Home » Yes – The Quest

Yes – The Quest

door Edwin Knip
171 views 2 minuten leestijd

Het nieuwste album van deze progressive rockband heeft als breder thema de diepere vragen van het bestaan en laten zien dat we onze doeken in onze eigen handen hebben.
De line-up is de laatste jaren constant gebleven, gitarist/zanger Steve Howe, drummer Alan White, toetsenist Geoff Downes, zanger/gitarist Jon Davison en bassist/gitarist/zanger Billy Sherwood spelen al sinds 2015 met elkaar. Eind 2019 beginnen Howe en Davison aan een nieuw album te werken. Aan het eind van 2019 had Howe zijn deel al geschreven en werden er twee nummers, Damaged World en Future Memories neergelegd bij technicus Curtis Schwartz. Howe zou dit album gaan produceren, dus moest er gekeken worden of er een klik was met Schwartz.
Als de COVID pandemie begint, leert de band al snel om bestanden digitaal te delen. De bandleden moeten wel, iedereen was in lockdown. Davison en Downes werken aan het nummer The Ice Bridge dat als thema de gevaren van de klimaatveranderingen heeft. De andere manier van werken zorgt ook voor een wijziging in het resultaat. Waar voorheen ieder zijn eigen stukken schreef krijgt Davison nu de kans om te experimenteren met de fragmenten van Downes. Davison zingt het nummer geweldig en het is uiteindelijk een sterk nummer geworden. A Living Island is ook een nummer van Davison en Downes. Het wordt geschreven terwijl Davison in lockdown zit, op Barbados, een uniek eiland met veel koraal. Het is dus werkelijk een levend eiland.
Net als A Living Island komt het thema hoop en het overwinnen van uitdagingen terug in andere nummers. Dare To Know, Leave Well Alone en Music To My Ears zijn nummers van Howe waar dit thema in terug komt. De samensmelting van de vocalen van Howe en Davison is weer een genot om naar te luisteren op dit album.
Minus Man is een waarschuwing dat kunstmatige intelligentie geen menselijke ziel heeft. Het nummer herbergt een volledig orkest, een orkest dat ook op Dare To Know wordt gebruikt, evenals een paar klassieke jaren zeventig riffs. De band is niet bang om wat dingen uit het verleden opnieuw te gebruiken. Zo spreekt Downes zijn waardering uit over oudere Hammond partijen van Tony Kaye. The Quest is het allereerste Yes album dat geen baspartij van Chris Squire bevat, die helaas in 2015 overleed.
Het album telt acht nummers plus drie extra tracks op cd 2, een totale speelduur van een uur. Een uur herkenbare Yes muziek, een must voor de fan.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00