Home » Lowlands 2019: Zondag (Biddinghuizen) 18/08/2019

Lowlands 2019: Zondag (Biddinghuizen) 18/08/2019

door Maurice Tonies
235 views 9 minuten leestijd

Op de festivalcamping van A Campingflight To Lowlands Paradise is men op zondagochtend al best actief. Veel bezoekers zijn bezig om hun spullen in te pakken om deze alvast onder te brengen bij de zogenaamde bagage-garderobe of naar de auto te brengen zodat ze na een lange dag op Lowlands meteen kunnen aanrijden. Weggaan op zondagochtend is natuurlijk nog niet bij, daar is het programma van vandaag veel te interessant voor!
Lowlands viert dit jaar het 27-jarig jubileum. Binnen de muziekwereld is dan al snel de link gelegd naar de illustere “Club van 27”. Grote sterren verlieten de wereld op deze leeftijd en het festival in Biddinghuizen staat hier graag bij stil In de Alpha-tent staat een begeleidingsband al klaar om diverse zangers en zangeressen te verwelkomen om een ode aan een overleden artiest te brengen. De afgelopen tijd konden bezoekers audities insturen om zo een gewild plekje op het hoofdpodium te bemachtigen. Onder luid gejuich worden de deelnemers aan dit spektakel verwelkomd en klinken er klassiekers van onder andere Amy Winehouse, Nirvana, The Doors en Janis Joplin. De ene deelnemer nog beter dan de ander, maar vooral dolenthousiast! Op de grote schermen worden de teksten geprojecteerd zodat Lowlands èèn grote karaokeshow wordt. Voor deze Club 27-show heeft Lowlands ook nog gastartiesten ingeschakeld en zo horen we hoe zanger Pablo van der Poel en cabaretière Kiki Schippers zich ook aan een gevallen ster wagen. Lowlands heeft vaker een ludieke show op de zondagmiddag staan en op deze manier is het publiek weer helemaal opgewarmd voor een mooie festivaldag.
Een paar jaar geleden was het puur genieten geblazen bij het optreden van Bear’s Den op Lowlands. De formatie uit Londen begint aan steeds meer populariteit te winnen en mag zich vandaag in de Alpha komen bewijzen. Terwijl het zonnetje zich langzaam laat zien boven Biddinghuizen gaat de band van start. Het is tijd voor de poppy folk, die soms wat wegheeft van het alom bekende Mumford & Sons. Het tempo ligt wel wat lager en na een paar nummers lijkt het erop dat het niet zo magisch wordt als jaren geleden. De heren hebben op het podium allemaal een eigen vloerkleedje en blijven dan ook op hun eigen eilandje opereren. Samenzang komt niet helemaal goed uit de verf en de bekende hits lijken wat plichtmatig te worden gezongen. Het is dan ook jammer dat de band die over een tijdje de AFAS Live gaat bezoeken hier niet de verwachtingen waarmaakt. De heren hebben eerder ook in het clubcircuit bewezen het wel in zich te hebben.
We hoeven echter niet lang te treuren om deze teleurstellende show. We mogen de dansschoenen aantrekken en de eerste echte danspasjes uit de kast halen. Festivalband-bij-uitstek Franz Ferdinand brengt het gehele gebied rondom de Alpha in beweging. De Schotten maakten vijftien jaar geleden hun debuut op Lowlands en sindsdien zijn ze al menigmaal  teruggekeerd om de boel op zijn kop te zetten. Verveelt het dan niet na al die jaren? Nee, zeker niet! Schaamteloos laat iedereen zich gaan op de grote hits The Dark Of The Matinee, Do You Want To, Michael en natuurlijk Take Me Out. De heren brengen de bekende nummers vol overgave en dit enthousiasme heeft een meer dan positieve uitwerking op het publiek. Vooral het vrouwelijke publiek tovert leuke dansjes uit de hoge hoed en de heren staan er knikkend naast. Zo geniet eenieder op zijn of haar manier van het optreden van Franz Ferdinand. De heren doen exact wat van ze wordt verwacht en de band uit Glasgow is op geen foutje te betrappen. Een uur lang hebben de heren ons in de greep en als laatste troef spelen ze This Fire. Nog eenmaal laait het vuur op en mogen we concluderen dat Franz Ferdinand nooit verveelt. Laat het volgende bezoek aan ons land maar weer komen!
Komt hij nu wel of niet? Deze grote vraag hield Lowlands weken in zijn greep. Sinds de arrestatie van A$AP Rocky in Zweden gingen veel optredens aan zijn neus voorbij en ook moest de organisatie van het festival in Biddinghuizen al gaan denken aan een alternatief. Een paar dagen voor Lowlands kwamen de bevrijdende woorden: A$AP Rocky gaat gewoon optreden. Het mediacircus van de afgelopen weken zorgt ervoor dat het nog drukker is bij de Alpha dan alvorens was bedacht. Iedereen wel nou wel eens zien wie nou die omstreden rapper is. A$AP Rocky gaat knallend van start en toont zich een ware gangster. Hij strooit graag met “motherfuckers”, laat geweerschoten door de speakers horen en daar past een soortgelijke lichtshow bij. Alles is er op gericht om een dampende performance neer te zetten. De Amerikaan blijkt enorm populair bij de dames