Home » Enchantress – Power

Enchantress – Power

door Filip van der Linden
292 views 2 minuten leestijd

Het Belgische Enchantress  is als band een ode aan oldschool heavy metal. Op hun jongste EP Power laten ze nog eens horen wat voor een talent deze band wel niet in huis heeft.
Niets lijkt zo makkelijk als oldschool heavymetal. Je ontleedt Iron Maiden, Judas Priest en Iced Earth en pikt er de lekkerste kersen uit om een nieuwe song mee te maken. Toch lukt dat schijnbaar eenvoudige recept niet zomaar voor elke band die het probeert. Enchantress zit wel op de juiste weg. Ze hebben sterke muzikale composities, prima gitaristen, een uitstekende zanger en drumster Elizabeth die het geheel een moderne en frisse touch heeft met soms niet voor de hand liggende ritmes en partijen. Het artwork is al een stuk beter dan dat van de vorige EP en dat is een statement dat opgaat  voor de hele EP.
De songopbouw is sterk: klassiek en toch niet cliché, wat een hele prestatie is als je zo ver in de tijd teruggrijpt voor je grote inspiratiebronnen en daarbij de clichés moet wegslaan als vervelende muggen. De hooks en breaks zitten waar ze moeten zitten en de goede ideeën worden niet nodeloos uitgemolken. Hetzelfde geldt voor de melodielijnen en gitaarsolo’s: degelijk! Niet altijd vernieuwend, maar ook geen platte kopieën van de idolen. De lyrics zijn dan soms weer wel een beetje cliché, maar dat kan dit genre wel hebben. De meeste refreinen kan je al bij de eerste luisterbeurt meebrullen. De zang van Jochen is gewoon uitstekend. Geen gedoe met ‘kijk eens welke hoge noten ik wel aankan’. Maar hij haalt ze wel, op een efficiënte en heel natuurlijke wijze. De tracks waarvan we het meeste onder de indruk zijn, zijn Power, Architects Of Fear en Cradle Of Life. Als bonus is er een cover van The Beast van de band Randy.
Meestal gaat het nog net, maar soms gebeurt er op deze EP heel veel tegelijk en in de mix krijgen zang, gitaren en drums dan elk evenveel aandacht, wat het voor de luisteraar wat moeilijk maakt om te kunnen volgen. In dit genre maak je  beter de keuze om elk bandlid afzonderlijk te laten schitteren. De strenge hand van een externe producer had dit uitstekende materiaal waarschijnlijk naar een nog hoger level kunnen halen, maar voor wie materiaal in eigen beheer uitbrengt is dat niet altijd evident. Ik ben alvast benieuwd hoe deze Enchantress live klinkt.
https://www.youtube.com/watch?v=3eGQUDiJXKg

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00