Home » Brainstorm – Scary Creatures

Brainstorm – Scary Creatures

door Maurice van der Zalm
148 views 2 minuten leestijd

cover brainstorm scary creaturesIn het rijke oeuvre van de Duitse powermetalband Brainstorm is Scary Creatures, dat half januari uitkwam, het laatste wapenfeit. Opgericht door het gitaarduo Torsten Ihlenfeld en Milan Loncaric en drummer Dieter Bernert, wist de band vanaf het begin in 1989 een flinke schare fans achter zich te krijgen en ook Scary Creatures zal menigeen niet teleurstellen.
Hoewel het einde van het album in de laatste drie nummers niet echt overtuigend is. De nummers zijn wat minder pakkend en de refreinen, die in Scars In Your Eyes bombastisch en episch is, spreken me niet aan en vallen wat buiten de welbekende boot. Het zwaartepunt zit duidelijk in de eerste zeven nummers van het album. Hoewel de band de powermetal als basis heeft, komen de wortels van de band uit de jaren tachtig, regelmatig even naar boven. Het sterke openingsnummer The World To See doet denken aan Primal Fear of het Queensrÿchegeluid van weleer, terwijl de riffs en tempo in Caressed By The Darkness zo’n heavymetalgevoel naar boven brengen. In de compositie eet de band van twee walletjes. Het aanstekelijke pompende intro zet zich voort in de rest van het nummer en draagt de rest op een paar stevige schouders. In tegenstelling tot de nummers aan het eind van het album ligt het refrein mooi in het vervolg van de aanloop er naartoe. Het ademt de sfeer van een oud Priestnummer en het gebruik van een kinderkoor in het refrein biedt het geheel meer diepgang. De pittige strakke ritmesectie van onder andere bassist Antnoio Ieva en drummer Dieter Bernert komt zeker terug in Where Angels Dream. Ook hier een goede opbouw richting het refrein en ruimte voor het prominente gitaargeluid van Torsten en Milan. Iets dat je jongens ook in How Much Can You Take al hebben getoond. Opvallend hierin is de goede vibe die het nummer siert. Tempo vinden we verder in Twisted Ways, terwijl het titelnummer Scary Creatures weer wat zwaarder en langzamer aanvoelt maar toch ook lichtvoetige accenten kent. De variatie die de band in deze compositie etaleert zorgt ervoor dat het boven het gemiddelde uitschiet en best naar voren kan worden geschoven als single.
Brainsrm heeft met Scary Creatures een lekker powermetalalbum afgeleverd dat voor mij extra aantrekkelijk is door de ruimte die ook de heavymetal krijgt in het powermetalgeluid van deze Duitsers. Neem daarbij ook nog de uitstraling van de band die de muziek ondersteunt. Prima.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00