en binnen no-time heeft de rapper een vijftal BH’s om zijn arm hangen. Hij lijkt enorm trots op zijn buit en blijft er maar mee over het podium lopen en laat even een paar exemplaren over het kale hoofd van een beveiligingsmedewerker gaan. A$AP Rocky is in zijn nopjes op het podium, blij weer te mogen optredens, want zoals hij zelf zegt was hij gedurende de zomer op een plek waar je niet wil zijn. Hij probeert vandaag zelfs het publiek iets nieuws te leren. Op de grote schermen komt een instructiefilmpje voorbij hoe we een moshpit moeten bouwen. Nou, dat weet Lowlands wel hoor en vol trots telt A$AP Rocky de vele moshpits die voor zijn ogen opduiken. Om de feestvreugde nog groter te maken klinken ineens House Of Pain-klassieker Jump Around en Nirvana’s Smells Like Teen Spirit door de boxen. Heeft deze rapper deze hits nog wel nodig om een show overeind te houden? Het publiek gaat in ieder geval uit zijn dak, maar ondertussen druipen er ook wat bezoekers af, ze hebben het trucje van deze bad boy wel gezien en zoeken hun vertier elders.
Zo is het een drukte van jewelste bij de Bravo waar niemand minder dan New Order te zien zal zijn. Het is tijd voor New Wave van de bovenste plank, maar ook wil New Order graag de elektronische sound door de Bravo laten schallen. Het publiek is natuurlijk naar deze tent gekomen om voornamelijk de hits van New Order-voorganger Joy Division te horen. De eerste klassieker Transmission komt al vrij snel voorbij en het eerste gejuich klinkt omhoog in de grote groene tent. De band verkeert in goeden doen en de bijbehorende lichtshow blijkt prima bij hun sound te passen. Zelfs buiten de tent geniet men volop en waagt men zich aan een dansje. Maar hoe dans je nou op deze muziek? Het hoogtepunt van de set moet dan nog komen, naar wat komen de allereerste tonen van de hit Blue Monday heerlijk binnen. New Order speelt een mooie uitgesmeerde versie en zet de hele Bravo en omgeving op zijn kop. “How Does It Feel…” klinkt uit de vele kelen. Daarna wacht men in het toegift rustig af tot die andere klassieker op de setlist wordt gespeeld. Nog even is Lowlands in de greep van New Order en zingt vol overgave Love Will Tear Us Apart. We zitten dan ook helemaal in de psychedelische modus en zijn dan ook helemaal opgewarmd voor de afsluiter bij de Alpha.
Tame Impala is dan ook de allerlaatste act in de Alpha-tent. De band heeft al vaker een bezoekje gebracht aan Lowlands, maar niet eerder stond Tame Impala in de Alpha. Vandaag gaat het dan eindelijk gebeuren of zoals ze zelf al bezingen Let It Happen. Dit bekende festivalanthem blijkt de openingstrack van de set en doet het publiek meteen uit zijn dak gaan. Tame Impala speelt zwaar psychedelische muziek en zorgt dat iedereen in een grote trip beland. Op het podium is  eigenlijk weinig te zien, de band is in topvorm, maar is zo op-en-top gefocust waardoor men weinig ruimte heeft voor uitspattingen. Liever laat men het massaal toegestroomde publiek genieten van deze show die door een perfecte lichtshow de juiste sfeer meekrijgt. De lampen die Tame Impala zijn zo sterk dat zelfs aan de overkant van Lake Lowlands de bomen worden verlicht. Lowlands raakt in een grote trip die even wordt onderbroken door de komst van A$AP Rocky. De rapper is groot fan en mag vandaag een aantal nummers met Tampe Impala meedoen. Een uniek moment, want zelden delen deze artiesten samen het podium. Daarna is het weer aan de band om nummers van het bekende Currents-album te spelen en weer grip op het publiek te krijgen. Drie dagen Lowlands eisen wel hun tol en soms wordt de trip wat slaapverwekkend. Soms zijn die nummers simpelweg eentonig en sommigen zullen het zelfs al saai bestempelen. Wel zien we hoe de act vol verve slaagt op dit grote podium. Lowlands krijgt overigens een paar nieuwe nummers te horen, maar meer nieuws over een nieuw album heeft men nog niet, men doet het rustig aan en dat doen de bezoekers na afloop van deze hypnotiserende show ook. Het licht mag uit op de Alpha, de 27e editie van Lowlands zit er nu echt op!
Met enige weemoed lopen we dan ook over het mooie terrein en kijken terug op een schitterend festival. Oude bekenden maakten het helemaal waar, maar ook kunnen we met een gerust hart zeggen dat er behoorlijk wat nieuw talent in aankomst is. Maar Lowlands is Lowlands gebleven, altijd op zoek naar vernieuwingen, altijd in beweging, altijd op zoek om de ideale mix voor te schotelen zodat er voor elk wat wils is. Lowlands zal zich echter niet scharen bij die club van 27, nee in 2020 mag de Flevopolder zich opnieuw gaan opmaken voor een komende editie en hopen we dat we dan de poncho’s in de kast mogen laten liggen!
Foto’s door Dave van Hout – Rockportaal.nl

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00