Home » Zanger AC/DC krijgt standbeeld in België

Zanger AC/DC krijgt standbeeld in België

door Filip van der Linden
2,1K views 2 minuten leestijd

AC/DC-zanger Brian Johnson wil binnen enkele weken naar België komen om met eigen ogen zijn standbeeld te aanschouwen. Dat standbeeld werd zopas onthuld op de Esplanade AC/DC in de stad Namen, centraal in het zuidelijke, Franssprekende deel van dat land. Het staat vlakbij Namur Expo, de evenementenhal waar Johnson zijn eerste concert gaf met AC/DC. 

Op 29 juni 1980 speelde de Australische band voor het eerst zonder de op 19 februari 1980 overleden Bon Scott. Het was ook het eerste concert van hun Back in Black-tournee (naar het gelijknamige album) en ze speelden er zeven songs van dat album voor het eerst live. 

Johnson zegt in een reactie aan de Belgische radiozender Classic 21 dat hij heel vereerd is dat hij al bij leven een standbeeld krijgt. Hij weet nog dat hij die avond in 1980 in Namen heel zenuwachtig was. 

In 2020 hadden drie Belgische fans van AC/DC het plan om ‘iets’ te doen rond de 40ste verjaardag van dat concert, dat in elke biografie van de band vermeld wordt. Het oorspronkelijke plan om een stuk  van het plein aan Namur Expo naar Brian Johnson te noemen, botst op een njet van een commissie. Dat kan niet voor personen die nog in leven zijn. Plan B is dan om het plein te vernoemen naar de Australische band: de Esplanade AC/DC. Er staan inmiddels ook 16 bankjes met alle namen van iedereen die ooit in AC/DC gespeeld heeft. 

Sinds kort staat er nu ook een standbeeld van Johnson, gesculpteerd door Anthony Cognaux naar een foto uit die periode. Voor het laten maken van de buste haalden de initiatiefnemers bijna 30.000 euro bij elkaar via een crowdfunding bij zowat 500 donoren uit 15 landen. Heel wat Europese fanclubs hebben ingetekend op die crowdfunding. De schenkers staan vermeld op de metalen sokkel van de buste in blauwe hardsteen. En een paar fanclubs waren aanwezig bij de onthulling.

Ook Bon Scott kreeg reeds een standbeeld, in Kirriemuir in Schotland. De burgemeester van Namen hoopt vast dat het standbeeld van Brian Johnson net zo’n bedevaartsoord wordt als dat van Bon Scott.

Foto: (c) Sebastien Roberty.

https://www.youtube.com/watch?v=Yv2lJbJTif4

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00