Dream Theater – Een Interview Met Bassist John Myung

Op 22 oktober aanstaande komt het nieuwe album uit. Voorafgaand aan de release van A View From Top Of The World heb ik een interview met bassist John Myung. Een interview dat wat stroef verloopt via ZOOM zonder dat ik zie wie er tegen over mij zit. De camera gaat niet aan bij Myung, ‘want we gaan alleen praten’. Jammer, maar het is niet anders. Ik heb 20 minuten de tijd, dus tijd om te starten.
Twee jaar geleden brachten jullie het album Distance Over Time uit, heeft COVID een voordeel opgeleverd, in die zin dat jullie meer tijd hadden om nummers te schrijven?
Het hele COVID gebeuren bracht onze plannen in de war, zo moesten we de toer door Azië afzeggen. Maar in de herfst zijn we bij elkaar gekomen en zijn we begonnen aan een nieuw album.
Op het nieuwe album staan nummers met titels als The Alien en Invisible Monster, geloof je in buitenaards leven?
Ik lees veel over astronomie, over sterren en de ruimte op zich. Ik vind het fascinerend en gelijk verbazingwekkend. Er is nog zoveel dat we niet weten. Het is ook raar om te bedenken dat we hier met z’n allen op zo’n klein rond draaiend balletje in die onmetelijke ruimte wonen. Het is interessant maar gelijk ook deprimerend. Om bijvoorbeeld te weten dat over miljoenen jaren de aarde te heet zal zijn om er nog te wonen.
Hoe apart was het om de opname sessies via ZOOM te laten verlopen?
Alleen James (LaBrie) heeft via ZOOM deelgenomen. Vanwege de reisbeperkingen zat hij vast. Wij zaten met zijn vieren met koptelefoons op bij een monitor waar we James op konden zien. In het midden stond een microfoon en zo heeft hij de nummers ingezongen.
Er staat geen ballad op het album, jullie blijven versnellen. Het lijkt alsof er een teveel aan energie was vanwege het ontbreken van live shows. Hoe zie jij dat?
The Alien was eigenlijk het eerste nummer dat we schreven en opnamen. Het zette de toon voor de rest van het album. En ja, het komt direct vanaf het begin binnen, daar heb je gelijk in.
Wat vind je zelf van het nieuwe album, is het het beste album ooit?
Ik kijk er anders naar, het is iets dat we in 2020 deden, het is een afdruk van de tijd. Maar het is wel een geweldig album geworden met interessante dingen er op, en goede teksten.
In 1996 bracht je een videoband Progressive Bass Concepts uit. Zijn er plannen om er ooit een vervolg voor te maken?
Op dit moment ben ik druk met Ashtown Engineering, zij maken bas apparatuur. Zo komt er een geweldig pedaal uit binnen kort en zijn we met meer dingen bezig.
Heb je plannen om ooit een solo album te maken?
Nee, naast Dream Theater speel ik ook met The Jelly Jam, we spelen niet vaak maar we zijn nog bij elkaar als band. Ik ben geen multi instrumentalist, ik heb wel ideeën voor baspartijen maar werk liever samen met anderen. Een solo album gaat het dus niet worden. Ik kan in The Jelly Jam andere dingen kwijt dan bij Dream Theater.
Volgend jaar spelen jullie op 13 mei in Amsterdam, kijk je al uit naar het Nederlandse publiek?
De Ziggodome in Amsterdam vind ik een geweldige zaal en ook het publiek is geweldig. Maar je kan publiek niet vergelijken, het hangt samen met verschillen tussen de culturen. Maar we kijken wel uit naar de komende toer en naar de show in Amsterdam

Related posts

Frank Turner: Ik slaap niet meer op de grond

Boskat: We proberen vanuit het hart, niet het brein te werken

Tusky: We hebben ervoor gekozen dat de focus nu vooral naar de muziek gaat