Home » Dirty Machine – Discord

Dirty Machine – Discord

door Maurice van der Zalm
268 views 2 minuten leestijd

Er worden ook in deze maanden voldoende nieuwe albums uitgebracht, maar de maand november is ook de maand om alvast eens terug te kijken naar wat is geweest en zo kom je wel eens een album tegen dat nog even tegen het licht gehouden mag worden hoewel het al een half jaar oud is. Zo ook het debuutalbum van het Californische Dirty Machine.
Een album dat gecategoriseerd wordt binnen het genre van de nu-metal. En dat klopt ten dele ook zeer zeker. Neem namelijk het groovende van KoRn en je komt stevig aan je trekken in een compositie als Self Made Hero waarin de gitaargroove je meteen tegemoet komt en het basgeluid voor de funky bite zorgt. Daarbij ligt de zang en de opbouwende spanning goed in het verlengde van een band als Slipknot. Maar ook in de bonustrack Refuse To Follow ligt de KoRnsaus er bovenop. Deze compositie kent een meer melodieuze kant van Dirty Machine waarin de clean vocals de overhand hebben. Want die worden doorgaans doorspekt door een sterk rappend/hiphop zangstijl. Behalve in Self Made Hero is ook Opener en titelnummer Discord daar een goed voorbeeld van. Terwijl het evenwicht tussen clean vocals en hiphopzang ook in Wonka goed tot zijn recht komt. In Wonka lijkt het tempo in eerste instantie richting de r’n’b te verschuiven. Gelukkig groeit Wonka aan kracht in de refreinen. Niet op orkaankracht, maar een krachtige wind die door het drumwerk aardig wordt aangevoerd. Daarbij ligt er een goede melodie aan de basis en zorgt een subtiel gitaargeluid voor de nodige accenten.
Spannend en opzwepend is Social Recoil. Een compositie dat eveneens neigt naar Slipknot, mede door het prominente gebruik van de DJ vermengd met een aan Public Enemy-achtigkarakter. Dat gevoel krijgt mede vorm in het daaropvolgende Ecusa’s Nightmare. Sterk drumwerk biedt de strakke basis en mooi is hoe de gitaarsolo zich integreert in het geheel en als meerwaarde geldt voor de compositie. Dit door samples aangevoerde intrumentale compositie is een mooie aanloop voor Built waar de geest van Linkin’ Park enigszins aan de oppervlakte verschijnt.
Naar het eind nog even de aandacht voor een ander bonustrack namelijk Victory dat een sterk refrein heeft en vooral gesierd wordt door een pittig drumritme waarin de hip-hop en metal naar een hoger niveau wordt getild.
Discord is een heerlijke mix van het hip-hopgenre met sterke groovende metal zoals we dat in de nu-metal mogen verwachten. Dit debuut van Dirty Machine mag, zeker na een half jaar, nog wel even de nodige aandacht krijgen met opzwepende en groovende composities.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00