Home » Curse Of Lono – 4am And Counting

Curse Of Lono – 4am And Counting

door Eric van den Bosch
148 views 2 minuten leestijd

Curse Of Lono - 4am And Counting coverDe ondertitel van 4am And Counting is Live And Stripped Back At Toe Rag Studios. Dat is precies wat je krijgt. Hoe logisch dat is, is een tweede.
De twee studioalbums van deze band rond Felix Bechtolsheimer, Severed en As I Fell, waren erg sterk en dat de band het live zou kunnen waarmaken kon je daar eigenlijk al op horen. Tot zover niets raars. Dat ‘stripped back’ is wat me verbaast. Want ze mogen hun muziek dan zelf Cinematic Southern Gothic Rock noemen, ik vind het vooral fraaie ingetogen alternatieve Americana waar sowieso al geen nootje teveel in zit.
Daarnaast is het ‘live in de studio’, dus zonder publiek. Dat betekent dat je de omstandigheden wat meer in de hand hebt, maar dat het publiek ontbreekt. Een soort oefenruimtesetting met betere apparatuur voor opnames dus. Het resultaat op 4am And Counting is dat er met weinig instrumenten weer een opmerkelijk zwaar geluid wordt neergezet. Niet heavy, maar donker. Het stemgeluid van Bechtolsheimer versterkt dat nog flink. Tekenend voor het geluid van Curse Of Lono is daarnaast de achtergrondzang en ook die is hier weer volop aanwezig. In de praktijk betekent dat dat de verschillen met de oorspronkelijke versies niet altijd even groot zijn.
Het album bevat zes tracks van As I Fell, vier van Severed en een cover van Tom Waits’ Goin’ Out West. Als je die laatste niet kent zou je dat zomaar eens kunnen missen, want deze versie past naadloos in de rest. Bij verschillende tracks is er ondersteuning met mondharmonica door Nick Reynolds (Alabama 3) en met pedal steel gitaar door BJ Cole (Sting, Robert Plant, Tom Jones), maar altijd met weinig en vooral goed geplaatste klanken. De eigen tracks waren al van hoog niveau en de stripped back broertjes blijven moeiteloos overeind. Maar goed, zoals gezegd waren ze in de studioversies eigenlijk al erg sober.
De sombermansblues van Curse Of Lono is gelukkig ook op 4am And Counting weer adembenemend mooi. Je kunt concluderen dat de band in de studio precies het geluid weet vast te leggen dat ze willen en live dat geluid vast blijkt te kunnen houden. 4am And Counting is simpelweg een bevestiging van de bijzondere kwaliteiten van Bechtolsheimer en kornuiten.

Curse Of Lono website

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00