Home » De terugblik van Wendy

De terugblik van Wendy

door Wendy Steenmans
385 views 10 minuten leestijd

2016 wat een jaar! Als ik de terugblik lijstjes voorbij zie komen van mijn collega’s hier bij Rockportaal werkt het toch wel aanstekelijk. Daarom dus ook een terugblik van mij. Er zaten de nodige ups en downs in 2016. De downs vooral in het verlies van geweldige muzikanten en iconen.  De ups in alle leuke concerten en festivals die ik heb mogen bezoeken.
Hierbij wil ik ook onze lezers, bands, festivals, promotors, platenlabels, fans en alle anderen die ik waarschijnlijk ben vergeten een heel fijn muzikaal 2017 toewensen!  Geniet van de jaarwisseling, rock on en tot 2017!

Voor mij is 2016 een jaar waar ik met fijne herinneringen op terug kan kijken. Het is voor mij ook het jaar waar ik mijn vijfde jaar af tikte bij Rockportaal. Laat ik daarom ook beginnen met een kleine terug blik op vijf jaar Rockportaal. Uiteraard wil ik hierbij ook mijn dank uit spreken voor Rockportaal want door de kansen die ik nu krijg ben ik enorm gegroeid. De afgelopen vijf jaar zijn voorbij gevlogen en hebben mij zoveel moois gegeven. Het bezoeken van gave shows en festivals werden steeds makkelijker want ja, ik was nu opeens pers. Mooie kansen heb ik gekregen om gezellige onderonsjes te hebben met artiesten die ik zeer kan waarderen. Geweldige contacten zijn gelegd met festivals en promotors van bands. Er zijn letterlijk in deze vijf jaar voor Rockportaal en voor mij deuren open gegaan die eerder dicht bleven. Er zijn zelfs deuren open gegaan waarvan ik veel heb gedroomd maar waar ik nooit van had verwacht dat ze waarheid zouden worden. Daarvoor dus mijn dank dat jullie het vertrouwen in mij hebben gehad vijf jaar geleden. Op mijn diepste punt heb ik zelf de knoop doorgehakt, dat zeuren was ik inmiddels ook wel erg beu geworden, en kwam ik het Rockportaal team versterken. Het heeft wat moeite gekost en jullie hebben lang moeten zeuren maar het is jullie gelukt! Jullie zagen in mij een waardige aanvulling voor het team waar ik dat zelf niet zag. Daarvoor mijn dank want het is het beste wat ik ooit heb kunnen doen. Ik heb in die vijf jaar zoveel geleerd, gezien en gedaan! Ik zou hier nog een heel lang sentimenteel stuk over kunnen schrijven maar dat ga ik jullie besparen. Mijn boodschap is duidelijk genoeg. Ik ben gezegd met dit geweldige team waar ik een klein stukje van mag zijn!
Nu vijf jaar later loopt 2016 alweer op zijn eind en dat betekend tijd voor de jaarlijstjes. Hieronder een aantal lijstjes met mijn persoonlijke hoogtepunten van 2016!
Diegene die mij een beetje kennen weten dat ik dit jaar heel druk ben geweest. Ik ben steeds minder live verslagen gaan schrijven maar des te meer met het fotograferen van bands bezig geweest.
Zo heb ik dit jaar 136 verschillende bands gefotografeerd op 15 verschillende festivals en shows. Niet mis lijkt mij zo. Waar ik toch aan het schrijven ben geweest zijn dat 9 album reviews geweest, 1 dvd review en 3 interviews. Ik moet eerlijk bekennen, mijn quota hebben wel eens veel hoger gelegen 🙂 Het afgelopen jaar is zo hectisch druk geweest met mijn baan bij de thuiszorg dat ik veel dingen helaas heb moeten laten schieten omdat ik daar de energie niet meer voor had. Dat is voor mij het grootste persoonlijke min punt geweest. Ik hoop dat 2017 mij gunstiger gezind is en dat ik meer leukere dingen kan gaan op pakken.
