Home » Autumn – Stacking Smoke

Autumn – Stacking Smoke

door Edwin Knip
200 views 2 minuten leestijd

Na een oorverdovende stilte van zeven jaar keert Autumn terug met een nieuw album.
Zeven jaar heeft het geduurd totdat er eindelijk een opvolger is voor Cold Comfort. De release en het daaraan voorafgaande creatieve proces had veel gevraagd van de band en dat is een reden waarom de bandleden een stapje teruggedaan hebben. Een paar optredens kon de band niet aan zich voorbij laten gaan zodat de fans de band live konden zien spelen op Metal For Mara 2012 en Female Metal Event 2013. De band legt de focus richting familie en vrienden totdat gitarist Mats van der Valk de moed bij elkaar raapt en begint aan nummers voor een nieuw album.
Het eerste nummer dat uit zijn pen vloeit is Cyanid Sky dat ook op het nieuwe album terecht is gekomen. Het nummer wordt goed ontvangen door de andere bandleden en binnen afzienbare tijd krijgt Van der Valk het nummer terug met een toevoeging van de toetsenpartij. Als dan gitarist Jens van der Valk het nummr Thursday inbrengt, is het traject naar het nieuwe album officieel begonnen.
Elf nieuwe nummers met een totale speelduur van bijna een uur. De stem van Marjan Welman klinkt net zo krachtig als hiervoor en ook de andere bandleden laten van zich horen. Toetsenist Jan Munnik, drummer Jan Grijpstra, nieuwkomer zanger/gitarist Ronald Landa (ex-Delain) en bassist Maurice van der Es, ook nieuw in de band. De heren Van der Valk tekenen voor de volledige lijst met nummers op dit album.
Het album opent met The Phantom Lint gevolgd door Old Fuel. Twee van de wat langere nummers op het album, beide langer dan zes minuten. Het titelnummer Stacked Smoke is lekker stevig en goed in het gehoor liggend. Na de eerste vier nummers neemt de band met Cyanide Sky wat gas terug. De nummers op het album zijn sferisch en goed gecomponeerd. Thursday doet wat zwaarder aan dan de nummers hieraan voorafgaand.
Hierna volgen de afsluitende vier nummers van het album die onder de titel Forging Tempests zijn gebundeld. Het begint wat ingetogen met Fury (Part 1) waarna het in Shadow North (Part 2) iets steviger wordt. De nummers liggen in het verlengde van de eerdere nummers, maar passen alle vier zeer goed bij elkaar en vormen inderdaad een tweede deel van het album. De conclusie is dat Autumn terug is van nooit weggeweest en een geweldig album aflevert.
Op 14 februari speelt de band in zaal Hedon in Zwolle, op 1 maart wordt er in Bibelot, Dordrecht opgetreden.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00