Home » Cavaran – Nights At Josan

Cavaran – Nights At Josan

door Filip van der Linden
782 views 2 minuten leestijd

Cavaran (zorg dat je die bandnaam niet verkeerd leest, niets te maken met een sleurhut) is een Belgische band die grossiert in instrumentale stoner en die daarbij al eens uitwijkt naar psychedelica, doom en spacerock. Het ligt allemaal dicht bij elkaar. In 2020 konden ze ons verrassen met hun debuut-EP Bulldozer en nu zijn ze terug met hun eerste full album Nights At Josan.

Het klinkt bij momenten loodzwaar en log, om dan op te schuiven naar psychedelisch of sonisch. In de trage en logge stukken doet dit mij wat denken aan Hemplifier, Karma To Burn, Atomic Vulture en Ufomammut. De tracks hebben elk een eigen ritme en structuur, zodat je als luisteraar toch wat houvast hebt en niet in één lange trip blijft hangen. Al zou je dat natuurlijk wel kunnen natuurlijk, want daar leent deze muziek zich bij uitstek toe.

De eerste drie tracks van het album zijn meteen ook de sterkste. Daar net na komt Bad Roads And Mountains, en dat moet bijna wel over hun eigen streek gaan. Way Down Low en Snail Horns hebben elk een pittig tempo en wat minder dat logge en doomy sfeertje dat er wel is in de eerste tracks. Bij de intro van Snail Horns zullen de metalfans hun duimen en vingers kunnen aflikken. Na die donderende intro komen er galopperende drums en een bijzonder lange psychedelische gitaarsolo en zo gaat het naar een finale waarin het gaspedaal diep wordt ingedrukt.

Storm start met een akoestische intro en bouwt dan laagsgewijs op naar een hevig onweer. Echt een storm zou ik het evenwel niet noemen. Als het album op zijn laatste benen loopt, vanaf Strawberry Butt tot aan Bullface, lijken de tracks meer alsof er tijdens een lange en leuke jamsessie iemand onbewust de opnameknop heeft ingedrukt. De structuur is veel losser, er zijn minder zaken die terugkeren en de spanningsboog staat niet zo strak als bij de eerste nummers. Toch heeft bijvoorbeeld Bullface lange stukken waar we heel blij van worden, maar die fade out-outro laat ons als luisteraar een beetje op onze honger zitten.

Als instrumentale band in desert rock is het een hele uitdaging om een volledig album lang de luisteraar mee te nemen op je trip. Cavaran slaagt daar in op Nights At Josan. Een heel aangenaam album.

https://cavaran.bandcamp.com/album/nights-at-josan

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00