Home » Ayreon – Electric Castle Live & Other Tales

Ayreon – Electric Castle Live & Other Tales

door Maurice van der Zalm
276 views 3 minuten leestijd

Wat moeten we nog vertellen over Ayreon, het befaamde project van Arjen Anthony Lucassen. Al sinds de jaren negentig uit de vorige eeuw verblijdt hij met zijn Ayreonalbums menig fan in binnen- en buitenland. Toen in 2017 bekend werd dat Ayreon live zou worden vertolkt, was Tilburg ineens het centrum van de progwereld en togen duizenden uit maar liefst 54 landen als pelgrims naar 013.
Blijkbaar smaakte het deze Nederlandse muzikale kluizenaar toch naar meer en werden bescheidenheid en zenuwen overwonnen. In september 2019 werd daarom het album Into The Electric Castle integraal gespeeld met een keur aan artiesten die, waar mogelijk, destijds ook hun kwaliteiten bijdroegen aan het album. Het resultaat was een uitverkochte sessie optredens die overtuigend neergezet was met onder meer Fish, Thijs van Leer, Damian Wilson en de ‘hippie’ himself.  Dit weekend waren maar liefst 64 nationaliteiten getuige van een adembenemende show waarvan de review destijds op onze site te lezen was.
Een half jaar na dato is er dan de liveregistratie (verkrijgbaar in alle vormen en maten die je je voor kunt stellen). Op twee cd’s en één dvd is de show thuis te bekijken en te beluisteren en ik moet zeggen dat het zien van het optreden op zondag gewoon in de huiskamer met een lentezonnetje dat naar binnen schijnt, me weer kippenvel bezorgt.
Groot voordeel ten opzichte van de afgeladen zaal in 013 is het feit dat je nu alles van heel dichtbij kan zien terwijl het hele plaatje nog altijd geregeld langs komt en je je nog heel even daar waant. Er is van diverse kanten gefilmd en bij elkaar geeft dat een compleet beeld van het optreden waarbij iedereen op het podium de nodige aandacht krijgt. Meer of minder beroemd maakt hier niet uit en dat siert. Het is daarbij wel mooi om juist Thijs van Leer en Fish van zo dichtbij te mogen aanschouwen, mede omdat deze artiesten bij voorgaande edities zeker niet aanwezig waren.
Samenvattend kom ik dan terug bij de laatste alinea van de optreden afgelopen jaar waarin wordt geschreven: “Met een dank aan alle medewerkers komt er dan toch een einde aan een uitmuntende show waarin ogen en oren optimaal verwend zijn en waar het aanwezige publiek niet anders dan uiterst tevreden dit optreden mag herinneren als een hoogstaand muzikaal en visueel spektakel.”
En al met al blijft het gewoon verwonderlijk dat je van een meesterwerk als Into The Electric Castle zo’n visueel meesterwerk kan maken in 013 en dat dan ook nog eens meesterlijk weet neer te leggen in beeld en geluid. Of het nu de laatste keer was dat Arjen met zijn Ayreon de planken opging weet ik niet. Wie weet wordt ook The Theory Of Everything nog eens integraal gespeeld. Dan kun je me daarna wegdragen. Dat weet ik zeker.

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00