Cathubodua – Interbellum

De Belgische epic symphonic metalband Cathubodua bracht zopas zijn nieuwe album Interbellum uit. Het is veruit het hardste album dat deze band reeds opnam, maar daarmee krijgt deze band ook nog meer een eigen gezicht.

Een interbellum is een periode van relatieve rust tussen twee oorlogen in en aan oorlogstaal hebben we geen gebrek vandaag in de media. Nochtans is er op het album van rust maar weinig sprake. Op een enkele ‘rustige’ intro’s en één bijna akoestisch nummer na na vind je op Interbellum vooral spanning, agressie, kracht en snelheid. Dit album raast en buldert als een wervelwind door je hoofd.

Cathubodua is inzake bezetting best wat veranderd sinds het vorige album, Continuum, met nu ook twee Nederlanders in de bezetting. Toch klinkt het geluid van de band heel vertrouwd, maar dan in een net iets kwadere, bozere en rauwere versie van wat we op dat vorige album te horen kregen. Wat ook opvalt: het geluid klinkt heel vol en slingert je van het ene aandachtspunt naar het volgende. De arrangementen met strijkers-, blazers-, piano- en koor zijn niet enkel heel degelijk, maar ook nog eens heel organisch geïntegreerd in de sound. 

De onderwerpen op Interbellum zijn aan de ene kant wat klassiek voor de symfonische metal (de tracks zouden zo delen van een fantasy-verhaal kunnen zijn), maar de invalshoeken zijn veel minder klassiek. Dat maakt dat je als luisteraar wel wat moeite moet nemen om mee te zijn met elke verhaallijn.

De nog iets hardere muzikale koers doet Cathubodua goed. Er zit daardoor meer onderscheidend vermogen in dit album. Het rauwere, snellere en agressievere dat er in zit heeft zangeres Sara misschien wel wat getriggerd om next level te gaan.

Het is moeilijk om bij de slechts zes nummers één of meer favorieten aan te duiden. Elk nummer heeft een eigen identiteit en eigen kwaliteiten. Inzake compositie en techniciteit ligt de lat altijd hoog. Mijn voorkeur gaat naar de gecontroleerde razernij van Will Unbroken en naar Amidst Gods.

Er is overigens goed nieuws voor de fans in Nederland. Op 19 april speelt Cathubodua opnieuw een concert in Nederland. Waar en met wie wordt pas later bekendgemaakt.

Related posts

Orange Goblin – Science, Not Fiction

HellForged – Dehumanised

The Color Of Rain/Meslamtaea – Nihil Vincit Omnia