Wishbone Ash + Gwyn Ashton – De Cacaofabriek (Helmond) 16/12/2023

Vorig jaar vierde Wishbone Ash het vijftig-jarig bestaan van hun derde studio album Argus. Dit jaar bestaat het legendarische live album Live Dates 50 jaar, evenals Wishbone Four. Om dat te vieren bracht de band Live Dates Live uit, hetzelfde live album, opgenomen door de huidige line-up van Wishbone Ash. Dat viel al goed in de smaak. Als kers op de taart mocht ik naar de Cacaofabriek om deze set live te horen.

Gwyn Ashton
Een aangename verrassing vond zich in het voorprogramma verzorgd door Gwyn Ashton. Ashton heeft met een hoop bekende muzikanten gespeeld, waaronder Band of Friends, de band die uit leden van Rory Gallagher’s oude band bestaat. Inmiddels is hij voornamelijk als solo artiest bezig en heeft hij een mooi aantal albums op zijn naam staan. Vier van de zes nummers die hij speelde zijn te vinden op zijn meest recente album, Mojosoul. Ashton speelde ieder instrument zelf, verzorgde de zang en dat zonder fouten te maken. Tussendoor was er tijd voor een verhaal en leerde we de muzikant achter de nummers enigszins kennen. Fijne blues rock, verzorgd door een muzikant die duidelijk plezier heeft in het maken van muziek. De sfeer was goed, het publiek genoot. Ashton, misschien niet de meest voor de hand liggende opener, bleek hier uiteindelijk het meest geschikt voor te zijn.

Wishbone Ash
Daarna was het de beurt aan Wishbone Ash. Met nog altijd een enthousiast publiek, kwamen ze onder luid applaus de zaal in om met Real Guitars Have Wings / The King Will Come in te zetten. The King Will Come kennen we natuurlijk van Argus en was ook de opener van Live Dates. Met deze set werden sommige nummers van Live Dates ingewisseld voor anderen en werd de setlist niet volledig gevolgd. In plaats van Lady Whiskey, speelde de band een toegift. Met Living Proof werd de set afgesloten.

Dit was ergens wel jammer, gezien Phoenix hiermee het enige nummer was dat van het debuut album werd gespeeld. Ondanks dat, was dit een ontzettend goede set. De band klonk fantastisch en speelde met een energie en volume wat buiten nog te horen was. Veel van deze nummers zijn inmiddels 50+ jaar oud en klonken in deze setting fris en modern. Het verbaasde me dat het publiek grotendeels uit jongeren bestond, mooi om te zien dat mensen van mijn leeftijd de band nu ook hebben ontdekt. De manier waarop Wishbone Ash zich telkens weer weet te bewijzen, ook na een reeks mindere albums, was tijdens de avond meer dan duidelijk. Een band die na 50 jaar spelen nog altijd diezelfde energie heeft en het publiek omver blaast met nummers die de tand des tijds hebben doorstaan. Dit was een van de beste concerten van het jaar, over vier maanden zijn ze weer in Nederland, zeker de moeite waard om daarvoor naar Roermond te gaan.

Related posts

Wolfmother + The Picturebooks – Doornroosje (Nijmegen) 11/07/2024

Down The Rabbit Hole 2024: Zondag (Groene Heuvels) 07/07/2024

Down The Rabbit Hole 2024: Zaterdag (Groene Heuvels) 06/07/2024