Home » Aniday – Aniday

Aniday – Aniday

door Wendy Steenmans
892 views 9 minuten leestijd

Een goed liedje blijft altijd een goed liedje, helemaal wanneer deze wordt gebracht op de juiste locatie. Combineer goeie muziek en schitterende kunstwerken met elkaar en je krijgt een top formule voor een intieme setting. Dat is precies wat Aniday vandaag gaat doen. Aniday is de rockband gevormd rondom zangeres Maria Catharina, beter bekend als Marlies Schuitemaker. Door haar deelname aan Idols en de blinde audities van The Voice Of Holland bewijst zij dat je al die opgeblazen aandacht niet nodig hebt om goede muziek te maken. Naast haar vinden we componist/ gitarist/ toetsenist en producer Robert Kempe. Deze beste man kennen de meesten misschien wel beter als Robby Valentine. Aniday bracht eind maart al hun debuutalbum uit. Helaas kon ik niet bij de release party zijn. Gelukkig kon ik vandaag bij de intieme en unplugged setting wel bij zijn in de geweldige M-Art Decorations in Nuenen.
aniday-20140423-003Op nog geen steenworp afstand van mijn woonplaats krijg ik de geweldige kans om Aniday live aan het werk te zien. Het weer is geweldig waardoor de band en andere gasten nog lekker even chillen in de zon. De laatste happen van de maaltijd worden naar binnen gewerkt terwijl binnen Maria Catharina en Robert aan het soundchecken zijn. Veel meer dan begeleiding van keyboard is er vandaag niet. Een flink uitgeklede versie van de nummers zou je denken. Nog even loop ik een rondje en bewonder ik de kunstwerken die er hangen. Prachtige en aparte locatie voor een akoestische set!
Ietsje later dan gepland begint de akoestische set met het nummer Don’t Fool With Me. Het eerste wat me opvalt is dat dit geen suffe en stoffige set wordt maar één die bol staat van power! Geen opsmuk is nodig voor dit geweldige nummer. Als tweede nummer wordt When Loving You Is Wrong ten gehore gebracht. Ook hier weer een ontzettend pakkend nummer. Een mooie ballad waar je stil van wordt. Schitterend om te zien dat Maria je de mond kan snoeren met dit nummer. Iedereen is stil met hier en daar enkel het geklik van de camera’s tussendoor. Kippenvel van begin tot eind! Verder met Hole In My Heart. Het nummer klinkt iets vriendelijker dan het vorige nummer maar blijft even mooi om naar te luisteren. Tijdens het luisteren van de nummers valt me op dat Maria heel veel dingen aan kan met haar stem. Het is gelukkig niet de typische klassieke stem maar een rock stem met een rouw randje. Power heeft de beste dame ook genoeg en hoeft maar weinig moeite te doen om indruk te maken. De eerste set eindigt met Can’t take No More. Nog even alles geven voor er even pauze gehouden wordt. Vooral in de refreinen komt de krachtige stem van Maria mooi tot zijn recht.
Tijdens de pauze wordt de cd gedraaid en kunnen de bezoekers, vooral bekenden van de band met hier en daar een aantal mensen van de pers, de nummers luisteren zoals ze normaal live ook te horen zijn. Een groot verschil is het wel met de naakte variant die we net gehoord hebben. Een flinke pot rock met ballen is het eerste wat in mijn hoofd opkomt. Tijdens deze pauze krijg ik ook de cd overhandigd welke ik ook zal reviewen in dit artikel.
aniday-20140423-006Na de pauze word nog een korte set gespeeld van drie nummers. Aftrap wordt gedaan met een Lady Gaga medley. Eerlijk is eerlijk, het kan best tricky zijn als rockband om covers te spelen. Aniday brengt zich er zonder kleerscheuren en met volle glans vanaf. Nummers als Paparazzi, Bad Romance en Speechless komen ieder met zijn eigen charme goed uit de verf. Verder met weer een eigen nummer Lost The Way. Een pakkend nummer wat je flink bij de kladden pakt en je niet los laat. De set wordt afgesloten met een cover van de Raspberries. Don’t Want To Say Goodbye is de perfecte afsluiter. Als band wil je nooit afscheid nemen van je publiek. Het nummer weegt behoorlijk zwaar en is emotioneel zwaar geladen. Iedereen wordt er stil val. Hier en daar zie ik mensen behoorlijk onder de indruk van dit nummer en verroeren zich vooral geen vin. Een wel verdiend applaus is zeker op zijn plek want de set was gewoonweg geweldig!
Tijdens beide sets draagt Maria creaties van Ingeborg Steenhorst. Ook deze zijn adembenemend mooi. Na de set is er nog tijd en ruimte om met de band te kletsen of nog een kleine fotoshoot te doen met de band. Dankbaar maak ik daar gebruik van en kan ik met een ontzettend fijn gevoel naar huis gaan.
Album review:
