Wende – Doornroosje (Nijmegen) 20/04/2024

Wende - Doornroosje (Nijmegen) 20/04/2024

Na een succesvolle eerste Sterrenlopen-tour vol met lovende recensies kon een tweede rondje niet uitblijven. Zangeres Wende Snijders is dan ook mogelijk populairder dan ooit en dat is ook te merken aan de bezoekerscijfers. Voor de komende optredens is namelijk geen kaartje meer te krijgen. Rockportaal is al langer fan en zag de zangeres al vaker het podium bestormen. Heeft Wende voor dit tweede rondje nog nieuwe dingen in petto? Misschien nog een nieuw nummer? Of een totaal andere volgorde qua setlist? Voor al deze antwoorden meldden we ons bij de ingang van Doornroosje in Nijmegen.

Robin Kester – Doornroosje (Nijmegen) 20/04/2024

Bezoekers die buiten Doornroosje stonden te wachten werden getrakteerd op een gure wind maar dat weerhield bezoekers niet om trouw in een rij te gaan staan wachten. Velen waren gespitst op een mooie plek vlakbij het podium, want dan is de energie van de band en zangeres Wende het meest voelbaar. Toen dan ook supportact Robin Kester het podium kwam oplopen was heel de zaal gevuld en hoorde haar kunsten aan. De zangeres uit Rotterdam liet al snel horen dat ze veel meer was dan een dame met een gitaar en wat liedjes. Zo haalde ze allerlei technische snufjes uit om haar muziek wat extra dimensie te geven. Eerder stond ze al samen met haar band op diverse podia, maar vandaag mag ze in haar eentje Doornroosje komen opwarmen. Op haar setlist prijkte nummers van haar debuutalbum maar ook vertelde ze vol trots over het opnemen van haar nieuwe album in Wales en wat voor inspiratie dit allemaal opleverde. Zo was er bijvoorbeeld een mysterieus gevaarlijk meer, waar jaarlijks door stromingen vele slachtoffers werden gemaakt, een betere inspiratie voor een nummer kon ze zich niet wensen, maar daarnaast zong ze ook een nummer over een hond. Het publiek luisterde dan ook aandachtig en zag dat ze juist als ze minder met haar technische paneel bezig was eigenlijk veel beter uit de verf kwam. Zangeressen die de laatste tijd allemaal heel hoog willen zingen hebben we ondertussen wel genoeg.

Wende – Doornroosje (Nijmegen) 20/04/2024

Na een snelle ombouw was het tijd voor de zangeres waarvoor iedereen naar Nijmegen gekomen was deze avond. De show van Wende begon net zoals eerdere shows met Dit Is Alles, een track die vol vuur werd gebracht, waarbij het leek alsof er nog meer pit in het nummer werd gestopt dan voorheen. Ook de begeleidende flitsende lichtshow zorgde ervoor dat meteen alle blikken naar het podium waren gericht. Wende presteerde het dan ook om meteen vanaf de allereerste seconde het publiek voor zich te winnen. Eigenlijk was het niet eens meer een strijd, de teksten werden al meteen woord voor woord meegezongen en velen hebben dan ook ongetwijfeld het Sterrenlopen-album grijsgedraaid, eerdere shows bezocht of de live-registratie van Lowlands regelmatig bekeken. Het lukte Wende dan ook om het publiek meteen in te pakken, wat een energie. Glimlachend zong ze haar toeschouwers toe en zodra na de openingstrack was gespeeld kwamen daar ook nog wilddansende bewegingen bij. De dame had dan ook binnen luttele minuten een uitzinnige menigte in haar achterzak.

De setlist kende vanavond voor de diehard-bezoekers weinig verrassingen, maar wel hoorde men een dame in topvorm, die samen met haar band toch een aantal veranderingen doorvoerde. Zo waren er een paar modulaties hoorbaar en ook waren sommige lichtshow-elementen net wat anders. Zo weet ze het ook voor zichzelf en band wat spannender te houden. Het publiek genoot vol verve en het applaus bleef maar aanzwellen, maar door het moordende tempo was er soms weinig tijd om te applaudisseren, Wende wou graag overdonderen en geen verslappingen tijdens het optreden, maar een luid “Goedenavond Nijmegen” mocht niet ontbreken. Ook vertelde Wende heel trots te zijn op haar rol als Ambassadeur Van De Vrijheid en zich al druk voor te bereiden voor de shows op Bevrijdingsdag. Teksten over strijd, oorlog, vluchten en slavernij stonden natuurlijk al centraal op het album Sterrenlopen, maar als Ambassadrice rustte ook een extra taak op haar schouders. Zo vertelde ze over een dame in gevangenschap waarvoor Amnesty aan het strijden was om haar vrij te krijgen. Wende legde dan ook haar show even stil, zodat eenieder de telefoon erbij kon pakken om deze petitie te ondertekenen. Hoe ironisch was het dan ook dat iemand uit het publiek riep om het wachtwoord van de Free WIFI om hopelijk iemand werkelijk “free’ te kunnen krijgen. Overigens grapte de zangeres ook dat het eens hoog tijd werd dat ook sprookjesfiguur Doornroosje eens echt bevrijd moest worden uit haar slaap.

Wende wist het publiek in de Rode Zaal, oftewel de grote zaal van Doornroosje het publiek wederom te raken. Zo werd er regelmatig een traantje weggepinkt, maar ook was er een rol voor het publiek weggelegd om tijdens Het Is Genoeg even alle frustraties eruit te kunnen gooien. Wie overigens na het aanhoren van de vele nummers zin had gekregen om een dansje te maken werd door Wende tijdens  Alles Weggegeven en Jij Idiote Dood uitgenodigd om compleet uit de plaat te kunnen gaan. Wende danste op het podium als een bezetene en de begeleidende lichtshow zorgde voor de rest. Wat liet de Amsterdamse zich weer heerlijk gaan, om vervolgens tijdens het emotionele Hou Me Vast iedereen weer kippenvel te bezorgen. Eigenlijk waren dan ook alle facetten en emoties aanwezig tijdens deze grootse show in Doornroosje.

Alvorens het toegift echt begon vertelde Wende dat ze in het najaar in Carré een aantal intieme shows zou gaan doen en daar heel veel verassingen in petto zou hebben. Vanavond kreeg het publiek in Doornroosje alvast een voorbode met het spelen van het piepkleine Jules de Corte-nummer Ik Zou Wel Eens Willen Weten. Een heel verrassende cover, die vooral door het oudere publiek werd meegezongen. De zangeres grapte dan ook dat de Gen Z-bezoekers zich zouden afvragen wat voor nummer dit nu was. Overigens was het wel typerend hoe actueel de songtekst anno 2024 nog steeds is. Soms is er in de jaren dan ook weinig veranderd. Aan de show van Wende was vanavond weldegelijk wat gesleuteld, de kleine veranderingen hadden wederom een positief resultaat en tijdens afsluiter De Zon Komt Op mocht ze voor de laatste keer haar vorm bewijzen, alhoewel we al lang hadden gehoord dat dat wel goed zat.

Foto’s door Marc Koetse – Rockportaal.nl

[
[

Related posts

Master + Arroganz + Zeit -Elpee (Deinze, België) 12/06/2024

The Ruins Of Beverast – Wayfarer – Effenaar (Eindhoven) 12/06/2024

Freddie And The Vangrails + Röt Stewart – Aap (Gent, België) 07/06/2024