Home » Black Bone Nation – Born To Rock

Black Bone Nation – Born To Rock

door Maurice van der Zalm
145 views 4 minuten leestijd

Wat doe je wanneer je de routine van een 9 tot 5 baan eigenlijk wel zat ben? Dan begin je gewoon een band, moet Zakk Styles gedacht hebben. Hij verkocht daarom alles wat hij had in Kaapstad om terug te gaan naar Johannesburg en formeerde daar Black Bone Nation. In de vijf jaar dat de band bestaat wist de band met Backseat Love menige award in de wacht te slepen en brachten ze een EP uit in 2018. 2019 stond daarop in het teken van een tournee en het tekenen van een deal met Painted Bass Records om daarna aan de slag te gaan met het album Born To Rock dat, door de coronamaatregelen, 5 juni in de schappen ligt.
Geïnspireerd door bands als AC/DC en Guns ’n Roses zet Black Bone Nation een fikse portie stevige rock and roll neer op het album. Het titelnummer Born To Rock was één van de eerste composities die de band schreef en biedt met een stuwende ritmesectie en een aanstekelijke melodie een representatief stuk muziek voor het complete album. Qua muziekstijl is het allemaal niet vernieuwend en de teksten zijn doorspekt met clichés maar het rockt als een t**t. Eenzelfde gevoel neemt bezit van me met het beluisteren van Live To Ride. Als eerbetoon aan de Deuces Motorcycle Club in Zuid-Afrika is Live To Ride een anthem geworden voor de rockbikers van het zuidelijk halfrond. In de vibe van het geheel is er een mooi plaatsje gereserveerd voor het basspel van Leroux Engelbrecht. Een stuk dat live mooi uitgediept zou kunnen worden.
Een ander eerbetoon ligt in Bottoms Up. Hier is het de rock and rolllegende Lemmy Kilmister waar de band naar refereert en ongetwijfeld een voorbeeld is voor Zakk Styles. Wanneer je goed luistert hoor je phrases uit het oeuvre van Motörhead. Laat je daarnaast gewoon meevoeren met de riffs en het ritme.
Ik kan me bij All For Tomorrow goed voorstellen dat Zakk zijn gitaar heeft gepakt bij het schrijven van deze composite toen hij naar Bad Company zat te luisteren. Hoewel er een meer gevoelige noot centraal is neergezet blijft het een rockcompositie pur sang in de meer easy-listening American way. Dat emotionele gevoel komt zeker terug in Million Miles dat ontstond toen Zakk zichzelf de geheimen van het pianospel eigen probeerde te maken. Uiteindelijk heeft het drie jaar geduurd voordat Million Miles af was, maar het resultaat mag er zeker zijn. En hoewel de basis vanuit rust geboren lijkt te zijn bouwt Black Bone Nation de intensiteit op naar het einde en krijg je nog even een heerlijke gitaarsolo als toetje.
Hoewel de teksten toch vaak gaan over vrouwen en feesten, is niet alles heel clchématig bij Black Bone Nation. In Play My Game wordt flink uitgehaald naar de muziekindustrie waar grote(re) bands waarschijnlijk laagdunkend doen naar de minder grote. En niet alleen de bands. De gehele muziekindustrie, inclusief reviewers, zijn er goed in om zich vanuit een disrespect soms negatief uit te laten over muzikanten. Een stevige boodschap verpakt in een aanstekelijke rock and rollmelodie.
Met King Of Sorrow gaat de rem er (weer) een klein beetje op en komen AC/DC en Black Stone Cherry samen in een wat rustige setting. Die rust gaat verder in Magic Man waarin wat grunge-elementen naar voren komen. In eerste instantie was het niet de bedoeling dat King Of Sorrow het album zou halen, maar in hun passie voor muziek en verlangen om niet voorspelbaar te zijn mag Magig Man er wel zijn hoewel het een beetje voortkabbelt.
Het album start met een intro en het lijkt als vanzelfsprekend dat het instrumentale Deaf Forever als outro mag dienen. Een instrumentale compositie die meer muzieklagen verraad en Born To Rock mooi afsluit.
Dat rock and roll vanuit Australië, Engeland en Amerika is bij velen wel bekend wanneer je de namen van AC/DC of Motörhead laat vallen. Maar zoals altijd blijkt maar weer dat de taal van muziek universeel is en vanuit Zuid-Afrika weet Black Bone Nation met een lekker album te komen. Een album dat uitgebracht wordt terwijl het land nog stevig in een lockdown zit. Dat mag de pret niet drukke. Bereid je voor op Black Bone Nation wanneer ze Nederland ‘onveilig’ komen maken met een kleine beneluxtour. En de voorbereiding start met dit lekkere album waarop rock and roll in al de varianten de revue passeert.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00