Crystal Viper – The Cult

Al zes albums lang maakt Crystal Viper het soort klassieke heavy metal dat in de jaren 80 zijn hoogtij dagen had. In deze tijden van metalcore, blackgaze en andere nieuwere genres ligt de parodie snel op de loer bij een dergelijk geluid. Crystal Viper presteert het om trouw te blijven aan het klassieke geluid zonder lachwekkend over te komen.
Dat deze band niet vies is van een portie bombast wordt bij de instrumentale openingstrack (Providence) duidelijk. Die kan zo als soundtrack dienen voor een nieuwe Lord Of The Rings film. Wat volgt is een album vol old school heavy metal. Als een vrouwelijke Rob Halford laat vocalist / gitarist Marta Gabriel haar beste luchtalarm stem horen. We horen galloperende riffs, een epische sound die doet denken aan wapengekletter en draken. Toch gaan de nummers niet over dit soort epische fantasy taferelen waar het in de klassieke heavy metal vaak over gaat. Nee, alle nummers zijn beïnvloed door het werk van horror auteur H.P. Lovecraft. Nou zijn ze daar zeker niet de enige mee in het brede metal genre, maar iets unieker in dit specifieke subgenre. Meestal komen we de geestelijk vader van Cthulhu toch tegen in black- en death metal.
Het  album bevat afwisselend wat meeslepende en melancholische nummers als Whispers of Beyond en episch klinkende songs als Sleeping Giants. Daarnaast is er ruimte voor songs met een hoger tempo en virtuozer gitaarwerk op songs als Down In The Crypt en Lost In The Dark. Al met al mooi in balans allemaal.
Op de CD/digitale versie van het album treffen we een cover aan van King Diamond’s Welcome Home, inclusief gast gitaarwerk van King Diamond’s Andy La Roque. De vinyl versie heeft een cover gekregen van New Wave of British Heavy Metal peetvader Satan, Trial By Fire.
Mooie band voor fans van bands als Iron Maiden, Judas Priest en Manowar.

Related posts

Ear Danger – Minotaur

Nine Stones Close – Diurnal

Axamenta – Spires