Home » Baris Dai – Ambient Conditions part 2

Baris Dai – Ambient Conditions part 2

door Maurice van der Zalm
628 views 2 minuten leestijd

Baris Dai is een onafhankelijke muzikant die zijn basis in Eindhoven heeft. Deze multi-instrumentalist werkt binnen het progressieve genre en biedt zijn verhalen instrumentaal aan aan het publiek. Bij Ambient Conditions part 1, zijn eerste release als solo-artist, mengde hij moderne progressieve rock met ambient elementen en creëerde zijn eigen muzikale landschappen.

Voor Ambient Conditions part 2, dat gezien kan worden als een conceptalbum bestaande uit drie gekoppelde composities heeft hij meer energieke accenten toegepast in het totale geluid. Duidelijk is hier wel dat Baris bands als Haken, Dream Theater en Camel zeer kan waarderen.

De opener When Nature Wakes Up ligt het muzikale karakter nog sterk in de mellowkant van de progressieve rock dat zich glooiend voortbeweegt in je gehoorgang. Halverwege zijn er enige wat meer krachtige gitaarfragmenten die de aandacht vragen, maar het is altijd nog gestoeld op een melodisch en vloeiende basislijn waarin het gitaarspel je een verhaal vertelt dat je geheel zelf mag interpreteren zoals je wilt.

Bij Vivid Green And Birds Singing (waarbij het intro me even meeneemt naar de Spider Murphy Gang) zijn de krachtelementen wat meer toegenomen en is het tempo wat opgevoerd. Baris schuwt het niet om met diverse wendingen, van subtiele gitaarnoten tot meer krachtige riffs, de aandacht op te eisen van de luisteraar. En met de toch aanwezige ambient-elementen halverwege zet hij diezelfde luisteraar ook weer even op de plaats. Een plaats van waaruit Baris met enige onregelmatigheden de spanning weer opvoert.

Deze EP kent drie composities waarvan The Rebirth Is Complete de afsluiter is. De ‘verhaallijn’ is hier wat vlakker. Vanuit een meer ambientachtige hoek komen er rustige riffs naar voren die het gevoelsstokje hier overnemen. Het solospel is wat meer langgerekt en het verhaal verloopt in deze compositie dan ook meer in een golvende lijn naar het eind toe.

Part 2 is een mooi vervolg op part 1. Ik heb het idee dat part 1 dezelfde progressieve kenmerken heeft als part 2, maar een robuuster karakter heeft en in het solospel een energieker verhaal neerzet.

En ik moet eerlijk dat ik niet een fervente liefhebber ben van instrumentale rock/metal, maar Baris Dai weet me zowel op Ambient Conditions part 1 en part 2 toch te raken. Het had even tijd nodig, maar zijn muziek is een mooi middel om bij koude winteravonden even lekker weg te dromen en te ontsnappen aan de kille januarimaand.

https://www.youtube.com/barisdai

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00