Home » Windom End – Perspective Views

Windom End – Perspective Views

272 views 2 minuten leestijd

Windom End is een nieuwe Zweedse progressieve rockband. Al is ‘nieuw’ betrekkelijk, want de groep bestaat al sinds 2007 uit een initiatief van de vrienden Tomas Nyström (gitaar) en Pierre Stam (basgitaar). Nadat de van gitarist tot zanger getransformeerde Mikael Arvidsson zich aansloot werd de band gecompleteerd met voormalig Moon Safari-drummer Tobias Lundgren. Erik Göransson werd als soort van side kick ingehuurd voor het toetsenwerk.
De invloeden van Windom End vind je met name in het neo-prog genre. Men heeft zich laten inspireren door de vroege Marillion, Moon Safari, Shadowland en Landmarq. Maar met name door Arena en IQ. De laatste vooral vanwege het stuwende en breed neergezette toetsenwerk van Erik Göransson. Gezien het dominant aanwezige en gevarieerde toetsenwerk op dit album is de vraag waarom deze man geen deel uitmaakt van de vaste band. Want hij is met zijn spel de bepalende factor op dit album. Mikael Arvidsson is een degelijke zanger. Zijn vrij hoge en soms afgevlakte stemgeluid doet denken aan een mix van Sel Balamir (Amplifier) en Clive Nolan (Shadowland).
Een pluim verdient de ritmesectie Pierre Stam en Tobias Lundgren. Het duo weet elkaar uitstekend te vinden en – belangrijker – te versterken. Het heerlijke basspel van Pierre Stam (ondanks zijn Nederlandse naam een volbloed Zweed) is overal prominent aanwezig. En Tobias Lundgren drumt als in zijn beste Moon Safari-dagen. Ontspannen en soepel waarbij hij ruimte open laat om de muziek goed tot je door te laten dringen. Maar vlak gitarist Tomas Nyström niet uit. Verspreid en goed gedoseerd hoor je zijn prachtige solo’s.
Inhoudelijk ga ik niet in op de individuele nummers. Eenvoudig omdat ieder nummer van hoogstaand niveau is en dit album geen minpunten heeft. Of het moet zijn dat Perspective Views alleen digitaal en op vinyl wordt uitgebracht. Een cd-versie, inclusief de ep als bonus, is gepland voor 2021.
Liefhebbers van genoemde referenties kunnen de oren spitsen. De vinylfanaten en digitale luisteraars kunnen de bestelling blind doen. Die garantie geef ik met droge ogen. Ga je net als ik voor het zilveren schijfje dan moet je nog even geduld hebben.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00