Home » De terugblik van Cor (2023)

De terugblik van Cor (2023)

door Cor Schilstra
794 views 8 minuten leestijd

Terwijl ik dit stukje aan het schrijven ben, staat het glazen huis hier vlakbij, in Nijmegen, en gaan mijn gedachten naar Mannes van Oosten. Manny was een vriend van me, zeer begenadigd gitarist, en mijn eerste kennismaking met A.L.S., de ziekte waaraan hij in 2011 is overleden.  Je zou Mannes kunnen kennen van Black Out (de eerste Nederlandse metal band die een platencontract scoorde bij Roadrunner), To Elysium, of de rockopera’s School’s Out, Out of Control en Infernorama. Een stukje aandacht voor deze verschrikkelijke ziekte blijkt nog steeds goed; er is nog veel onderzoek nodig, want ze kunnen nog steeds helemaal niets doen tegen deze slopende en uitzichtloze ziekte. Hopelijk kan de actie van Serious Request een bijdrage leveren aan de verbetering van deze situatie.

Alle andere ellende van de huidige toestand in de wereld zal ik hier maar niet op terugblikken, want daar worden we ook niet blij van. Afgelopen jaar is mijn eerste jaar als schrijver voor Rockportaal en heeft mijn muziekcollectie verrijkt met (nog) meer fijne muziekjes. Zo kom je als recensent plaatjes tegen die je gewoonlijk denk ik niet zomaar had leren kennen. In mijn top 25 van dit jaar staan een paar van die “verrassingsontdekkingen”, zoals Saint Karloff, Kal-El, Gypsy Pistolleros en Stone Of Duna. Ook kom je in je muzikale en informatie zoektocht veel reeds uitgekomen materiaal tegen, dat je eerder compleet gemist had. Zo’n band is het Duitse Paralyzed. Heerlijke bevlogen op blues-met-ballen gebaseerde stoner, waar ik gelukkig van het laatst verschenen album (uit 2022) nog een vinyl versie heb kunnen scoren. Nu is het wachten op een nieuw album (en de zoektocht naar eerder materiaal). Ook het “nieuw ontdekte” label Majestic Mountain heeft me buiten een paar werkelijk geweldige bands, ook naast mijn gewoonlijke genres (door hun kwaliteitsstandaard?), buiten mijn comfortzone plaatjes laten ontdekken.

Mijn Top 25 van 2023:

1 Saint Karloff – Paleolithic War Crimes

2 Grande Royale – Welcome To Grime Town

3 Kal-El – Moon People

4 Shiver – San Francisco’s Shiver

5 Graveyard – 6

6 Gypsy Pistoleros – Duende A Go Go Loco!

7 Love Gang – Meanstreak

8 Warren Haynes – The Benefit Concert Volume 20

9 Black Sabbath – On Air 1970

10 Stone Of Duna – Moonsplitter

11 Svartanatt – Last Days On Earth
12 Masheena – West Coast hard Rock
13 Hip Priests – Roden House Blues
14 Demonio – Reaching For The Light
15 UFO – Hollywood ’76
16 Green Lung – This Heathen Land
17 KK’s Priest – The Sinner Rides Again
18 Danava – Nothing But Nothing
19 Goat Rider – King Potenaz
20 Smokey Mirror – Smokey Mirror
21 Borracho – Blurring The Lines Of Reality
22 Neil Young With Crazy Horse – Odeon Budokan
23 Steve Earle and The Supersuckers
24 Stöner – Boogie To Baja
25 Scumbag Millionaire – All Time Low

Ook op het gebied van de concerten heeft 2023 weer een paar grote hoogtepunten opgeleverd. Zo ben ik met mijn zoon naar zijn eerste grote concert geweest; Sabaton in de Ziggo Dome. Nu is Sabaton nu niet een band waar ik persoonlijk helemaal gek van ben, maar zo samen was dit toch echt een hoogtepunt. Eerlijk gezegd weet ik niet wie er het meest van genoten heeft; mijn zoon of ik. (Heb ik toch iets goed gedaan aan opvoeding).

Eigenlijk heb ik dit jaar best veel door omstandigheden moeten laten schieten. Zo heb ik van de poprondes heel weinig meegekregen, heb ik mijn helden The Hellacopters op Sjockfestival moeten mislopen evenals de thuiswedstrijd Sonic Whip festival. Ook één van de gezelligste festivals van Nederland, Zeeltje, heb ik jammer genoeg maar één dag kunnen bezoeken. Het jaarlijkse feestje Helldorado was echter weer erg geslaagd. Het weerzien met Gluecifer was een belevenis. In de eigen buurt, op het mini-Lowlands Under The Milkyway, was ik (weer) zeer onder de indruk van de tweemans-formatie Money & The Man; zelfs op zo’n hoofpodium op een festival kunnen ze met z’n tweeën de hele meute meekrijgen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen in 2024; dat het maar weer een mooi muzikaal jaar mag worden (en een beetje meer wederzijds begrip en empathie op deze aardkloot zou ook mooi zijn).

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00