Home » Black Sabbath – The Ultimate Collection

Black Sabbath – The Ultimate Collection

door Edwin Knip
177 views 3 minuten leestijd

black-sabbath-the-ultimate-collectionKun je echt spreken van DE ultieme collectie bij een band die langer dan 45 jaar meedoet in de muziekgeschiedenis?
Dat is een belangrijke vraag, want wie koopt er waarom een verzamelalbum van zo’n grote artiest als Black Sabbath. Op twee schijfjes worden in totaal ‘slechts’ 31 nummers aangeboden. En om nou te zeggen dat deze nummers de ultieme samenvatting zijn van de carriere van Iommi en zijn vrienden, dat gaat echt te ver. De hier aangeboden collectie geeft een verzameling nummers weer, die de groep tussen 1970 en 1978 heeft gemaakt, nummers die op de eerste acht albums staan. Deze acht albums vormen het zogenaamde Ozzy tijdperk. Het verhaal is bekend, Ozzy is uit de band gezet en daarna was het ongeveer elk album bal. Dan weer een andere zanger of een andere bassist, of de drummer werd ingeruild. Kortom, overzichtelijker werd het er niet van. Feit is wel dat Black Sabbath met de albums Heaven And Hell in 1980 en Mob Rules in 1981 twee weergaloze albums neerzette, met vocalen van Ronnie James Dio. Maar hier vinden we niets van terug op deze compilatie.
Dan zou je nog kunnen tegenwerpen dat er uitsluitend aandacht is voor het Ozzy tijdperk, maar dan had een nummer als Pyscho Man er ook op moeten staan. En wat te denken van het album 13 uit 2013? Ineens staat Black Sabbath weer op nummer één in de albumlijsten in Engeland, met zanger Ozzy Osbourne. Maar ook dit album wordt niet meegenomen. Zoals eerder gezegd, er is een selectie gemaakt uit de eerste acht albums en hier zijn nummers van gebruikt voor deze verzamelaar. De grote, bekende hits zoals ParanoidIron Man, Children Of The Grave, War Pigs, Symptom Of The Universe en Black Sabbath staan er allemaal op. Meer dan de helft, zestien nummers komen van de eerste drie albums Black Sabbath, Paranoid en Master Of Reality. Van het album Paranoid zijn maar liefst zeven van de acht nummers op deze verzamelaar terecht gekomen. Never Say Die levert slechts twee nummers. Wel weer aardig is dat de B-kant van de eerste vinyl single Evil Woman wel een plek heeft gevonden in de tracklisting. Het nummer Wicked World vinden we op de tweede cd.
Om terug te komen op de eerste zin, is dit DE ultieme collectie, is het antwoord nee. Maar dat is ook vrijwel onmogelijk. Hier is de nadruk gelegd op de beginjaren, de jaren waarin de band zich meer en meer ontwikkelde en het voortouw nam in de heavy metal. Het is een behoorlijk goed overzicht van het tijdperk waarin vier vrienden uit Birmingham nog goed met elkaar overweg konden, en deden wat ze leuk vonden. Veel en hard spelen. Kortom, niets nieuws onder de zon maar altijd leuk om in de kast te hebben staan.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00