Home » Even voorstellen: Epinikion

Even voorstellen: Epinikion

door Maurice van der Zalm
389 views 4 minuten leestijd

Nadat Robert en Renate stopten met topsport, bedacht Robert dat het leuk zou zijn om samen muziek te maken. Hij met zijn elektrische gitaar en Renate op piano, een leuke combi. Al snel ontdekten ze dat symfonische metal hun stijl was en dat ze een thema wilden om over te schrijven. Renate werkte vaak in Zeeland en vond daar veel resten van een glorieus verleden.  Zo werd een mooi liefdesverhaal in de tijd van de tachtigjarige oorlog het beginpunt van het conceptalbum. Toen diverse mensen de muziek hoorden, kwamen er enthousiaste reacties. Robert ging zich steeds meer bekwamen in montage van goede demo’s en na een paar maanden kwam zelfs de vraag wanneer er optredens kwamen. Het idee ontstond om een band te formeren maar als onbekende muzikanten zonder netwerk viel dat niet mee. Als voormalig topsporters zijn Robert en Renate erg gepassioneerd en werken hard, niet iedereen kan en wil daarin mee. Bovendien bleek symfonische metal niet eenvoudig te zijn om te spelen. Gelukkig kwamen na anderhalf jaar mensen in beeld die prima aansluiting vonden. Yvette als zangeres, Vincent als schrijvende sessie drummer en Joey die de gitaar verruilde voor de bas. Robert als gitarist, en Renate op toetsen: een echte band was geboren!
Achtergrond van de muzikanten
De vaste bandleden hebben allemaal een baan en gezin. Het is dus een prestatie dat zij op dit niveau met muziek bezig zijn, de lat ligt hoog. Iedereen is op een leeftijd dat ego opzij gezet kan worden voor bandbelang en dat is prettig werken. Yvette heeft altijd gezongen, heeft zangles gehad en gespeeld in diverse bandjes. Toen zij vanuit Amsterdam naar Brabant verhuisde, zocht ze een leuke symfo band. Dat werd dus Epinikion en ze was vanaf het begin fan van de muziek die Robert en Renate schrijven. Yvette heeft een enorm bereik en een prachtige, heldere stem die uitstekend past bij de muziek.  Ze zingt de liedjes niet maar doorleeft ze en dat geeft een extra dimensie aan haar zanglijnen. Vincent is een doorgewinterde metal drummer, met de uitdagende taak om als sessiemuzikant de drumlijnen van de muziek te ontwikkelen. Vincent heeft de lijnen beter gemaakt, zijn eigen stijl er in gelegd en de muziek naar een hoger niveau gebracht. Hij is net als Yvette een groot talent en een harde werker.  Dat is een goede eigenschap van hem, naast zijn prima skills als drummer. Joey is de bassist, die van origine begon als gitarist maar zich meer op zijn gemakt  voelt als bassist. Naast zijn ervaring in coverbands heeft hij ook op hoog niveau in een symfo metal band met eigen werk gespeeld en dat laat hij zien. Een man van weinig woorden maar wel met een visie op performance en geluid, die altijd zijn steentje bijdraagt. Renate speelde jarenlang in een big band en ontwikkelde daar haar liefde voor film en musicalmuziek. Zij heeft een achtergrond in zowel klassieke als jazzmuziek en weet dat goed te combineren met de snoeiharde geluiden van drums, bas en gitaren van symfo metal muziek. Voorlopig heeft zij samen met Robert de taak van bandleider op zich genomen, naast de uitvoerende taken als toetseniste. Robert heeft altijd gitaar gespeeld en is een metal fan in hard en nieren. Hij heeft zich als gitarist sterk ontwikkeld en weet goed hoe hij de diverse lijnen in de muziek perfect op elkaar afgestemd krijgt. Naast het spelen als gitarist is hij de grondlegger van het eigen geluid van Epinikion, door zorgvuldig alle arrangementen te ordenen en technisch bij te vijlen. Zijn achtergrond als software engineer heeft er zeker bij geholpen om alles ‘kloppend’ te krijgen. Daarmee zijn producties goed voorbereid en kan iedereen horen dat er veel aandacht is besteed aan de muziek van Epinikion.
Muziek
Het conceptalbum van Epinikion is volledig geschreven maar deels geproduceerd. Er zijn drie singles, waarvan de release van de eerste heeft plaatsgevonden op 12 februari 2021. De titel van de single is ‘In the middle of the night’. De lyrics video die Marco Falanga daarbij maakte en prachtig artwork van Beatrice Demori hebben mede geleid tot meer dan 1500 views op Youtube in ruim een week.  In april of mei zal de volgende single met bijbehorende video worden uitgebracht. Na de zomer zal dit vervolgd worden met een derde single.  Als alles goed gaat zal eind 2021 het complete album worden uitgebracht.  Het album is verbonden aan een rockopera, waarvan de voorbereidingen voor opvoering al in werking zijn. Mensen krijgen dan niet alleen de muziek te horen maar zullen nog meer kunnen genieten van het aangrijpende liefdesverhaal dat Epinikion op het conceptalbum vertelt.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00