Home » Burning Down Alaska – Values & Virtues

Burning Down Alaska – Values & Virtues

door Maurice van der Zalm
237 views 2 minuten leestijd

BDA-Cover-Values+Virtues_1500Deze Duitse jonge band (begin twintig) wilde meer halen (uit de metalcore) en wilde stappen betreden die nog niet betreden waren. Op Values & Virtues lukt het de vijf heren naar mijn idee nog niet helemaal. Het is metalcore pur sang maar al in Brighter Days neemt de band me mee op  een dualistische trip. Aan alle kanten raak ik in verwarring. De sfeer van het nummer is enerzijds door de zwaarmoedige basis en tempo vrij goed om in een psychose te belanden. Aan de andere kant is het frivole gitaargeluid als vlinders in een moerastuin die de lading van de titel enigszins bekrachtigen.
In Reality & Fiction komt de zware kant sterk naar voren. De zang klinkt agressief maar daarbij ook gekweld. De gitaarmelodie is luchtiger van aard en staat in schril contrast met de rest. Muzikaal valt er tussen het metalcoregeweld genoeg te genieten. Zo zijn de intro’s van Savior en Monuments  verguld van een schoonheid die in Savior  een melancholisch vervolg krijgt in de verdere gang van het nummer. Maar ook in het instrumentale Interlude valt er genoeg te genieten. Dit instrumentaaltje is een mooi aanloopje naar het nummer Phantoms waarin een rol is weggelegd voor Michael McGough (Being As An Ocean). Eindelijk krijgen de clean vocals een belangrijke rol in het geheel. De variatie in de zang in de andere nummers is minimaal, terwijl de nummers een afwisseling in de (wat schreeuwerige) zang in combinatie met clean vocals goed zouden kunnen benutten. Het tempo op Values & Virtues ligt daarbij niet heel erg hoog. In Clockwork schroeft de band het tempo wel wat op, wat meteen voor een interessante wending zorgt op het album.
Voor mij is het album Values & Virtues geen bijzonder metalcore-album. Ik moet zeggen dat de nummers wel tijd nodig hebben om te groeien (net als het moestuintje van een bekende grossier) en dan aan schoonheid en kracht winnen. Met daarbij Brighter Days, Phantoms en Clockwork als uitschieters. Zoals gezegd vragen, nee smeken de nummers soms om wat clean vocals als contrasterend element. Dit debuut is echter een prachtig begin. Zeker wanneer ze de onbegaanbare paden nog wat verder gaan verkennen.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00