Home » Ancient Bards – Origine (The Black Crystal Sword Saga Part 2)

Ancient Bards – Origine (The Black Crystal Sword Saga Part 2)

door Wendy Steenmans
196 views 6 minuten leestijd

Het heeft een paar jaar geduurd voor er weer nieuw materiaal uit kwam van het Italiaanse Ancient Bards. Het vorige album A New Dawn Ending dateert alweer uit 2014. Maar Ancient Bards is weer terug. En hoe! Laten we het er maar op houden dat goed werk tijd nodig heeft.
Op 25 januari 2019 is het dan echt zover. Ancient Bards brengt hun nieuwste album op de markt. Dit doen ze via Limb Music. Een heuse, succesvolle crowdfunding campagne werd gebruikt om dit pareltje tot leven te brengen.
Wie Ancient Bands een beetje kent weet dat deze band garant staat voor bombastische, symfonische power metal. De sterke stem van frontlady Sara Squadrani is al die jaren haar eigen weg blijven gaan. Gelukkig niet die van een klassieke benadering maar meer de gospel stijl. Dit zorgt voor de fijne mystiek die de band weet neer te zetten. Het is ook geen geheim dat de band Noorse legendes en Japanse verhalen uit de Final Fantasy series niet schuwt. Op alle vorige albums kwamen deze invloeden rijkelijk aan bod en nu dus ook weer met Origine. Genoeg leuks wat mij nieuwsgierig maakt naar het album. Tijd voor een luistersessie en een review!
Origine telt 11 tracks die samen goed zijn voor ruim een uur aan luisterplezier. Het album start gelijk met de titeltrack Origine. Een gesproken inleiding begeleid met epische muziek die niet zouden misstaan in de Fantastic Beasts films. Dit belooft wat!
Verder met het up tempo Impious Dystopia. Deze track is powermetal van de bovenste plank! Opvallend zijn de diepe donkere grunts die echt een aanvulling zijn. Deze track staat bol van bombast die flink aangedikt wordt door de powerstem van Sara. Van deze track verscheen een maand geleden al een videoclip. Deze gaf al een mooie teaser van wat we konden verwachten. Duidelijk is dat we niet teleurgesteld worden. We Want More!!!!!

Verder met het folky Fantasy’s Wings. Een track die lekker swingend van start gaat. De kristalheldere stem van Sara geeft meters hoge kippenvel op mijn armen tijdens de rustige passage die volg. Al snel wordt weer een tandje bijgezet. Ook hier worden weer diepe grunts gebruikt al zijn deze in vergelijking met de vorige track wat meer naar de achtergrond verdwenen. Deze track verscheen een paar weken geleden al als geluidsfragment. Weer een extra teaser die mij extra nieuwsgierig maakte naar de rest van het album. Even op adem komen we met Aureum Legacy. De versnellingsbak gaat van zijn 6e versnelling terug naar zijn 3 zonder dat we daarbij inkakken. Het is zeker geen ballad, verre van zelfs. Deze track is wat meer rechttoe, rechtaan wat een fijne verandering van spijs is. Hier en daar wordt er toch een iets duistere weg ingeslagen zonder dit overdreven te gebruiken. Had ik het geweldige koorwerk al genoemd? Nee? Schandalig! Het achtergrondkoor mag zeker ook wel een dikke thumbs up krijgen. Zij zorgen voor net dat tikkeltje extra dimensie waar nodig. We schakelen nog een tandje terug met Light. De ballad op het album. Ook van deze track verscheen al een prachtige videoclip. Een videoclip die prima past bij de sfeer en feel van deze track. Er zit een lichte opbouw in de track die aan het eind van de track tot uitbarsting komt. Ik hou er van!

