Home » Warrant – Louder Harder Faster

Warrant – Louder Harder Faster

door Eric van den Bosch
200 views 3 minuten leestijd

Warrant - Louder Harder Faster coverWarrant is zo’n band die groot werd door de start van MTV, zoals menige hairmetalband. De meesten zullen zich uit die tijd de track Cherry Pie nog herinneren. En net als bij al die andere bands was het ook even snel weer afgelopen toen de grunge de muziekwereld veroverde.
Waar andere bands vaak nog maar weinig met de originele band te maken hebben zitten er bij Warrant met Erik Turner, Jerry Dixon, Joey Allen en Steven Sweet maar liefst vier originele leden (weer) in de band. Uiteraard ontbreekt Jani Lane, de flamboyante voorman die in 2009 niet voor het eerst uit de band stapte. Wel voor het laatst helaas, want in 2011 overleed hij aan zijn alcoholverslaving.
Op dat moment was Robert Mason al ingestapt als zanger. Eerder zat hij in Lynch Mob en afgelopen week kwam ik er achter dat hij tijdens de Ozzmosis-tour backing vocals en harmonieën deed voor Ozzy Osbourne – náást het podium. Mason werd door meer bands aangezocht als zanger, onder andere Ratt had hem willen hebben. Dat is ook niet zo gek, want Mason heeft een prima stemgeluid maar het is tegelijkertijd weinig onderscheidend. Ideaal voor een invaller, om het oneerbiedig te zeggen. Luister maar eens naar de ballad U In My Life: ik zat me de hele tijd af te vragen op wie ik het vond lijken.
Op andere momenten vond ik het qua zang, maar ook qua songopbouw veel lijken op Slash’s Snakepit, wat mij betreft het beste wat Slash buiten Guns N’ Roses uitbracht. Music Man en New Rebellion, bijvoorbeeld. Goede songs met smeuig, bluesy gitaarwerk en in de zang lekkere uithalen op het randje van – gecontroleerd – brullen.
Perfect is een dertien-in-een-dozijn meebrulrocker, al kun je alleen maar constateren dat ‘ie wel heel vaardig wordt uitgevoerd en ook een song als Faded is, hoewel goed uitgevoerd, nogal een binnen-de-lijntjes-rocksong. Maar daar staan weer tracks tegenover als Devil Dancer, die eerder aan Michael Schenker doen denken. Het album wordt afgesloten met een verrassende cover: I Think I’ll Just Stay Here And Drink van Merle Haggard. Het origineel is country, maar hier wordt er een fijne rocker van gemaakt.
In de hoogtijdagen werden de songs geschreven door Jani Lane en werd veel van het studiowerk nog aan anderen overgelaten. Zo werd het het meeste gitaarwerk op het album Cherry Pie uitgevoerd door Mike Slamer. Inmiddels blijken ze heel wat bijgeleerd te hebben, want het is gewoon strak uitgevoerd. Een paar decennia ervaring erbij, zullen we maar zeggen. De songs zijn catchy en de ergste clichés worden vakkundig vermeden. De voornaamste songwriters zijn bassist Jerry Dixon en Robert Mason. De lekkere productie – strak, vol en zonder tierlantijnen – was in handen van Jeff Pilson.
Warrant mag dan ooit een band geweest zijn die niet goed genoeg was om de eigen platen in te spelen, nu is er weinig op aan te merken. Integendeel, ik heb me keer op keer uitstekend vermaakt met Louder Harder Faster.

Warrant website

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00