Home » Lion Shepherd – Hiraeth

Lion Shepherd – Hiraeth

door Eric van den Bosch
161 views 2 minuten leestijd

Lion Shepherd - Hiraeth cover
Lion Shepherd heeft zijn naam te danken aan een beroemde fabel uit de oudheid, ‘Androcles en de leeuw’, waarin een man de doorn uit de klauw van een leeuw trekt, later in zijn leven letterlijk voor de leeuwen wordt geworpen en aldaar gespaard wordt door diezelfde leeuw. Een lekker nerdy achtergrond voor een Poolse progband.

Hun tweede album Hiraeth komt compleet met kwaliteitszegel: het wordt in ons land uitgebracht door Glassville Records, dat – of het nu je smaak is of niet – uitsluitend tot in de puntjes verzorgde albums uitbrengt. Lion Shepherd kreeg ook al in plek in het voorprogramma van de Europese tournee van die andere Poolse band die ooit bij dit label begon, Riverside.
De band is opgericht door zanger Kamil Haidar en gitarist Mateusz Owcarek. Ze schrijven ook de songs, die omschreven kunnen worden als intelligente, sfeervolle prog met elementen uit de wereldmuziek. Dat laatste komt tot uiting in bijvoorbeeld hier en daar Arabische zanglijnen van Haidar, maar ook in het gebruik van de oud (een soort luit) en de Iraanse santur. In opener “Fly On” komen al die elementen direct bij elkaar.
Dat is een fijn begin, maar niet helemaal representatief. Verderop zitten er verschillende tracks tussen die pure prog zijn, zoals het met fijn Hammondorgel opgesierde “Lights Out”, en “Past In Mirror”, met een lange gitaarsolo. “Wander” heeft juist weer wat indietrekjes. Dat geeft al een beetje aan dat het een ‘moderne’ progband is. Natuurlijk wordt er goed nagedacht over melodieën en sfeer, muzikaal staat het op hoog niveau, maar invloeden komen uit veel meer dan prog alleen. Pop, blues, wereldmuziek, het mag allemaal als dat het liedje ten goede komt.
Een uitbundige plaat is het niet. Zorgvuldig wordt een sfeer opgebouwd met veel akoestische gitaar en percussie, solo’s mogen maar zijn niet noodzakelijk en de volumeknop gaat slechts beperkt vol open. In “Brave New World” gebeurt dat wèl en wordt duchtig met de dynamiek gespeeld in een song die drijft op een lekker vette riff. Misschien nog mooier gebeurt dat in “Smell Of War”, waarin exotische klanken, vette riffs en schreeuwzang verrassend goed samen blijken te gaan.
Hiraeth is drie kwartier intelligente, sfeervolle prog met steeds weer een fijne emotionele spanningsboog. Het zou zomaar eens de voorbode van een mooie carrière kunnen zijn.
[youtube id=”KnB5k4ftYks”]
Lion Shepherd website

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00