Gedaan met de rust, tijd voor Oscurità. Deze geeft weer wat gas bij en heeft mooi de ruimte om de meer soul klank van Sara’s stem te laten horen. Gooi daar een sausje van gitzwarte grunts overheen met een vleugje wervelwind drums, rete strak gitaarwerk en beukende bass lijnen en het is feest. De titel zegt al genoeg toch. Verwacht duister en obscuur en je hebt deze track. Het neemt je mee in de diepste krochten van de hel met hier en daar wat elfenstof ter verlichting.
Titanism is weer een op en top powermetal track. Vol gas vooruit, niet achterom kijken en gaan! Sara krijgt hier alle ruimte om te shinen en alle hoeken van haar bereik en diversiteit te laten horen. Alle registers worden open getrokken tijdens deze track. Ik zie de circle pit live al losbarsten. The Hollow is een mooi pakkend intermezzo wat volop ruimte geeft aan het koor om te shinen. Wederom kippenvel! Het koor samen met de rest van de band vormen dit tot een episch geheel. We borduren verder met Home of The Rejects. Een track die er voor zorgd dat het betere voetenstampwerk aanwakkert. Blijf bij deze maar eens stil zitten.
Als hekkensluiter van het digitale album krijgen we het maar liefst ruim 14 minuten durende The Great Divide. Een track die bestaat uit drie delen: Part 1 – Farewell Father, part 2 – Teardrop en part 3 Il Grande E Forte Impero. Opvallend is dat deze track een iets andere sound heeft dan we tot nu toe gewend zijn van de band. De groovy start, part 1  van de track is een verademing. Teardrop, part 2 van de track laat je duidelijk het verdriet voelen. Adembenemend, ingetogen zijn wel de twee grote woorden die in mijn hoofd oppoppen. Voor het eerst horen we opera zang wat zo past in een treurzang. Gas wordt weer bijgegeven met het laatste deel, part 3. Il Grande E Forte Impero maakt wederom dankbaar gebruik van de diepe, duistere grunts van Simone. Bedenk daar racende gitaarpartijen bij. Kortom een geweldige afsluiter waar voor een laatste keer alle remmen losgegooid mogen worden. Een meer dan smakelijk toetje is deze track na een 9 gangen fine dining menu.
Het album om kort te gaan:
Met Origine laat Ancient Bards wederom zien dat ze niet de minste zijn in de metal scene. Wederom hebben ze mooie stappen voorwaarts gemaakt in hun epische invloeden, strakke orkest partijen. Dat gecombineerd met super snel gitaarwerk geeft hun de unieke sound die ze hebben. Wat je hoort op het album is meer dan verslavend materiaal wat makkelijk weg luistert. Je wordt als het ware meegetrokken in een epische film die zeker niet vervelend is om naar te luisteren. Elke track weet zijn eigen sfeertje neer te zetten wat zorgt voor genoeg afwisseling. Juist die afwisseling houd het boeiend. Het album heeft een prima balans tussen snoeiharde, heavy nummers en mooie rustige melodieën. Zelfs per nummer kunnen deze elkaar ook nog afwisselen wat voor fijne haken en ogen zorgt waar je aan blijft hangen.
Wat mij betreft is dit een album waar ik lang naar uitgekeken heb. Voor mij is dit een album wat ik nog lang door mijn hoofdtelefoon en in de auto zal luisteren. Een aanrader en voor mij, voor nu dan, het beste album van 2019!
Line-Up:
Daniele Mazza – keyboards & orchestrations
Claudio Pietronik – guitars
Sara Squadrani – vocals
Federico Gatti – drums
Martino Garattoni – bass
Simone Bertozzi – guitars & growls
Tracklisting:
01. Origine
02. Impious Dystopia
03. Fantasy’s Wings
04. Aureum Legacy
05. Light
06. Oscurità
07. Titanism
08. The Hollow
09. Home Of The Rejects
10. The Great Divide
Part 1 – Farewell Father
Part 2 – Teardrop
Part 3 – Il Grande E Forte Impero
11. Eredità Aurea (CD only Bonus Track)

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00