Home » Work Of Art – Exhibits

Work Of Art – Exhibits

door hansravensbergen@rockportaal.nl
142 views 2 minuten leestijd

Exhibits is het vierde album van het in 1992 geformeerde Zweedse melodische rock trio Work Of Art. Gitarist en belangrijkste componist Robert Sall, die ook deel uitmaakt van collega-band W.E.T., liet voor het eerst van zich horen in 2008 met het album Artwork. Dat schijfje sloeg in als een bom, waarna de band werd gezien als een van de belangrijkste formaties in het AOR genre. Omdat je een gouden formule nooit moet aanpassen heeft Work Of Art in al die jaren geen concessie gedaan aan het geluid. Je hoort nog steeds dat het trio Lars Säfsund (zang), Robert Säll (gitaar), Herman Furin (drums) inspiratie vindt bij bands als Toto, Giant en Journey.
Dat Work Of Art tot de top van het genre hoort, bevestigt Exhibits nog maar eens. Ook al is dit pas hun vierde album. Of misschien juist daardoor. Melodische rock of AOR is een genre wat door de jaren heen ontelbare keren is herkauwd. Het aantal zichzelf herhalende bands is al lang niet meer te tellen. Maar op een of andere manier staat de Scandinavische lucht en vooral de Zweedse garant voor hoogstaande kwaliteit.
Wat de elf nummers op dit schijfje voor mij zo luisteren waardig maakt, is het gebruik van de toetsen. Naast een partij vette synthesizers hoor je dwars en diagonaal door het album regelmatig een aanstekelijk orgeltje, wat verdraaid veel weg heeft van een Hammond. Tegenwoordig is het verschil tussen een authentiek Hammond orgel en gesampled geluid nauwelijks meer te horen. Maar ik schat in dat hier het laatste wordt gebruikt. Kan haast ook niet anders wanneer je bedenkt dat op dit album maar liefst zes verschillende muzikanten de toetsen voor rekening nemen. Overigens is Vince DiCola daar een van. Deze Amerikaanse toetsenist is onder meer bekend van soundtracks voor de films The Transformers, Staying Alive en Rocky IV. Hoe dan ook, door dit geluid roept het album een retro gevoel op.
Ik heb mij buitengewoon goed met dit album vermaakt. Toch ben ik bang dat Exhibits vanwege de tsunami aan albums in dit genre snel in de vergetelheid zal raken.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00