Home » Chalice – Ashes Of Hope

Chalice – Ashes Of Hope

door Filip van der Linden
104 views 3 minuten leestijd

De Belgische death/thrash-band Chalice bestaat 20 jaar. Dat is op zich al geen geringe prestatie. In die 20 jaar waren er successen en verliezen en behoorlijk wat personeelswissels. Maar het vuur dooft niet, ook niet als de interesse bij het publiek of de organisatoren eens op een laag pitje staat, zoals vandaag. Bands in het genre gooien de handdoek in de ring of proberen te besparen bij opnames of productie, om de verliezen te beperken. Het nieuwe album Ashes Of Hope is daarentegen een opgestoken middenvinger naar iedereen die de band en het genre links laten liggen. Een beetje het idee van ‘we maken een album dat zo sterk is dat ze niet om ons heen kunnen’.  
 
Wat meteen opvalt op Ashes Of Hope is dat de band een hele sprong voorwaarts gemaakt heeft in het bedenken en schrijven van nummers. Alles loopt heel natuurlijk en logisch in elkaar over: hooks, breaks, solo’s, zodat je nauwelijks doorhebt dat sommige nummers vlot de zes minuten halen. Zanger Pieter levert op Ashes Of Hope zijn beste prestatie sinds  zijn aantreden. Hij gebruikt voor het eerst het hele bereik van zijn stem, van clean over screams en growls tot diepe, guturale grunts.
 
Producer Tony De Block haalde Chalice niet alleen naar zijn eigen studio, maar ook naar de prestigieuze Galaxy-studio. Het talent van elk bandlid komt mede daardoor  mooi bovendrijven op Ashes Of Hope. Zelden is een geluidsmix zo helder en afgewogen. Je hoort meteen dat de keuze voor opnames in twee studio’s rendeert. Elk detail van de drums, elke nuance van bas en gitaren kan opgemerkt worden. De teksten zijn perfect te volgen. Nergens wordt het geluid een brij.
 
Op de eerste helft van Ashes Of Hope steken Among The Damned en The Age Of Fear er wat bovenuit. Het heerlijke venijn zit hem echter in de staart van het album.  Het voorlaatste nummer For You toont dat deze band ook comfortabel buiten de lijntjes van de deathmetal kan kleuren. Dan moet A Death Without Warning nog komen, de track die Chalice al een tijdje gebruikt om hun liveset mee af te sluiten. Deze track bouwt mooi en geduldig op van een eenvoudige baslijn en wat spoken word naar een spervuur van agressieve gitaren en beukende drums.
Ashes of Hope is van een zeldzaam hoog niveau en al zeker voor een band die albums in eigen beheer uitbrengt. Dit is de kers op de verjaardagstaart voor het 20-jarige bestaan van Chalice.
 
Wie Chalice live aan het werk wil zien, moet voorlopig nog naar Vlaanderen afzakken. Hopelijk geeft Nederland deze puike band ook enkele speelkansen.
 
De video-versie van Eternal Sleep is slechts een demo-versie, maar zo krijg je toch al een beetje een idee.
 

 
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00