Home » Beast In Black – Berserker

Beast In Black – Berserker

door Filip van der Linden
448 views 3 minuten leestijd

De Fin Anton Kabanen, gitarist en de belangrijkste songschrijver van Battle Beast, stapte in 2015 onverwacht uit die band. Hij richtte de nieuwe band Beast in Black op, met de Griek Yannis Papadopoulos (Wardrum, Until Rain) als zanger en de Hongaar Mate Molnar (Wisdom) aan de bas. Voorts bestaat Beast In Black uit de Finnen Sami Hänninen (drum) en Kasperi Heikkinen (gitaar). Deze laatste ken je misschien van Amberian Dawn en als de live-drummer van het Duitse UDO. Een band met een prima fundering, maar hebben ze daar ook een mooie woning op kunnen bouwen?
 
Zoals ook de bandnaam laat vermoeden, ligt Beast In Black in het verlengde van het vroegste werk van Battle Beast. Op het eind 2017 uitgebracht debuutalbum Berserker brengen ze aanstekelijke, sterk gebrachte melodische powermetal. Knappe zanglijnen en makkelijk mee te brullen refreinen. Licht verteerbaar en met veel power. Net als bij bv. (de huidige bezetting van) Sabaton heeft deze band geen toetsenist in de rangen, maar zijn de synths toch heel nadrukkelijk aanwezig in de songs.
 
De openingstrack Beast In Black laat er geen misverstand over bestaan, dit is een reïncarnatie van Battle Beast. Het opvallendste verschil is dat hier met een zanger gewerkt wordt ipv een zangeres. Aan dat laatste zou je twijfelen bij het begin van Blind And Frozen. Eerst dacht ik dat het een vrouwelijke guest-vocal was, maar het blijkt afgaand op de clip de stem van de Griek die op deze track wat vrouwelijke trekjes heeft. Maar Papadopoulos heeft dus wel een strot die echt alles aan kan. Sommigen beschouwen hem reeds als de nieuwe Rob Halford, maar dat is misschien nog wat vroeg.
 
Blood Of A Lion werd door Kabanen geschreven voor Battle Beast, maar is nooit door zijn ‚oude‘ band opgenomen. Ook hier spelen de synths weer de hoofdrol en krijgen ze zelfs een solo, wat een beetje doet denken aan DragonForce. Born Again leunt eerder aan bij de Duitse of Amerikaanse powermetal dan bij de Scandinavische bands in het genre.
 
Eén van de beste tracks van het album, Zodd The Immortal, lijkt halfweg het album het startsein voor meer agressief gitaarwerk, want ook op The Fifth Angel is er een hoofdrol voor de gitaren. Maar die vrolijk-agressieve gitaarrifjes blijven niet duren. Crazy, Mad, Insane is geen metalsong en lijkt eerder uit het kamp van de Pet Shop Boys of Army of Lovers te komen. Lichtvoetige eurodancepop met nauwelijks nog een gitaar te bespeuren. Eternal Fire en meer nog End Of The World lijken dezelfde weg op te gaan, maar krijgen na de dancepop-intro gelukkig nog een portie stevige gitaren en drums. Het is een raadsel waarom je met zo’n sterk bezette metalband zo veel ruimte laat voor middelmatige elektropop-invloeden. De synths verstoppen het talent van de doorwinterde muzikanten en de uitstekend geschreven songs onder een laag sneeuw. Maar op de andere tracks is het voor powermetalfans wel all the way genieten.
 
Benieuwd hoe deze band zal evolueren en welke richting deze band live zal uitgaan. Dat laatste kan je zelf gaan ontdekken in Eindhoven op 23 februari, in Antwerpen op 24 februari en in Leeuwarden op 28 februari. Dan treedt Beast In Black aan als support van Rhapsody.

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00