In 2016 heb ik vooral heel erg genoten van geweldige festivals waar ik inmiddels al een paar jaartjes kom.
Mijn top 5 aan festivals van 2016:
FemME: Afgelopen jaar vonden voor het eerst battles plaats waardoor twee bands een plekje in de line up konden bemachtigen voor het festival in september. De sfeer tijdens de battles met alle bands maar ook met de vrijwilligers was fantastisch! Er is echt een vriendschap en in zekere zin ook een FemMEly gecreëerd. De tranen van het lachen rolden met grote regelmaat over onze wangen en de chesterfield bank werd standaard geclaimd bij de Popei.
Dit jaar was de derde editie van FemME maar ook voor mij het derde jaar als huisfotograaf.  Dit jaar maakte ik zelfs ook deel uit van het Freak Chique fashion show team van Ingeborg Steenhorst! Weer een mooie samenwerking waar ik al lang van heb gedroomd. Ik vind het nog steeds bijzonder dat ik deze kans heb gekregen en dat ik onderdeel mocht zijn van een geweldig creatief team. Wat heb ik de benen van onder mijn lijf gerend tijdens de show maar ook de rest van het festival in de Effenaar. Maar het was het allemaal zo waard! Voor het eerst bestond het festival ook uit drie dagen. Het festival heeft mij dit jaar wederom verast met de line up. Op vrijdag was het vooral Marcela Bovio met haar Solo Project en Kingfisher Sky  die mijn aandacht wisten vast te houden. Ook Moran Magal met haar aparte stijl staat nog in mijn geheugen gegrift. Op zaterdag en zondag was het van begin tot het eind genieten van de voor mij bekende bands als Diabulus in Musica, Arch Enemy, Circle Unbroken, Ancient Bards, Shadowrise, Xandria en Ex Libris. Ex Libris was mijn persoonlijke hoogtepunt omdat ik erg benieuwd was naar de nieuwe line up. Konden ze het hoge niveau nog steeds neerzetten? En jawel! Met verve en volle glorie deden ze dat!
Alcatraz: Het Belgische festival waar ik in 2013 per toeval terecht ben gekomen door Nightwish. Zij speelden daar toen met Floor Jansen als de nieuwe zangeres. Sindsdien staat het festival standaard met grote  grote letters als, MUST GO in mijn agenda. Het is een festival wat elk jaar ook weer groei doormaakt maar niet zijn gezelligheid verliest daardoor. Het festival voelt elk jaar weer als één grote reünie. Een echte aanrader!
Mijn hoogtepunten van dit festival waren de allerlaatste show vastleggen van Twisted Sister. Wat een band, show en energie! De hele show mochten de fotografen vanuit de fotopit foto’s maken. Deze fotopit veranderde dus ook in één groot feestgedruis en meegeblehr van We’re Not Gonna Take It!
Ook het vastleggen van Whitesnake was bijzonder. Er mochten maar 25 fotografen fotograferen tijdens de show en daar was ik er voor Rockportaal één van! Ik kon niet meer dan trots zijn! Avantasia had ik nooit eerder gezien en dit is zeker ook niet de laatste keer. Ik hou wel van het theatrale! Een dankwoord gaat ook naar de vangploeg in de fotopit die ons fotografen met regelmaat voorzien hebben van een beschermd laagje zonnebrand crème.
Dynamo Metal Fest: Dit jaar weer voor de 2e editie op de ijsschaatsbaan in Eindhoven. Niet te veel poespas maar gewoon gas op de krukas en gaan. Zowel oud gedienden als jonge honden vinden hier hun plek als bezoeker maar zeker ook op het podium. Top bands die festivaldag: Extremeties, Audry Horne, Textures en Powerwolf
