg Neuhauser hebben ze ook “Morgana” meegenomen. Deze dame weet met haar betoverende uiterlijk het publiek te verrassen als ze haar strot een eindje open trekt en brute grunts ten gehore brengt. Richting het einde van de show worden nog twee hits overtuigend meegebruld door het publiek namelijk Fight en Sparta. Zoals elke band betaamd, verlaten ze daarna het podium en laten ze een luid brullende zaal achter. Uiteraard is het publiek nog niet klaar en willen ze meer. Dit is niet aan dovemans oren gericht en de band komt nog terug het podium op voor een encore. Na de nummers Spartacus en Gladiator is het dan toch echt tijd om de spullen te pakken en de weg naar huis op te zoeken. Warkings zet niet alleen muzikaal een goede show neer maar heeft ook een zeer hoog entertainment gehalte. Bij sommige bands is de show eromheen overheersend en lijkt alles te gelikt. In dit geval was alle entertainment ondersteunend aan de muziek. Het is prettig om te zien dat bands nog altijd beseffen waar hun kracht ligt: in de muziek. De set was strak, afwisselend en zal de fans nog lang bij blijven.

Foto’s door Evy Wisse

Related posts

Wolfmother + The Picturebooks – Doornroosje (Nijmegen) 11/07/2024

Down The Rabbit Hole 2024: Zondag (Groene Heuvels) 07/07/2024

Down The Rabbit Hole 2024: Zaterdag (Groene Heuvels) 06/07/2024