Moose (Kill The Lights): We zijn gewoon vijf mannen in een band

De Brits/Amerikaanse metalcore band Kill The Lights kreeg het etiket supergroep opgeplakt vanwege de bandleden. Hoewel de andere bandleden de sporen verdienden bij bands als Still Remains, Throw The Fight en Threat Signal was dat vooral vanwege Jason “Jay” James en Michael “Moose” Thomas die eerder in de populaire formatie Bullet For My Valentine zaten. Na debuutalbum Sinner brachten ze onlangs de opvolger Death Melodies uit. We spraken drummer Michael “Moose” Thomas en gitarist Travis Montgomery backstage voor hun optreden in Willem Twee.

Hoe verloopt jullie Europese tour zover?

Moose: Het is onze eerste tour als headliner en we zijn best blij met hoe het verloopt en zien uit naar de rest van de tour. We mogen niet klagen.

Een deel van de band woont in Engeland, de rest in de Verenigde Staten. Is dat niet lastig werken?

Moose: Als we niet fysiek samen kunnen zijn schrijven we heel veel via internet. Voor we samen komen om te repeteren heeft iedereen ook al thuis veel geoefend zodat we het beste kunnen maken van de spaarzame tijd samen. Natuurlijk zou ik wel graag gewoon in de auto kunnen stappen en even naar Travis willen rijden om samen te oefenen maar dat gaat nu eenmaal niet. Op zich gaat het zo ook wel prima.

Travis: We vliegen wel eens op en neer en zijn dan 10 gezellig samen. Internet is op zich een prima uitkomst, maar het is toch anders als het gaat om het geven van feedback. Ik kan onzeker zijn over mijn werk en zeggen dat ik iets niet goed vind maar als we bij elkaar zijn zegt de rest dan vaak dat het juist wel tof is. Logistiek is het allemaal heel kostbaar, maar grote problemen hebben we er niet mee.

Voor mijn gevoel is de nieuwe plaat harder dan jullie eerste plaat. Kunnen jullie je daar in vinden?

Moose: Misschien, maar meer hard op een andere manier, als in donkerder. Muzikaal gezien denk ik dat ik het eerste album harder vond. Maar we horen die opmerking wel vaker. Wellicht heeft het te maken van de harsh vocals van Jay die mensen heel tof vinden.

Ik hoor wel wat Killswitch Engage invloeden terug in jullie muziek. Klopt dat? En zijn jullie team Howard (Jones) of team Jesse (Leach)?

Moose: Ik weet wel dat, toen nu metal heel populair was en A ik weet het niet, ik weet nog dat nu metal populair was en Alive or Just Breathing uitkwam en ik blij was dat vocals, riffs en drums weer terug waren. We vinden het een goede band, maar hebben ons niet direct beïnvloed.

Travis: Het is voor mij heel makkelijk. Ik ben een echte Howard Jones fan, maar dat komt wellicht omdat mijn eerste Killswitch Engage album End Of Heartache was.

Moose: Mijn eerste Killswitch Engage album mag dan Alive or Just Breathing zijn geweest, End of Heartache vond ik ook geweldig. Ik zou dus niet kunnen kiezen.

Over kiezen gesproken. Wat vinden jullie leuker: live spelen of een plaat opnemen in de studio?

Moose: Werken in de studio heeft een heel andere vibe weer dan live spelen, dat verschil van alles in één keer moeten spelen versus meerder takes… Ik vind het allebei leuk. Maar als ik echt moet kiezen ben ik wel het liefste op tour.

Travis: Het is een andere vorm van bevrediging als je het eindresultaat van het opnemen van een nummer dat je alleen nog maar in demo-vorm eerder hoorde. Maar ik verkies toch wel live spelen vanwege die energie die je terugkrijgt van het publiek. En die uitdaging dat je maar één kans heb t om je nummer te spelen vind ik wel leuk.

Spelen jullie deze zomer ook nog op festivals?

Moose: Nee, we waren zo druk met het nieuwe album en het wijzigingen van booking agent dat het 2025 gaat worden voor we op festivals staan.

Jullie worden gemarket als supergroep. Hoe voelt dat?

Moose: Dat is leuk  voor 5 minuten en dat was het. We zien ons niet als trotser vanwege ons verleden. We zijn gewoon 5 kerels in een band en zien ons niet als supergroep. Dat is iets wat de marketingmensen verzinnen.

Foto (interview): Joris van Antwerpen

Related posts

Frank Turner: Ik slaap niet meer op de grond

Boskat: We proberen vanuit het hart, niet het brein te werken

Tusky: We hebben ervoor gekozen dat de focus nu vooral naar de muziek gaat