Home » BlackHoleSun – BlackHoleSun

BlackHoleSun – BlackHoleSun

door Maurice van der Zalm
125 views 2 minuten leestijd

Vrijdag 30 november gaven de vier heren van BlackHoleSun, voorheen bekend als Moped, de presentatie van de kersverse EP die zij in Eindhoven hadden opgenomen. Zoals veel EP’s  die in eigen beheer zijn opgenomen, is het geluid niet altijd even goed te noemen. Ook hier klinkt het wat hol. Het heeft ook zijn charme en doet zeker niets af aan de kwaliteit van de nummers.
 This Machine is het nummer waarmee de EP opent. Het meest opvallende is de gitaarpartij van Martijn Sijmons. Gewoon zo’n oervet geluid, zoals we dat in de jaren zeventig om de oren geslingerd kregen. De zang overtuigt me nog niet in dit nummer. Hoewel gitaar en zang na ongeveer tweeënhalve minuut samen ineens een prachtige combinatie zijn en sterk doen denken aan het geluid dat een Jimi Hendrix of The Cult wisten neer te zetten jaren geleden. Tweede nummer is In Search Of. Het nummer kent een traag tempo, maar versnelt na vier minuten naar een wat snellerr tempo. Naarmate het nummer vordert, is er ook plaats voor wat bijzondere geluidseffecten die het muzikale geheel een wat meer speels karakter geven. Met Wrong blijkt dat BlackHoleSun de geschiedenis aan rockstijlen verenigt in hun muziek. Wie van de Stones houdt, houdt daarom ook zeker van het intro in Wrong. Het nummer rockt lekker door en zou met een sterkere productie en een ietwat strakker muziekspel keihard een klassieker in de Nederlandse rockwereld kunnen zijn. DDD staat voor mij voor de kwaliteit van cd’s en dus van technologie. Op de EP is dit het nummer dat misschien de (Eindhovense) technologie weerspiegelt in een experimenteel geluid. Hoewel ik wel van een beetje experimentele muziek houd, duurt het mij in het nummer een beetje te lang of kent het een beetje te weinig variatie. Uiteindelijk zwelt het geluid, de sfeer, wel enorm aan in eenzelfde langzame tempo om daarna weer terug te komen bij de basis van het nummer. Wat dat betreft is de bal rond.
Wat zegt het nu allemaal over deze eerste EP van BlackHoleSun? De mix van stevige rockmuziek (Fusing… 70’s rock … stoner … psychedelic space rock, volgens de website van de band) geeft het geheel smaak. Voor de volgende opnames zou het wel wenselijk zijn om het geluid voller en vetter neer te zetten en de zang meer naar voren te halen. Daarnaast mag er iets strakker worden gespeeld. Voor vaderlandse begrippen hoeven we echter niet te wachten op een nieuwe natuurlijke eclips. Het zal volstaan als BlackHoleSun gewoon verder gaat en werk gaat maken van een nieuwe EP? Cd?

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00