Home » Dianne van Giersbergen releaset nieuwe (derde) single van solo-project Dianne

Dianne van Giersbergen releaset nieuwe (derde) single van solo-project Dianne

door Maurice van der Zalm
217 views 6 minuten leestijd

“A symphonic tragedy rains down on me, on the abyss of life.
Don’t let go but embrace the climb. Without you our end is nigh.”
[DIANNE – ‘A Symphonic Tragedy’]

‘A Symphonic Tragedy’ is de derde single van DIANNE’s debuutalbum ‘Soulward Bound’, mede geschreven en geproduceerd door Joost van den Broek (Powerwolf, Epica, Blind Guardian) – met Arjen Lucassen (Ayreon) op sologitaar; Ferry Duijsens (Ayreon, VUUR) op ritmegitaar; Kristoffer Gildenlöw (Pain of Salvation) op basgitaar en met Sander Zoer (Delain, LEAH) op drums.

Het nummer is een epische powerballad waarin DIANNE een emotionele ode brengt aan haar stem en waarin de sopraanzangeres voor het eerst openlijk vertelt over de levensreddende buikoperatie die ze vijf jaar geleden onderging en die niet geheel zonder gevaar was: “Ondanks dat deze operatie mij heeft gered, liep ik het risico om het enige te verliezen dat mijn levenslange metgezel is geweest, mijn toevlucht, en mijn geliefde: mijn stem.”

‘A Symphonic Tragedy’ speelt zich af in het perfecte vacuüm van een narcose, zwevend door tijd en ruimte. Een vacuüm waarin het verleden slechts een ingelijst beeld is en de toekomst – met al zijn complicaties – nog niet is aangebroken. In de songtekst smeekt DIANNE haar stem om bij haar te blijven, om niet los te laten maar de klim te omarmen: “Don’t let go but embrace the climb.” Dianne: “Die operatie vond ruim vijf jaar geleden plaats en mijn stem is er geheel ongeschonden doorheen gekomen, zonder een schrammetje. Vandaag ben ik erin geslaagd om alle mogelijke tragische scenario’s achter me te laten. Er is een diep gevoel van kracht in mij ontstoken; ‘A Symphonic Tragedy’ vertelt mijn verhaal. Ik hoop dat het nummer iemand die met zijn gezondheid worstelt troost zal bieden en motiveert om altijd de klim te omarmen, en niet te wanhopen of op te geven.”

Dianne lichtte op 16 februari op Facebook de symboliek en de betekenis van de nieuwe single uitvoerig en op persoonlijke wijze toe: https://www.facebook.com/photo/?fbid=965044604980853&set=a.257335592418428

Pre-save/streaming link: https://distrokid.com/hyperfollow/dianne/a-symphonic-tragedy-feat-dianne-van-giersbergen
Soundcloud preview link (do not publish!): https://on.soundcloud.com/uDBnj

‘A SYMPHONIC TRAGEDY’
‘A Symphonic Tragedy’ zet DIANNE opnieuw in de spotlight met haar karakteristieke, klassiek geschoolde stem; haar lyrische manier van zingen; en haar diepe, betekenisvolle manier van verhalen vertellen. Al deze vocale aspecten komen samen in dit nummer waarvan de bijgaande filmische video opnieuw geproduceerd werd door de Nederlandse symfonische gothic rockband Blackbriar.

‘A Symphonic Tragedy’ is de opvolger van DIANNE’s vorige twee singles ‘Unleash the Siren’ (september 2023) en debuutsingle ‘After the Storm’ die vorig jaar op Valentijnsdag werd uitgebracht. Alle drie de nummers zijn afkomstig van het debuutalbum ‘Soulward Bound’, dat op een onconventionele manier tot stand komt: verspreid over vijf jaar, met twee singles per jaar. Door te kiezen voor deze manier van releasen kan DIANNE voor ieder nummer een andere band (veelal bestaande uit bekende en bevriende muzikanten) presenteren. Leidraad in het geheel blijft uiteraard haar samenwerking met co-writer en co-producer Joost van den Broek. ‘Soulward Bound’ belichaamt de gedrevenheid en toewijding die DIANNE op deze avontuurlijk muzikale reis zullen leiden in haar zoektocht naar zichzelf. De totstandkoming van het album fungeert dan ook als een persoonlijke catharsis en bevrijding van haar demonen.

‘SOULWARD BOUND’ – HET ALBUM
Op 13 september 2022, precies vijf jaar na haar vertrek bij Xandria, kondigde Dianne van Giersbergen haar terugkeer in de symfonische metal aan met de creatie van haar eigen soloalbum: ‘Soulward Bound’, als soloproject onder haar eigen naam “DIANNE”. Alle nummers die tot nu toe zijn uitgebracht:

  1. “After the Storm”. Released February 14, 2023.
    Featuring: Isaac Delahaye (Epica) on guitar, Johan van Stratum (Blind Guardian, Stream of Passion, VUUR) on bass guitar, Koen Herfst (Van den Berg, Armin van Buuren) on drums.
  2. “Unleash the Siren”. Released September 22nd, 2023.
    Featuring: Timo Somers (Delain, Charlotte Wessels) on guitar, Luuk van Gerven (After Forever, Ex Libris) on bass guitar, Roel van Helden (Powerwolf) on drums.
  3. “A Symphonic Tragedy”. Released March 14th, 2024.
    Featuring: Arjen Lucassen (Ayreon) on solo guitar, Ferry Duijsens (VUUR, Dear Mother) on rhythm guitar, Kristoffer Gildenlöw (Pain of Salvation) on bass guitar, Sander Zoer (Delain, LEAH) on drums.

DIANNE (VAN GIERSBERGEN)
Dianne van Giersbergen (1985) is een Nederlandse dramatische sopraan, bekend als voormalig frontvrouw van de Duitse symfonische metalband Xandria waarmee ze de wereld rond toerde en twee albums en een EP uitbracht via Napalm Records, respectievelijk ‘Sacrificium’ (2014), ‘Fire & Ashes’ (2015) en ‘Theater of Dimensions’ (2017). Momenteel is Dianne frontvrouw van progressieve metalband Ex Libris, die ze oprichtte in 2004 en die tot nu toe drie albums heeft uitgebracht: ‘Amygdala’ (2008), ‘Medea’ (2014) en het meest recente derde album ‘ANN’ in 2019. Ze deelde daarnaast het podium met Ayreon tijdens diens ‘Into the Electric Castle’ shows (2019) en is tevens te horen op Powerwolf’s ‘The Sacrament of Sin’ (2018), Ayreon’s ‘Transitus’ (2020) en Amorphis’ ‘Halo’ (2022).

Dianne van Giersbergen kreeg haar eerste zangles op vierjarige leeftijd en begon in 2005 haar bachelor Klassieke Muziek & Opera aan het ArtEZ Conservatorium. Ze studeerde in 2009 (bachelor) en in 2012 (master) beide cum laude af.

ONLINE
Website – https://diannevangiersbergen.com/
Patreon – https://www.patreon.com/DIANNEvanGiersbergen
Facebook – https://www.facebook.com/diannevangiersbergenofficial
Instagram – https://www.instagram.com/diannevangiersbergen/
YouTube – https://www.youtube.com/@DiannevanGiersbergen
Spotify – https://open.spotify.com/artist/3HwonmQtZrIXOXO6ghZcJG

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00