Home » The Dutch Queen Tribute – Effenaar (Eindhoven) 15/09/2017

The Dutch Queen Tribute – Effenaar (Eindhoven) 15/09/2017

door Maurice Tonies
326 views 5 minuten leestijd

Bij alleen al het noemen van de bandnaam Queen komen er ongetwijfeld heel wat songtitels naar boven. Wat heeft deze Britse band een stempel gedrukt op de muziekgeschiedenis. De tijdloze klassiekers hoor je anno 2017 nog volop op de radio en voor veel muzikanten is deze band een absolute inspiratiebron. Om echter deze band goed te kunnen coveren moet je van goede huizen komen. Gaat het dan ook de The Dutch Queen Tribute lukken om de zaal van de Effenaar te veroveren?
Buiten de Effenaar staat al een flinke rij bezoekers te wachten om de concertzaal te kunnen betreden. Het is dan ook bijna uitverkocht, de muziek van Queen heeft de liefhebbers massaal naar Eindhoven doen afreizen. De muzikanten van The Dutch Queen Tribute hebben hun sporen in de muziek al ruimschoots verdiend. Zo bestaat deze gelegenheidsformatie uit leden van Navarone, Drive Like Maria en Krezip. Genoeg kwaliteit in huis zou je moeten zeggen, maar is dat voldoende om de naam The Dutch Queen Tribute te mogen dragen?
Het antwoord hierop is al snel gevonden. De heren zetten een onvervalste rockshow neer, waarbij de nummers van Queen staan als een huis. Zanger Merijn van Haren vertolkt een prima Freddie Mercury en de band doet precies wat men moet doen. Bij een aantal coverbands en tributebands die in een theatershow een ode brengen aan Queen wordt aan overdreven outfits gedaan. Vanavond geen opsmuk van dien aard. Geen rare pakjes, pruiken en onnodige tierelantijntjes, de muziek spreekt voor zich. The Dutch Queen Tribute zorgt er voor dat het publiek kan meezingen op de grote hits, maar ook passeren de minder grote hits de revue. Dit zorgt er voor dat de bezoekers ook eens die andere nummers van de band horen die minder snel op de radio voorbij komen. Natuurlijk is het genieten van de grote hits zoals Another One Bites The Dust, I Want To Break Free, Fat Bottommed Girls, Bicycle Race en ga zo maar door, maar de afwisseling zit juist ook in die minder grote hits.
Zo vertelt de uitgelaten frontman trots over zijn voorliefde voor de muziek van Queen die gebruikt is in de film Highlander. Van deze soundtrack speelt de band  vanavond drie nummers, waarbij Princes Of The Universe meteen als onbekender nummer voorbij komt. Het publiek leeft ook op bij het horen van dit nummer, maar krijgt daarna vrij snel kippenvel als Merijn Who Wants To Live Forever uit zijn strot weet te krijgen. Wie niet in trance raakt door deze weergaloze uitvoering blijkt bezig met het filmen van dit nummer met zijn/haar telefoon. Wie nog niet op de hoogte was van het stembereik van de zanger van Navarone weet dat nu alsnog. De nummers van Queen wisselen elkaar vanavond in een moordend tempo af. Er vallen nauwelijks pauzes en het is dan ook hard werken op het podium voor deze tributeband. Dit werkt sfeer verhogend en ook de lichtshow die erg doet denken aan de albumhoes van Live Killers draagt hier een steentje aan bij.
The Dutch Queen Tribute laat vanavond nummers horen uit diverse tijdperken van de band.  Zoals bekend heeft frontman Freddie het publiek niet meer kunnen laten horen hoe nu de nummers van het laatste studioalbum Innuendo live zouden klinken. The Dutch Queen Tribute legt vanavond de lat nog hoger door zich aan de titeltrack Innuendo te wagen. Wederom raakt de Effenaar in vervoering door de schitterende uitvoering door deze heren. Een enkeling mist wel de karakteristieke Spaanse gitaar in deze klassieker, je kan echter niet alles hebben. Ook van hetzelfde album komt de hit The Show Must Go On, waarbij we frontman Merijn even op een foutje mogen betrappen. Professioneel speelt de band verder en herpakt de instant-Freddie zich. Het is ook een gigantische prestatie om alle teksten uit het hoofd te kennen. Natuurlijk kunnen de fans de teksten wel grotendeels meezingen, maar letterlijk alle woorden uit het hoofd leren is andere koek.
Gelukkig zijn er ook momenten waarbij de zanger even naar adem kan happen. Dan mogen de muzikanten even laten horen wat ze allemaal in huis hebben en daar is Brighton Rock een geweldig voorbeeld van. Gitaren schallen door de Effenaar en de begeleidende lichtshow doet de rest. Wie de ogen even dichtdoet denkt even bij de echte Britse rockers te zijn. Wat weet The Dutch Queen Tribute de band goed te benaderen. Tel daarbij op dat Merijn een ware entertainer is en het publiek om dezelfde wijze laat meezingen zoals Freddie Mercury eens deed. Het publiek opzwepen en doen meezingen is dan ook geen probleem. Zo verandert de Effenaar in een groot achtergrondkoor wat graag Somebody To Love meezingt en als in het toegift Bohemian Rhapsody klinkt gaan de kelen nogmaals wijd open. Heel de Effenaar zingt “I See A Little Silhouetto Of A Man…” en het feest is compleet. Net zoals bij de concerten van Queen weet het publiek dat dan de show er echt op zit en er nog èèntje op de setlist prijkt. Met een mooie uitvoering van We Are The Champions komt er een einde aan een geweldige avond. Geheel in stijl sluit The Dutch Queen Tribute af met een Nederlandse versie van God Save The Queen, waarbij het Wilhelmus van een nieuwe jas is voorzien.
The Dutch Queen Tribute is er dan ook in geslaagd om Queen tot in de perfectie te benaderen. Wie er vanavond niet bij kon zijn of een show zoals deze nogmaals wil beleven krijgt volgend jaar nog een kans. Medio september staat de band wederom in de Effenaar. Merijn roept dan ook op om allemaal een vriend of vriendin mee te nemen zodat de show dan wel helemaal is uitverkocht. Als iedereen echter van de reputatie van deze band hoort zou misschien een tweede dag in de Effenaar geen overbodige luxe zijn…..

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00