Home » Crematory – Antiserum

Crematory – Antiserum

door Hans Kraaijveld
212 views 3 minuten leestijd

Crematory - AntiserumDe Duitse gothic metal formatie Crematory kwam op 21 februari  met het nieuwe album Antiserum. Het is al weer even geleden dat de band iets van zich heeft laten horen, maar is nu terug met een nieuwe release. De laatste keer was in 2010. Het zal wel even wennen zijn om het album te luisteren, want de band is weer de experimentele tour op gegaan, in navolging van het album Revolution uit 2004. De gothic/death metal wordt vakkundig gemixed met elektronisch geweld, in samenhang met makkelijk meezingende refreinen. De term die door de band zelf gebruikt wordt is EBM-Metal. EBM staat voor Electronic Body Music, waarbij je kunt denken aan bands zoals VNV Nation en Suicide Commando. De band is er zeer goed in geslaag om hun eigen stijl te mixen met EBM, dit met behulp van Elmar Schmidt van Centhron.
Als het album op gezet wordt klinkt eerst alleen het gepiep van een hartstlag monitor, om langzaam uit te breiden met keyboard en andere electro samples. Drums worden ook langzaam toegevoegd, dit om toe te werken naar de overgang naar het eerste nummer van het album: Until the end. Het is even wennen, maar de industrieel aandoende riffs samen met het af en toe iets overheersende keyboard en de growl van Gerhard Stass werken goed samen. Shadowmaker zet een iets sneller tempo in, waar If you believe dan weer iets trager en harder is. Harder is een term die dan overigens weer niet geldt voor het refrein van de nummers, ook kun je sommige nummers net als Kommt näher bijna als dansbaar classificeren.
Bij Irony of fate lijkt het album iets serieuzer te worden, waarbij de structuur van de nummers en de herhaling daarin nog iets meer wordt benadrukt, maar met Virus gaat de band gewoon lekker dansbaar verder. De afwisseling blijft het goed doen. Er zijn bijna house achtige stukken, afgewisseld met stukken heerlijk headbangbaar materiaal waarna het weer overgaat in een meezing refrein. Behalve de growl kan Gerhard ook een redelijk lekkere clean stem overbrengen, met hier en daar een leuke uithaal de hoogte in. Als laatste nummer en titelsong vormt Antiserum het slotakkoord van dit album. Bombastisch, langzamer en toch net ff wat meer gothic dan al het voorgaande op het album.
Het blijft voor mij een vreemde combinatie: gothic en death metal, gecombineerd met EBM. De band zet het goed neer, combineert elektronische drums met echte drumpartijen, gooit daar loodzware gitaar riffs overheen en maakt het af met een grunter die in de refreinen inspireert tot bijna top40 niveau meezingen. Voor velen zal de combinatie en sterke afwisseling tussen al deze onderdelen niet echt aanspreken, voor mij persoonlijk ben ik het meest nieuwsgierig naar hoe de band dit live over zal kunnen brengen. Al met al een unieke luister ervaring die eigenlijk met niets te vergelijken is.
Tracklist:
1. Apocalyptic Vision
2. Until the end
3. Shadowmaker
4. If you believe
5. Inside your eyes
6. Kommt näher
7. Irony of fate
8. Virus
9. Back from the dead
10. Welcome
11. Antiserum

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00