Home » Gong – Unending Ascending

Gong – Unending Ascending

door Xander Pas
521 views 3 minuten leestijd

Afgelopen vrijdag bracht het Britse Gong het nieuwe album Unending Ascending uit. Dit is het derde album dat de band sinds het overlijden van Daevid Allen in 2015 uitbrengt. De line-up, bestaande uit Kavus Torabi, Dave Sturt, Ian East, Fabio Golfetti en Cheb Nettles is door Allen uitgekozen om het werk van Gong voort te zetten. Zowel Rejoice! I’m Dead! en The Universe Also Collapses vielen goed in de smaak bij de fans (waaronder ikzelf) en dit is geen uitzondering.

Van de drie albums die door deze line-up gemaakt zijn is Unending Ascending zonder twijfel het best. De single, Tiny Galaxies, die de eerste kijk op het nieuwe album bood en tevens ook het album opent was al veelbelovend. Fijn vocaal werk van Torabi en instrumenten om bij weg te dromen. Dit klinkt als Gong zonder een kopie van het oude Gong te worden, een frisse kijk op de band, dit was vanaf Rejoice! I’m Dead! al duidelijk en wordt hier nog even bevestigd. “My Guitar is a Spaceship” refereert niet alleen naar de album titel, ook is de referentie naar Planet Gong niet te missen. Dit is misschien wel het hoogtepunt op het album. Een gedetailleerd nummer met sterke tekst, een fijn ritme en uitstekend gitaarwerk springen eruit. Dit gaat mooi over in het psychedelische “Ship of Ishtar”, een waar meesterwerk van ongeveer 9 minuten waar de belangrijke elementen van een goed Gong nummer aan bod komen.

Ook valt het op dat het album erg fijn is gemixt. Waar “The Universe Also Collapses” dankzij overmatig gebruik van compressie soms onaangenaam luid klonk, is dat hier niet aan de orde. De mix nodigt uit om de volume knop wat omhoog te draaien en je aandachtig te laten luisteren naar een album vol detail. Ieder instrument komt hierdoor mooi naar voren zonder de vocalen te overschaduwen.

Als dit album een week eerder was uitgekomen, was “All Clocks Reset” erg toepasselijk geweest omdat de wintertijd toen inging. Toch is dit nummer een week later ook relevant en behoort het in mijn ogen tot een van de hoogtepunten op het album.

Gong heeft zich met Unending Ascending wederom bewezen als grootmeesters van de space rock. Het is telkens weer een traktatie een nieuw album van Gong te mogen horen, zeker als het albums van dit niveau zijn. Geen enkel minder nummer, stuk voor stuk interessante composities die laten zien dat Gong nog altijd een relevante band is die zich blijft vernieuwen, ook zonder originele leden. Het is misschien nog iets te vroeg om dit te zeggen gezien 2023 nog meer dan anderhalve maand duurt, al kan ik denk ik gerust zeggen dat dit mijn album van het jaar is.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00