Boskat: We proberen vanuit het hart, niet het brein te werken

Ik ontmoet  Vincent (gitaar/vocals) en Tibo (drums/backing vocals) van de Belgische alternative rockband Boskat in de foyer van Hall of Fame voorafgaand aan hun optreden. Ze zijn net even aan het eten. Ik leer daar dat Vincent de gezonde eter is van het stel en Tibo bijna niets lust. Naar verluid heeft hij wel eens een hele kip weggewerkt. Gelukkig drumt hij dat er allemaal af. Op alle gebieden vullen de heren elkaar aan.

Als duo hebben ze eigenlijk nooit een bassist gemist. Dat zit hem deels in onkunde, aldus Vincent. “Ik speelde hiervoor in een andere band met een bassist en zei hem steeds maar gewoon te spelen wat ik speelde, maar dan een octaaf lager. Ik kan gewoon geen goede baspartijen schrijven. Al spelende met octavers en amps kreeg ik toch een heel dikke sound. En ja, drums zijn gewoon essentieel bij wat we over willen brengen met onze muziek.”

Die kleine bezetting heeft ook een extra voordeel volgens Vincent. “Het is veel makkelijker een duo bij elkaar te houden dan een hele band, qua relatie. Bij een volledige band wordt het moeilijk alles op de rails te houden als de ene kinderen krijgt, de andere iets met de zus van de bassist heeft gedaan et cetera. Ik zou niet zomaar een band met vier man meer starten. Omdat het niet nodig is, maar ook omdat het een pain in the ass is. Onze dynamiek nu is heel goed. We hebben sterke karakters, en dat is goed. Als er voldoende geld is lost dat wel het één en ander op in een band. Dan komt gewoon iedereen werken voor zijn geld en kun je zeggen dat iemand iets moet doen omdat je hem betaalt. Maar we zijn volop aan het bouwen nog. Ik ben wel blij dat we nu op het punt zijn gekomen dat we kunnen zeggen, it pays off. We hebben er hard voor gewerkt.”

Ze mogen dan een duo zijn, toch horen we op hun nummer Boiler nog iemand anders. Urban Dance Squad frontman Rude Boy! Die samenwerking bleek een droom van de band. Vincent legt uit: ‘’We wilden graag met een rapper werken en hij is gewoon één van de groten op dat gebied. Urban Dance Squad heeft gewoon Rage Against The Machine geïnspireerd!” Via de Instagram bandpage kwamen ze in contact met hem en de samenwerking beviel super. “Hij is zo iemand dat, als hij je mag hij zijn uiterste best voor je gaat doen. Hij is na al die jaren nog real.”

Over al die jaren gesproken. Gezien het feit dat Tibo 24 is en Vincent 28 was die jaren negentig muziek toch wel voor hun tijd. Toch luisteren ze er veel naar. “Niets is zo groovy als muziek uit die tijd,” aldus Vincent. Daarnaast hebben de heren een brede muzikale opleiding, ze hebben aan het conservatorium gestudeerd. Dat komt ook wel terug in hun Spotify playlists die alle kanten op gaan.

Tibo vertelt: “Ik ben wel opgegroeid met metal, maar we zij via onze opleiding altijd open gebleven voor andere invloeden en speelden ook bijvoorbeeld met hip hop muzikanten. Al die invloeden hebben we in onze eigen creaties kunnen steken.” Vincent vergelijkt de muziek met een trein met verschillende wagons waar van alles in voorbij komt van invloeden van Meshuggah tot Rage Against The Machine tot Porcupine Tree.

Maakt die opleiding Boskat muzikantenmuziek? Toch niet, volgens Vincent. ‘’We proberen vanuit het hart, niet het brein te werken. Uit passie, niet kunde. Die opleiding, het snel kunnen spelen et cetera is gewoon een toolbox. Die elektrische zaag die sneller is dan een handzaag.”

Gevraagd naar de belangrijkste verschillen tussen Belgische en Nederlandse clubs denkt Vincent dat het in Nederland helpt dat ze uit Belgie komen. “We hebben een mooie krediet opgebouwd van mooie bands die sympathie hebben opgewekt in Nederland. Dat maakt dat zij ons nog eerder boeken dan Belgen zelf.” Als het gaat om professionaliteit van poppodia verschilt het wel een beetje van zaal tot zaal, maar vinden de heren wel dat er in Nederland wat meer subsidie in wordt gestopt. “Dat maakt dat Nederlandse zalen soms wat koud aandoen, maar wel het geluid wel heel professioneel klinkt. Over het algemeen hangt het wel veel van de plek af. Professionaliteit zit vaak in budget, maar met goede wil kom je ook heel ver.”

Foto’s: Charlotte Grips

Related posts

Frank Turner: Ik slaap niet meer op de grond

Tusky: We hebben ervoor gekozen dat de focus nu vooral naar de muziek gaat

Moose (Kill The Lights): We zijn gewoon vijf mannen in een band