Ayreon – 01011001 – Live Beneath The Waves

Wie nietsvermoedend in september 2023 het Brabantse Tilburg inliep, zou zich verbaasd hebben over de omgeving van 013. Het derde weekend van september stond in het teken van de integrale vertolking van het album 01011001 van Ayreon. Vlaggen, posters, een enorm pop-upstore en speciaal bier vulden de progressieve ervaring aan. Een ervaring die beleefd werd door mensen uit meer dan zestig (60 !) landen.

En hoewel een concert van Ayreon niet meer geheel exclusief was, blijft de muziek van Ayreon zo erg tot de verbeelding spreken dat alle concerten, inclusief de extra ingelaste, in no-time waren uitverkocht.

De integrale vertolking van het album met de titel 01011001 – Live Between The Waves kreeg een mooie review op onze site met foto’s van Monica Duffels. Voor alle mensen die dit weekend genoten hebben van het optreden en voor allen die naast het welbekende net hebben gevist heeft Music Theories Recordings het concert als live-registratie uitgebracht.

Je kunt je dus nu ook thuis vergapen aan de bijzondere live-uitvoering van het album dat zeer netjes uitgevoerd werd met een keur aan gastartiesten die ook op het album uit 2008 te vinden waren zoals Hansi Kürsch, Daniel Gildenlöw, Anneke van Giersbergen, Tom Englund, Jonas Renkse en Simone Simons.

Het album, en DVD, worden prachtig uitgevoerd. Van begin tot eind is het oorspronkelijke album perfect neergezet in de nagenoeg originele setting. Bij Comatose bijvoorbeeld ontbreekt Jorn Lande, maar de vertolking van Damian Wilson is perfect en nadert de originele bewerking van de compositie.

Verder vind je alle composities op het album. Helaas is het dolby-surroundeffect uit de zaal niet herkenbaar op de DVD (tenminste niet bij mij thuis zonder dolby-surround). De beelden echter zijn uitmuntend en je krijgt een mooi beeld van hetgeen op het podium gebeurt. Zoals alles in deze tijd snel moet, wisselen de beelden elkaar snel af. Toch ervaar ik het kijken naar het concert niet als onrustig en de afzonderlijke artiesten worden mooi in beeld gebracht.

Mocht je trouwens denken dat de integrale vertolking van het dubbelalbum genoeg zou zijn voor het concert, dan krijg je met Fate Of Man en The Day That The World Breaks Down nog een extraatje uit de latere Ayreo- en Star-Oneperiode.

Mocht je nog twijfelen of je het pakket wil aanschaffen, kun je altijd de drie video’s bekijken van Sixth Extinction, Fate Of Man of The Day That The World Breaks Down. Waarbij het opvallend is dat twee van de drie video’s niet op het album 01011001 te vinden zijn. Na het bekijken van de video’s twijfel je niet meer en bestel je snel deze fantastische live-registratie van een indrukwekkend en memorabel concert.

Related posts

Goatizm – Solace In The Abyss

Rifflord – 39 Serpent Power

House By The Cemetary – The Mortuary Hauntings