Home » Definitivos – Courtrai Moderne-Definite Definitivos

Definitivos – Courtrai Moderne-Definite Definitivos

door Filip van der Linden
148 views 2 minuten leestijd

Als het over Belgische punk in de jaren ’80 gaat, denkt bijna iedereen meteen aan The Kids. Maar er waren veel meer goede punkbands in Vlaanderen. Eén daarvan is de Definitivos. Die hebben niet alleen een geschiedenis die zonder schroom naast die van The Kids mag staan, ze zijn sinds kort opnieuw actief om nog een paar hoofdstukken bij te schrijven.
 
Zoals bij zoveel punkbands eind jaren ’70 en begin jaren ’80 konden de oprichters van de Definitivos nauwelijks een instrument spelen, maar het enthousiasme was er wel. Ze vernoemden hun band naar een Portugees merk van sigaretten.
 
In 1980 namen ze hun eerste single The Modern Dance op. Het werd in de underground een hit in België en Frankrijk. Het nummer leverde hen optredens op met bands als DAF en 999. In 1982 volgde de single Courtrai Tonight, geproduced door Serge Feys van TC Matic. Ook die single sloeg meteen aan en bracht hen op TV en op tournee door België, Frankrijk en Nederland. Later dat jaar namen ze nummers op voor hun eerste volledige album, maar dat werd nooit uitgebracht. In 1985 waren er een paar veranderingen in de line-up en in de muzikale richting. Een single met cold wave tracks als Sight’Seeing en Besse leverde de Definitvos optredens op, o.m. in De Melkweg in Amsterdam. In de late jaren ’80 sloeg de crisis hard toe en omdat de bandleden andere zorgen hadden, werd de band opgeheven.
 
Ondertussen zijn de originele versies van de singles van de Definitivos gegeerd goed bij verzamelaars. Sinds 2010 gaat de band weer de baan op in een bijna volledig originele line-up. Het verzamelde werk plus één nieuw nummer van de Definitivos vind je sinds kort op de verzamel-LP Courtrai Moderne-Definite Definitivos. Het geluid van de nummers op deze verzamelaar gooit je meteen terug naar de deprimerende jaren ’80. De singles blijven nog steeds overeind, zowel de punksongs als de coldwave-tracks. Het nieuwe nummer 2017 klinkt frisser dan de andere, maar behoort misschien niet tot het sterkste werk van de band. Hopelijk brengen ze nog meer nieuw werk uit of misschien kan labelbaas Tony Vandenbogaerde de ‘lost tapes’ van 1982 boven water krijgen.
 
https://nl-nl.facebook.com/Definitivos-Official-121241695110361/
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00