Het album begint met Can’t take No More. Dit nummer heb ik ook akoestisch mogen horen en had toen al een hoog rock gehalte. Die mening heb ik nog steeds zelfs na een aantal keer het album te luisteren. Het is een erg sterk nummer wat heel veel ruimte bied voor de rauwe stem en emoties die Maria Catharina in het nummer weet te brengen. Stevige rock met ballen.
Hole In My Heart klinkt catchy en heel erg toegankelijk. Het is een mooi en simpeler nummer om te luisteren dan het eerste nummer. Dat deze band niet vies is van vette gitaarsolo’s laten ze ook in dit nummer weer horen. Dit is typisch een nummer wat je in de auto in de file met de ramen wagenwijd open mee blèrt. Heerlijk!
Verder met When Loving You Is Wrong. Dit nummer blijft me steeds weer kippenvel bezorgen. De emotie die in het nummer zit is grandioos. Het nummer begint heel sereen zoals we dat ook akoestisch hebben gehoord. Maria begeleid door enkel piano. Halverwege haakt de rest van de band in en krijgt het nummer nog meer lading dan het al had. De power door de hele band is top gedaan! De contrasten in de vocalen van Maria zijn fijn. Van heel klein en sereen tot voluit en vol power met een rauw randje werken hier erg fijn. Wat mij betreft het beste nummer op het album.
Buscando La Vida is het vierde nummer wat we vinden op het album. Het heeft een Oosters getinte intro die een kort leven beschoren is. Het is een nummer wat beukt en makkelijk in je hoofd blijft hangen. Een heerlijk stevig rocknummer! De duistere tekst geeft het dan weer net een twist die je niet zou verwachten.
Born Yesterday klinkt als fijn contrast met de rest van de nummers erg old skool rock. Moddervette rock waar je niet genoeg van kunt krijgen. Met de fijne ruwe stem van Maria is dit een super strak nummer. Ook hier weer een gitaarsolo die je om de oren gekletterd wordt.
We Belong lijkt de ballad op het album te gaan worden. Niets is minder waar en we worden helemaal op een verkeerd spoor gezet. Rustige stukken wisselen elkaar mooi af met stevige pakkende refreinen die er niet om liegen. Idem dito de jankende gitaarsolo die best wel genoemd mag worden.
AnidayDon’t Fool With Me heb ik ook akoestisch mogen horen en was toen behoorlijk onder de indruk van het nummer. Terwijl het akoestisch heel sereen klonk laat het hier juist de andere kant horen. Een stevig nummer met een rauw randje.
Dream On is het achtste nummer wat we vinden op het album. Het nummer steekt heel rustig en intiem van wal. Op pakkende wijze neemt Maria je mee door het nummer om dan weer helemaal los te barsten met de hele band. Ook hier werkt de afwisseling van rustig met wat meer stevig en beukend werk heel mooi samen.
Not Much Of A Man is het volgende nummer wat we vinden op het album. Het nummer heeft een hoog jazz gehalte. Je zou het nummer ook zo kunnen voorstellen in een jaren vijftig rokerig bruin café!
Get Funky, de titel zegt het al. Een gaaf funky en sexy nummer met zoals je het van Aniday mag verwachten en mooi rauw rock randje. Een fijne verassing op het album. Je zou niet verwachten dat het mogelijk is om funk met rock te combineren. Deze combi werkt erg fijn!
Verder met het beukende Leave Me With Your Lies. Het nummer start met een behoorlijk venijnige toon die met regelmaat terug keert in het nummer. Invloeden van bands als Guano Apes (Voornamelijk het ouder werk) en Evanescence zijn hier duidelijk te horen. Een erg smakelijk nummer wat verslavend werkt. Het nummer is ook al gebruikt in een Final Fantasy clip. Een erg gaaf compliment voor de band dus!
Als laatste nummer vinden we Lost The Way op het album. Het nummer begint heel innemend en mooi. Een loepzuivere Maria begeleid door piano en gitaar. Als snel veranderd de rustige setting in een beukend rock nummer. Nog een keer alles geven.
Het album om kort te gaan: Als je van vlijmscherpe gitaarriffs en van mooie en sterke zang houd met een rauw randje zal dit album je zeker aanspreken. Het is een makkelijk te luisteren album wat dit voor een heel groot en breed publiek een interessant album zal maken. Het album staat bol van stevige rocknummers. Rock met ballen! Hier en daar ontdek je ook wat metal invloeden die naar meer smaken. Bij elk nummer wordt je steeds verder mee genomen in de wereld die Aniday heet. Een band die duidelijk op weg is naar de top! Voor de mensen die hen daarbij in de weg staan, verwacht zeker een trap onder de kont!
Tracklist:
Can’t Take No More
Hole In My Heart
When Loving You Is Wrong
Buscando La Vida
Born Yesterday
We Belong
Don’t Fool With Me
Dream On
Not Much Of A Man
Get Funky
Leave Me With Your Lies
Lost The Way
Line up:
Maria Catharina – zang
Robby Valentine – Toetsen, gitaar en achtergrond zang
Paul Coenradie – Gitaar
Danny Simons – Drum
Alex Mol – Bass


 
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00