Death Cab For Cutie – Tivoli Vredenburg (Utrecht) 15/11/2015

Het is een raar gevoel, aanwezig zijn bij een concert vlak na wat er in Parijs gebeurd is. Op het laatste moment verschenen dan ook veel kaartjes op Ticketswap voor het aanvankelijk uitverkochte concert. Zij die gewoon naar het concert in de Ronda-zaal kwamen kijken werden beloond voor hun aanwezigheid.

Voorprogramma Chastity Belt, net zoals het hoofdprogramma afkomstig uit Seattle, laat weten dat ze al een paar dagen in Utrecht verblijven en dat ze het hier zeer naar hun zin hebben. Dat is iets dat helaas op het podium niet helemaal uit de verf komt. De zin en inspiratie zijn ver te zoeken, ook al is er muzikaal weinig aan te merken op de set van de vier dames. Erg jammer, want hun laatste plaat bevat, net zoals het optreden, genoeg interessante melodieën. Volgende keer iets meer bezieling en zuivere zang graag, dames!

De intentie waarmee Death Cab For Cutie even later aantreedt doet dat alles direct vergeten. Hoewel het begin van de set nog een klein beetje plichtmatig overkomt bij vlagen, staat er nu wel een gezelschap op het podium dat er zin in heeft. Bezield en bevlogen vliegt frontman Ben Gibbard over het podium. De overige vier bandleden laten ook stuk voor stuk zien dat ze hier vanavond echt zijn gekomen om lekker muziek te maken.

Eerder dit jaar verscheen Kintsugi, alweer het negende studioalbum van de band. Zes nummers van het laatste wapenfeit komen voor in de setlist, en ze blijven verrassend goed overeind staan tussen de monolieten van succesalbums Transatlanticism en Plans. De band is niet bang om op sommige plekken wat extra gas bij te geven.

Fan-favoriet I Will Follow You Into The Dark wordt door Gibbard solo uitgevoerd met enkel een gitaar en zijn stem, voor een fluisterstille zaal die bijna niet mee durft te zingen. Daarna volgde direct de lange versie van I Will Possess Your Heart. Na dat bijzondere tweeluik van twee uitersten nemen de beleving en dynamiek toe. Alle favorieten komen aan bod, van Crooked Teeth en Marching Bands of Manhattan (beide van Plans) tot The New Year en Transatlanticism, van het gelijknamige album.

“We can’t thank you enough for being here tonight. It’s been a hard couple of days for all of us. So really, thank you”, zegt Gibbard. Death Cab For Cutie liet twee uur lang horen en zien dat muziek en liefde groter zijn dan angst en haat. Het aanwezige publiek was daar een gelukkige getuige van. 

Setlist: No Room in Frame – Crooked Teeth – Photo Booth – The New Year – Black Sun – The Ghosts of Beverly Drive – Title and Registration – Little Wanderer – Company Calls – Pictures in an Exhibition – You’ve Haunted Me All My Life – Summer Skin – I Will Follow You Into the Dark (Ben solo) – I Will Possess Your Heart – El Dorado – You Are a Tourist – Doors Unlocked and Open – Cath… – Soul Meets Body – Bixby Canyon Bridge – Passenger Seat – Marching Bands of Manhattan – Transatlanticism

Related posts

Wolfmother + The Picturebooks – Doornroosje (Nijmegen) 11/07/2024

Down The Rabbit Hole 2024: Zondag (Groene Heuvels) 07/07/2024

Down The Rabbit Hole 2024: Zaterdag (Groene Heuvels) 06/07/2024