Metal Female Voices Fest: Het Belgische Festival wat podium bied aan alleen maar bands met vrouwelijke zang. Ook hier voelt dit festival als familie. Na vorig jaar een jaar geen MFVF was dit jaar natuurlijk een bijzondere comeback. Als het ware een reünie van alle bekende gezichten. Ik kom hier inmiddels al heel wat jaren, eerst als bezoeker maar nu dus als pers voor Rockportaal. Ook dit jaar stonden er bekendere bands op het podium maar zeker ook nieuwe ontdekkingen voor mij. Mijn hoogte punten voor MFVF: Crescent Lament uit Taiwan heeft een diepe indruk achter gelaten. Hun combi van symfonische metal met een authentiek instrument was echt gaaf! Kontrust was voor mij ook een must see want zij staan garant voor een feestje van de bovenste plank. Ook zij stelden mij niet teleur. Leaves’ Eyes moest ik ook zien. Zij hadden een speciale show met hun viking ship inclusief een hele horde aan vikingen. Voor was het de tweede keer met nieuwe zangeres Elina. Op zondag wist Mercy Isles mijn aandacht goed vast te houden. Zangeres Kassy weet wat performen is en weet haar stem ook goed te gebruiken. Een waar genot om naar te kijken maar ook te horen. Liv Kristine wist met haar set waar ook nummers in stonden van Theater Of Tragedy het publiek voor zich te winnen. Waarschijnlijk kwam dit ook door TOT zanger Raymond die te gast was bij deze Theater nummers. Als echt hoogtepunt van de zondag staat dan bij mij echt Tarja. De shows die zij verzorgt met haar band zijn altijd van hoge kwaliteit. Ook de fans van in haar Nightwish tijdperk zijn haar trouw gebleven wat mooi was om te zien. Een waardige afsluiter van het festival.
Epic Metal Fest: Het door Epica georganiseerde festival wat dit jaar voor de tweede keer plaats vond. Epica presenteerde daar ook hun nieuwste kindje The Holograpic Principle. Hun show was ook één van de hoogtepunten. Aan alle details was gedacht. De nieuwe lichtshow was ook bijzonder om te zien. Andere top bands op het festival: Fleshgod Apocalypse (erg fotogeniek om vast te leggen), Myrath met hun Tunesische metal waren voor mij de ontdekking van het festival. Stream Of Passion was voor mij hun allerlaatste show die ik gezien en vast gelegd heb.
Mijn top 5 aan albums van 2016:
Diabulus In Musica – Dirge For The Archons
Epica – The Holographic Principle
Lacuna Coil – Delirium
Shadowrise – Escape From Shadow Island
Delain – Moonbathers
Mijn top 3 interviews:
1) Interview met Simone Simons tijdens de Epica persdag in Amsterdam. De locatie was Gibson in A’dam Toren. Een primeur want er is daar nooit eerder een persdag gehouden. Wat eigenlijk alleen maar een paar uurtjes van huis zou zijn voor het interview resulteerde in een heel ongedwongen en relaxte middag. Een heleboel gezelligheid met hapjes, drankjes en kletspraatjes met een mooi uitzicht op Amsterdam .
2) Interview met Zuberoa en Gorka van Diabulus In Musica. Het was schitterend om te horen hoe het album tot stand is gekomen en wat deze band bezighoudt.
3) Het interview met Laura Guldemond van Shadowrise. Soms wordt je als journalist verrast door de antwoorden die je krijgt. Ook deze keer gebeurde dat. Wie kan zich het niet meer herinneren? “Drink bier want dat is goed voor je” waren de wijze laatste woorden van het interview! Voor het volledige interview ,want beelden zeggen meer dan woorden, check het volgende filmpje gemaakt door Marleo Video.

Ik denk dat dit wel de meest memorabele momenten zijn van 2016 in woord en beeld nog eens vastgelegd. Tot volgend jaar!
Met dank aan Gerard Visions voor de eerste foto in het artikel.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00