Home » Cathubodua – Opus I: Dawn

Cathubodua – Opus I: Dawn

door Filip van der Linden
189 views 2 minuten leestijd

cathuboduaDe Vlaamse band Cathubodua werd opgericht in de lente van 2013 en heeft zopas zijn eerste EP losgelaten op de wereld. Zelf omschrijft dit zestal uit Leuven zijn muziek als epic symphonic metal met zowel duistere als frivole symfonieën, een forse set stembanden en krachtig vioolspel.
 
De bandnaam verwijst naar een Gallische godin van de oorlog (of van de overwinning). De teksten zijn gebaseerd op fantasy en historische thema’s, waarin helden, tovenaars, prinsen, Romeinen en kobolden de hoofdrollen spelen. De opnames gebeurden bij Waveshape Audio (Evil Invaders), behalve de drums die werden opgenomen door Kevin De Leener (Saille). De mastering gebeurde door Ferry Duijssens (The Gentle Storm, Anneke van Giersbergen, Leaves Eyes). Epische symfonische metal is geen voor de hand liggende keuze, maar Cathubodua stelt niet teleur op dit debuut, dat in eigen beheer wordt uitgebracht.
Opus I: Dawn opent met een heel bombastische, instrumentale prelude die dankzij het klaroengeschal en iets dat lijkt op een klavecimbel heel middeleeuws aanvoelt. De eerste echte track, Scarecrow, heeft evenveel onmiddellijk de gitaar op het voorplan. Zangeres Sara blijft nog net boven de instrumenten uit in dit nummer met een redelijk traditionele gothic-rock/metal-opbouw.
 
SPQR heeft een knappe, dreigende intro die je zo naar het oudere werk van Within Temptation katapulteert. Met de opera-achtige stem van Sara komt Cathubodua ook in de buurt van Nightwish (toen Tarja daar nog zong) en Therion.
 
Glorious Days is een mooie symbiose voor van klassieke muziek met folk en metal, maar kreunt bij moment onder de vracht instrumenten die elk hun plaats eisen, terwijl de knapste stukken net die zijn waarin slechts één instrument de zang ondersteunt.
 
Op afsluiter Imperium Solis vormt een zware mannenstem, zelfs bijna een grunt, een mooi contrast met zangeres Sara en krijgt violiste Katrien, één van de oprichtsters van de band, de kans om haar kunnen te tonen. Met een speelduur van meer dan zes minuten is dit het magnus opus van Cathubodua.
 
Voor fans van Therion en het oudere werk van Nightwish zal Cathubodua dankzij zangeres Sara een aangename ontdekking zijn, maar ook muzikaal klopt het plaatje helemaal. Wie deze band aan het werk wil zien, moet voorlopig naar Vlaanderen afzakken. Op 31 oktober spelen ze in het dorpje Peizegem (Vlaams-Brabant) en begin volgend jaar spelen ze alvast in de bekende B52 in het West-Vlaamse Eernegem. Maar hou hun concertagenda in de gaten, want als ze live zo goed zijn als op Opus I: Dawn zal elke metalliefhebber een leuke avond hebben.
 

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00