Home » Action & Tension & Space – Skåredalen Funhouse

Action & Tension & Space – Skåredalen Funhouse

door hansravensbergen@rockportaal.nl
173 views 3 minuten leestijd

Action & Tension & Space is een instrumentaal gezelschap uit Noorwegen. De bandnaam doet vermoeden dat we te maken hebben met een trio. Maar niets is minder waar. Het kwartet speelt psychedelische rock vermengd met invloeden van spacerock, krautrock, acid en drone muziek. Grofweg bestrijkt de muziek alles wat zit tussen Neu en The Doors. Maar dan instrumentaal.
De groep bestaat uit Per Steinar Lie (lap-steel, gitaar), Øystein Braut (gitaar, orgel), Julius Lind (basgitaar) en Ørjan Haaland (drums). Nadat in 2012 het debuut schijfje Action & Tension & Space werd uitgebracht ligt hier de opvolger, getiteld Skåredalen Funhouse. Skåredalen Funhouse is geïnspireerd op een huis met dezelfde naam net buiten een plaatsje aan de zuidwestkust van Noorwegen.
De cd telt acht nummers met een speelduur van 39 minuten. Al bij het eerste nummer Skåredalen Funhouse kruipt Action & Tension & Space tot in de innerlijke diepten van je geest. Je hoort een hallucinerend tribal-achtig ritme, een spookachtig Iron Butterfly klinkend orgel en een tot trippen neigend gitaargeluid. Echo Echo Echo Ech! begint met iets wat lijkt op improvisatie. De spacey geluidseffecten versterken het experimentele gevoel. Langzaam nestelt het geluid van een hypnotiserend Orientaals klinkend orgel tussen je oren, gevolgd door aanzwellend psychedelisch gitaarspel.
Ook Lone Stranger heeft een hypnotiserende psychedelische inslag, voorzien van gestage ritmes. Gaandeweg verandert het ritme in een tribal-achtig geheel. Het is alsof de muziek de controle over je geest aan het overnemen is. Psychologische oorlogsvoering als een innerlijke reis door je bovenkamer. Voorgaande relatief korte nummers hebben je al deels ontoerekeningsvatbaar gemaakt. Het tien minuten klokkende Eureka geeft je het laatste zetje naar krankzinnigheid. De gekmakende klanken stromen als het ware je speakers uit. Magisch klinkend gitaarspel, meeslepend orgelspel en murw makende ritmes. Je vraagt je nu werkelijk af of je nog op Moeder Aarde bent.
Het contrast met het korte Cut My Legs Off And Call Me Shorty is groot. Vreemd is hier een understatement. Lava Lamps is een mix van psychedelica en spacerock met daaronder een zalige tribal beat. Je wrijft je vol ongeloof nog maar eens in je ogen. Het album wordt op een huiveringwekkende manier afgesloten met Cruise Control. Een toepasselijke titel want je hebt al lang geen controle meer over jezelf. Mede door de lounge-tune en het karakteristieke geluid van een lapsteel-gitaar. Alsof Riders On The Storm van The Doors wordt gespeeld door Sun Ra en Neu.
Skåredalen Funhouse is met afstand het meest bijzondere album wat ik dit jaar heb gehoord. Je bent gewaarschuwd.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00