Death Destruction (Jonas Ekdahl) – Wat je bij ons ziet is ook wat je krijgt

Death Destruction heeft de nodige narigheid achter de rug. Ze moesten op cruciale momenten afscheid nemen van zanger Jimmie Strimell, van de manager van de band en de booking-agent. Ze bleven echter niet bij de pakken neerzitten en vonden in Tony Jelencovich (Tony JJ) de geschikte brulboei voor het stevige geluid dat de band produceert. De “hernieuwde” band heeft afgelopen jaar de cd “II” afgeleverd. Drummer Jonas Ekdahl (een man van weinig woorden) praat ons bij over de nieuwe cd
Jullie hebben eerder in Evergrey gespeeld. Op welke manier is het spelen in Death Destruction anders dan in Evergrey?
Jonas: Dat is heel eenvoudig. Bij Death Destruction maken we geen gebruik van sequencers of van keyboards.
Wanneer ik de nummers op II beluister, hoor ik hier en daar wat invloeden van Pantera, maar zeker ook van KoRn. Herken je dit?
Jonas: Ja, maar natuurlijk. We hebben altijd geluisterd naar deze bands en we houden veel van de bands uit de jaren negentig.
Toward The Light is een speciaal  nummer op de cd. Het represent niet echt het geluid van Death Destruction. Of misschien juist wel?
Jonas: Het is inderdaad een apart nummer. Maar we hebben het nooit zo gepland toen we nummers gingen schrijven. Het gebeurde gewoon. Maar we hadden het nog niet klaarliggen toen we begonnen met de opnames. We hebben het pas tijdens het opnemen afgerond. Iedereen was er vanaf het begin enthousiast over, maar het werd het nummer waar niemand eigenlijk iets over zei, omdat het zo anders klinkt. Behalve Henrik dan. Hij had al een duidelijk idee en een gevoel hoe het nummer moest gaan klinken. Toen we begonnen met opnemen viel alles allemaal op zijn plaats en toen Tony de zangpartijen opnam werd het helemaal een perfect nummer. Het is een geweldig nummer en een goede afsluiter van de cd.

De eerste single van de cd is Money, Blood, Crucifixus. Waar gaat het nummer over?
Jonas: Het gaat over bepaalde (religieuze) mensen binnen de kerk die misbruik maken van hun positie en macht. Die het gebruiken voor de verkeerde doeleinden. En daarna verschuilen ze zich achter het symbool van het kruis of zoiets. En ze zijn op de een of de andere manier daar veilig. Wegkomen met moord. We zeggen niet dat alle religieuze mensen zo zijn natuurlijk, we hebben het alleen over de ‘scumbags’.
Tony (Jelenkovich) is de nieuwe zanger in de band. Kun je me vertellen hoe je hem ‘gevonden’ hebt?
Jonas: Tony is al geruime tijd actief aanwezig in de Gothenburg scene en hij heeft ontzettend veel ervaring. Hij en Hendrik kennen elkaar al heel lang en ik had wel eens van hem gehoord, kende hem een beetje. Op een gegeven moment komen hij en Henrik elkaar weer eens tegen en raken aan de praat. Tony bood toen aan om ons te helpen wanneer we ooit omhoog zouden zitten. Toen het moment aanbrak dat Jimmy de band vaarwel zei was Tony de eerste die we belden.

Wat is zijn aandeel in het geluid van Death Destruction?
Jonas: Omdat Tony zoveel ervaring heeft en in verschillende rock- en metalbands heeft gezongen kan hij in principe alles doen wat hij wil. Nu hebben we dus een zanger die zich bij ons kan voegen. Dynamisch als hij is. Hij kan zingen, hij kan schreeuwen en alles wat daartussen ligt. Hij is de perfecte zanger voor Death Destruction. En oh ja…het is ook nog eens een ontzettend aardige kerel ook.
Ik heb een aantal video’s van jullie gezien op het internet. Jullie zien eruit als een stel jongens die harde muziek maken en vooral een hoop lol hebben. Andere bands proberen toch een ‘heavy’ imago te creëren, maar jullie niet. Is dat bewust zo gedaan?
Jonas: Yeah, we hebben nooit zo gehouden van dat ‘imago’. En dat is meteen het hele idee achter Death Destruction. Neem alleen de naam al: DEATH DESTRUCTION. Wat voor een belachelijke naam is dat eigenlijk? Maar het klinkt lekker. We willen ook gewoon een hoop lol hebben, dat is de allereerste reden dat we allemaal gestart zijn met muziek spelen en we willen dat graag zo houden. Wat je bij ons ziet is ook wat je krijgt. Op een cd maar zeker ook wanneer je ons live ziet of op sites zoals YouTube. Het gaat over samen lol en muziek maken. Alles wat daar nog meer bij komt kijken is gewoon mooi mee genomen, is een bonus.
II is jullie tweede cd en jullie kozen heel gewoon voor de titel “II”?
Jonas: Dat is ook simpel. Het is onze tweede cd. En het lijkt ook een beetje als een tweede start nu Tony in de band zit.
Op welke manier wijkt het geluid af van de eerste cd?
Jonas: De composities op II zijn dynamischer en hebben meer ‘groove’ dan die op de debuutcd. Daarbij klinkt het ook wat meer ‘gecontroleerd’ zou ik zo zeggen.
In jullie biografie noem je de namen van Faith No More, Alice In Chains en Van Halen. Zijn deze band van invloed op het schrijven van nieuwe nummers?
Jonas: Nee, eigenlijk niet. We houden van de vibe die de oude Van Halen-lp’s (cd’s) met zich meebrengt. Het lijkt altijd of ze met z’n vieren de nummers die je beluistert live in een ruimte hebben opgenomen. En dat is precies wat we de luisteraar ook mee willen geven wanneer zij naar onze muziek luisteren. Alsof we het allemaal live hebben opgenomen.
Wanneer we naar de nummers op II kijken. Welk nummer zou volgens jou het geluid van Death Destruction het best weergeven?
Jonas: Waarschijnliljk het nummer Set The Sail. Het heeft alle ingrediënten waar Death Destruction voor staat. Het heeft een goede groove, lekker veel positieve agressie, het is dynamisch en het zit technisch (qua spel) goed in elkaar.
Deze zomer spleen jullie met Machine Head.
Jonas: Ja, het gaat geweldig worden om met Machine Head op te treden. Het is nog maar één schow in Gothenburg maar toch… Het eerdere werk van Machine Head is een grote inspiratiebron voor ons allemaal. Ik luister zelf nog regelmatig naar hun cd’s. Ze zijn echt een hele goede band.

Related posts

Frank Turner: Ik slaap niet meer op de grond

Boskat: We proberen vanuit het hart, niet het brein te werken

Tusky: We hebben ervoor gekozen dat de focus nu vooral naar de muziek gaat