Home » DeWolff & Metropole Orkest – Live At Royal Theatre Carré, Amsterdam

DeWolff & Metropole Orkest – Live At Royal Theatre Carré, Amsterdam

door Eric van den Bosch
357 views 3 minuten leestijd

DeWolff & Metropole Orkest - Live At Royal Theatre Carré, Amsterdam coverVoor menigeen in entertainment heeft de coronatijd een noodgedwongen en veel te lange pauze opgeleverd. De mannen van DeWolff namen daarentegen amper gas terug. Ze gaven al snel online en coronaproof concerten, namen een nieuw album op, speelden al hun albums in online shows in de Nonagon Marathon en ze gaven in september vorig jaar ook nog even vier concerten met het Metropole Orkest. Het is al bij de NPO te zien geweest (en nog steeds integraal te zien op NPO Start) en het vinyl verscheen al eerder voor Record Store Day. Inmiddels is het ook op cd en digitaal te krijgen.
Zelf heb ik altijd wat twijfels bij dergelijke projecten. Het is verleidelijk om het orkest als een soort synthesizer te gebruiken en verder weinig te veranderen. Als het goed gedaan wordt kan het daarentegen geweldige resultaten opleveren. Met het Metropole Orkest heb je dan meteen een orkest te pakken dat al meerdere keren heeft laten zien hoe het wél moet, bijvoorbeeld met Steve Vai’s Sound Theories. DeWolff zelf had net voor dit project al laten zien hoe je in compleet andere omstandigheden jezelf kunt blijven met het Tascam Tapes-album.
Opvallend vind ik wel dat er juist van dat album hier niets te vinden is, juist omdat Tascam Tapes op het moment van deze concerten de laatste release was. Het merendeel komt van het daarna verschenen Wolffpack en Thrust. Er staan ook twee tracks op die nog niet op officiële releases zijn verschenen, Live Like You (met saxsolo!), dat aanvankelijk voor een Skoda-reclame werd geschreven, en Enlighten Yourself, dat wel van de Wolffpack-sessies afkomstig is. Het blijft daarmee een prachtige selectie tracks.
Laat ik het kort houden: het werkt, en hoe. DeWolff en het Metropole Orkest laten ruimte voor elkaar en dat levert fraaie versies van oude en nieuwe DeWolff-klassiekers op. Soms zijn de toetsen van Robin Piso iets minder prominent en krijgen de blazers de ruimte om te swingen, op andere momenten stelt het orkest zich wat bescheidener op en staan gitaar of toetsen op de voorgrond. Medicine is een fraai voorbeeld hoe dat kan werken. Aanvankelijk is het Robin Piso die zich heerlijk uitleeft, vervolgens werken band en orkest samen naar een climax, waarna het gas er af gaat en de band weer naar de voorgrond komt. Wie Pablo van der Poel, Luka van der Poel en Robin Piso al eens live aan het werk gezien heeft weet dat ze een geweldige show kunnen neerzetten. Hier is dat niet anders.
Met Tascam Tapes en Wolffpack lieten ze al horen dat experimenteren hen op geen enkele manier angst inboezemt. In het Metropole Orkest hadden ze een even vaardige partner in wat uiteindelijk echt DeWolff, maar tegelijkertijd anders dan anders is. Zoals ik al zei: het werkt, en hoe.
Er is nog een kans om erbij te zijn, als je dat zou willen. In januari geven DeWolff en het Metropole Orkest nogmaals een concert, deze keer in Maastricht.

DeWolff website

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00